Marta a Jonatán - príbeh lásky, ktorý chytí za srdce nielen deti

Kniha Marta a Jonatán pre najmenšie deti osloví aj rodičov.
Kniha Marta a Jonatán pre najmenšie deti osloví aj rodičov. / Zdroj: Čítajme si spolu

Čo sa stane, keď dve osamelé a nevrlé dážďovky donútite žiť spolu? Ako sa to skončí, keď sa to začne hádkou? Všetko sa dozviete v knižke Marta a Jonatán. Bude vám to trvať presne 21 viet. 21 viet, poviete si, to bude isto knižka pre najmenšie deti. A máte pravdu - je to kniha pre najmenšie deti, ktorá ale osloví aj dospelých.

 

Marta a Jonatán je čarovný príbeh dážďoviek, ktoré sa do seba v bitke o hrušku zapletú, a potom musia svetom ďalej z donútenia kráčať spolu. Tento príbeh pre deti navyše v sebe ukrýva jadro, ktoré nájde iba dospelý. Je to jednoduchý príbeh o láske, no zároveň plný významu, napísaný tak, aby mu porozumeli aj malé deti. Decká sa pri čítaní bavia na pomotaných dážďovkách a tešia sa, že všetko dobre skončilo. No mama alebo tato sa pri čítaní usmieva.

 

Marta a Jonatán je prvou knihou výborného česko-anglického detského autora a ilustrátora Petra Horáčka, preloženou do slovenčiny. Už na prvý pohľad je tento dážďovkový príbeh atraktívny pre detské oči. Kolážové ilustrácie plné výrazných farieb, aké určite poznáte aj z knižiek Erica Carleho (Nenásytná húsenička alebo Od hlavy po päty) sú už pre dieťa hneď zaujímavé a knižku odlišujú od ostatných “bežných” detských knižiek. Navyše je v nej niekoľko výrezov, ktorých sa deti budú rady dotýkať a skúmať ich.

 

Marta a Jonatán -kniha pre najmenších / Zdroj: Čítajme si spolu

Marta a Jonatán -kniha pre najmenších 2 / Zdroj: Čítajme si spolu

Marta a Jonatán -kniha pre najmenších 3 / Zdroj: Čítajme si spolu

Marta a Jonatán -kniha pre najmenších 4 / Zdroj: Čítajme si spolu

 

Pre rodičov je však dôležité, že knižka bude s deťmi rásť. Vychutnajú si ju dvojročníci, ktorí dokážu knižkou listovať a ukazovať prstami na jednotlivé predmety, pričom samotný príbeh zatiaľ nevnímajú. Štvor a päťročné deti sa už do príbehu ponoria a budú mu rozumieť. Budú už tiež chápať, aké dôležité je naučiť sa spolu vychádzať, teda práve to, čo sa v knižke učia naše dážďovky.

 

Aj prváčikovia budú tejto rovine príbehu rozumieť, no takisto budú pomalinky na krátkych vetách trénovať čítanie: textu tam naozaj nie je veľa, vďaka čomu ich veľmi nenatrápi, práve naopak, dodá im sebavedomie (Prečítal som už celú knihu!). No a nakoniec ako každá dobrá obrázková kniha, aj táto má v sebe rovinu, ktorej porozumejú iba dospelí. Iba dospelí chápu, že porozumenie a láska nevznikajú samé od seba, a že deliť sa s inými je vlastne dobré (i keď nie vždy ľahké). Kniha teda bude tešiť aj ich.

 

Pozrite na toto video, ktoré pre nás nahrala naša kamarátka Miriam a jej tri deti: Jurko (2.5), Inka (5) a Agátka (6.5).

 

 

Dobrá obrázková kniha text rozvíja

Marta a Jonatán je jednoducho vynikajúcou picture book, teda obrázkovou knihou. Na Slovensku zatiaľ žáner obrázkovej knihy nemá silné zázemie. Áno, máme knihy pre deti a tie v sebe mávajú obrázky. Avšak v kvalitnej obrázkovej knihe ilustrácie a text spolupracujú a navzájom sa rozvíjajú, a na obe sú kladené rovnaké nároky. Ilustrácie nie sú popisné, len zriedkavo opisujú to, čo sa píše v texte. Omnoho častejšie príbeh rozvíjajú a posúvajú k tomu, čo bolo iba naznačené. Presne tak je to napríklad vo všetkých troch dvojrozprávkach z dielne slovenského vydavateľstva Buvik, ktoré ku klasickým slovenským rozprávkam priradilo famózne moderné ilustrácie Vlada Krála. Keď nimi listujete, v obrázkoch sa toho deje omnoho viac než v jednotlivých vetách.

 

Kniha Janíčko / Zdroj: blog Mimi malá knihomoľka

 

Textu je v dobrých obrázkových knihách skutočne málo. Je to práve preto, že najviac hovoria práve ilustrácie. Schopnosť čítať príbeh z obrázkov je nesmierne vzácna a pre dieťa dôležitá, no slovenské detské knihy častokrát “trpia” na priveľa slov. Priveľa vysvetľujú, primálo sa spoliehajú na dieťa. Predpokladajú, že čím je dieťa väčšie, tým viac textu v knihe musí mať. Nie je to však pravda. Príbehy s málom textu (či dokonca úplne bez neho) - ak sú napísané majstrom - vedia nesmierne silno zapôsobiť aj na dospelého. Tak je to napríklad v knižke Ptáček a lev od Marianne Dubuc, v nádhernej knižke Kytičky z ulice, ktorú u nás vydalo 65. pole alebo v trilógii Journey od Aarona Beckera.

 

Kniha Ptáček a lev od Marianne Dubuc / Zdroj: Čítajme si spolu

Kniha Journey od Aarona Beckera / Zdroj: Čítajme si spolu

Kniha Kytičky z ulice / Zdroj: Vydavateľstvo 65.pole

 

V spomínaných buvikovinách je textu málinko, podobným smerom sa uberajú knihy od Egrešu, od vydavateľstva Monokel a takisto vydavateľstvo Stonožka prinieslo v poslednom období na trh niekoľko skvelých picture books (Deň, keď pastelky dali výpoveď, Tu sme).

 

Kniha Stratený šál / Zdroj: Čítajme si spolu

Kniha Deň, keď pastelky dali výpoveď, Tu sme / Zdroj: Čítajme si spolu

 

Pre najmenšie deti je však toho stále ešte pomenej. Z prvého slovenského Petra Horáčka preto máme o to väčšiu radosť. Ak sa chcete uistiť, že ho doma budete mať, môžete tak spraviť priamo v rámci tejto kampane na jeho vydanie.

 

Kúpte si knihu Marta a Jonatán priamo na startlabe: www.startlab.sk/projekty/652-marta-a-jonatan

 

Knižku Marta a Jonatán môžete podporiť teraz aj vy. / Zdroj: Čítajme si spolu

Kniha pre deti Marta a Jonatán / Zdroj: Čítajme si spolu

Čítajte viac o téme: Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku