YouTube Kids je dostupný už aj na Slovensku

YouTube Kids už môže chrániť aj slovenské a české deti.
YouTube Kids už môže chrániť aj slovenské a české deti. / Zdroj: Google

Aplikácia YouTube Kids je po rokoch od jej spustenia dostupná už aj na Slovensku. Mala by viac chrániť deti pred nevhodným obsahom.

 

Máte problém nechávať deti pozerať rozprávky či vzdelávacie videá na YouTube? Odborníci hovoria, že od tých najmenších detí by ste sa nemali pohnúť, ale ak si predsa len potrebujete odskočiť, nápomocná by vám odteraz mohla byť aj samotná youtubová aplikácia určená deťom.

 

YouTube, podobne ako iné sociálne siete, dlhodobo bojuje s problémami ohľadne obsahu, ktorý na jeho platformu používatelia pridávajú. To ho ale nezbavuje zodpovednosti za to, čo na ňom ľudia uvidia. Tlačia na to politici i verejnosť. To viedlo aj k vzniku bezpečnejšej verzie YouTubu pre deti. Po celom svete už milióny rodín využívajú verziu YouTube Kids, no na Slovensko prichádza až teraz.

 


V čom je YouTube Kids iný?

Aby si rodičia nemuseli vyberať medzi úplným zákazom sledovania tejto platformy alebo jej sledovaním s mnohými rizikami, prišli tvorcovia YouTubu s bezpečnejšou verziou. Aby totiž mohli deti samostatne sledovať YouTube, mali by mať najmenej 13 rokov, a to sa často nedeje.

Aplikácia v detskej verzii preto prináša obsah špecializovaný na malé deti zameraný na zábavu i učenie. Je rozdelený do 4 základných kategórií - relácie, hudba, učenie a objavuj.

 

Tento obsah je dieťaťu ponúkaný počítačovými algoritmami, no umožňuje o ňom rozhodovať i rodičom. V pravom dolnom rohu nájdu funkciu zámku, kde sa ukrývajú všetky nastavenia.

 

Aplikácia YouTube Kids má týchto 7 funkcií:

  1. Časovač
  2. Obsah schválený rodičmi
  3. Blokovanie
  4. Vyhľadávanie pod kontrolou
  5. Detské profily
  6. Kolekcie YouTube kanálov
  7. Nahlasovanie videí

 

Rodič si teda napr. vďaka funkcii "obsah schválený rodičmi" môže zvoliť, ktoré kanály a videá dieťa môže sledovať. Aplikácia ponúka aj dôležitú funkciu stráženia času "časovač". Deti si tak budú môcť videá pozerať len tak dlho, ako im to rodičia dovolia. Vďaka novej funkcii blokovania dokážu úplne zablokovať konkrétne videá, ktoré nepovažujú pre svoje dieťa za vhodné.

 

"Vyhľadávanie pod kontrolou" je funkcia, ktorú ocenia viacerí rodičia starších detí. Rodičia si môžu vybrať, či chcú, aby dieťa mohlo v rámci aplikácie vyhľadávať videá. Ak si to neželajú, môžu vyhľadávanie v aplikácii rovno vypnúť a dieťa si bude môcť prezerať len videá, ktoré mu odporučí YouTube. Ak s vyhľadávaním problém nemajú, menším deťom, ktoré ešte nevedia písať, aplikácia umožňuje aj hlasové vyhľadávanie.

 

YouTube Kids ponúka rodičom možnosť nastaviť si v rámci aplikácie až 8 detských profilov a regulovať, aký obsah sa má deťom zobrazovať. Môžu si vybrať napríklad len konkrétne videá, ktoré ich dieťa môže sledovať.

 

V Česku i na Slovensku môžu rodičia aplikáciu YouTube Kids stiahnuť do smartfónu či do tabletu deťom na Google Play. K dispozícii je dostupná pre AndroidiOS.

 

Prečítajte si tiež: Z YouTubu sa stala nová detská televízia. Čo dnes deťom tento nekontrolovaný obsah dáva?

Čítajte viac o téme: Počítačové hry a aplikácie
Zdieľať na facebooku