Bojujú vaše deti so zeleninou a ovocím? Tieto šikovné mamičky dnes vďaka svojim knihám motivujú k zdravému jedeniu tisíce detí

Mamy z projektu Čo dokáže mama spojili svoje sily a vznikli z toho krásne edukatívne knihy o ovocí a zelenine. (Zľava: Andrea Kováčová a Diana Lokšová)
Mamy z projektu Čo dokáže mama spojili svoje sily a vznikli z toho krásne edukatívne knihy o ovocí a zelenine. (Zľava: Andrea Kováčová a Diana Lokšová) / Foto: archív DL

Stále pribúdajú deti, ktoré nemajú rady zeleninu či ovocie. Mamy majú z toho hlavy v smútku, pretože túžia dať svojim deťom v citlivom detskom veku len to najzdravšie. Nie vždy to však ide obyčajným presviedčaním. Šikovné mamičky na materskej Andrea Kováčová a Diana Lokšová z projektu Čo dokáže mama sa rozhodli mamičkám pomôcť s motiváciou detí prostredníctvom vlastných detských kníh.

 

Diana nám prezradila, ako vznikla myšlienka vytvoriť sériu týchto krásnych edukatívnych kníh, o čom presne knihy sú a akú veľkú radosť mali s Andreou, keď nedávno získali prestížne knižné ocenenie.

 

Ako vznikol nápad napísať knihu Moji zeleninkoví kamaráti?

Keď mala moja dcéra rok a pol, zháňala som pre ňu nejakú detskú knihu o zeleninke, no v kníhkupectvách žiadna nebola. Tak som si sama začala vymýšľať zeleninkové básničky, aby som ju motivovala k ich jedeniu. Od momentu, keď som mala vymyslených prvých pár básničiek, som si predstavovala, že jedného dňa z toho bude knižka pre deti. No hlavným hybným momentom bolo stretnutie s Andrejkou. Keď videla, ako to s Terezkou funguje, odskúšala ich na svojej rovnako starej dcérke Peťke a bola nadšená. Tak sme už ani chvíľu neváhali, pustili sa do toho spoločne a v priebehu krátkeho času pripravili knihu, v ktorej je dnes už 45 zeleninkových básničiek.

 

Pre aký vek detí je ideálna?

Kniha je vhodná pre deti od 1,5 - 2 rokov, keď im rodičia začínajú čítať prvé básničky, až do 7 - 8 rokov, keď sa učia čítať samé a trénujú si to. Je pre nás veľkým ocenením, že si naše knižky kupujú nie len materské školy, ale aj základné školy pre svojich najmenších žiačikov.

 

Prečo ste si vybrali vlastne furmou básničiek? O inom formáte ste vôbec neuvažovali?

Nad ničím iným sme neuvažovali, lebo v tom čase sme doma frčali práve na básničkách. Deti majú rady rytmus a veršíky a v takejto podobe si všetko ľahšie zapamätajú.

 

Zdroj: mojikamarati.sk

 

S čím všetkým ešte môžeme básničky a učenie detí k jedeniu zdravej zeleniny spojiť? Máte nejaké osvedčené tipy, ako si poradiť so zeleninou?

Odporúčame spojiť čítanie našich básničiek s prípravou jedla a jeho konzumáciou a takto spolu stráviť čas užitočne, no hravo. Najprv spoločne nakúpiť, alebo nazbierať zeleninu v záhradke. Potom si ju doma vyložiť na stôl, prečítať si o nej básničku a porozprávať sa o tom, ako sa pestuje, ako rastie, ako sa pripravuje, čo si z nej môžeme navariť. Ďalej spoločne v kuchyni umývať, šúpať, čistiť, strúhať, krájať, variť a hlavne ochutnávať! Počas fázy, ktorú nemôže dieťa vykonávať, dať mu úlohu, napr. vymaľovať obrázok danej zeleninky v našej maľovanke, vymodelovať ju z plastelíny, zahrať sa kvíz o tom, čo už o nej vieme a pod. No a nakoniec pripraviť stôl a spoločne si jedlo vychutnať. A ak je to potrebné, najmä u tých najmenších detí, tak za každý spapaný kúsok si básničku za odmenu zarecitovať.

 

Ako ste to presviedčanie dieťaťa o tom, že je zelenina a ovocie dobré, premietli do básničiek? Sú to nejaké krátke príbehy alebo predstavenie jednotlivých druhov?

Každá zeleninka má samostatnú dvojveršovú básničku, v ktorej je predstavená ako postavička s ľudským charakterom, ktorý sme zvolili podľa jej vlastností. Napr. cesnak je predstavený ako doktor, reďkovka ako kvetinárka tvoriaca kytičky, kukurica ako perlami posiata parádnica a pod.

 

Zdroj: mojikamarati.sk

 

Ako na knihu reagovali vaše deti a ako tie cudzie? Zbierate si nejaký feedback od mamičiek?

Keďže básničky, ale aj ilustrácie naše deti poznali už predtým, ako bola kniha vydaná, boli veľmi prekvapené a nadšené, keď knihu prvýkrát uvideli. Hneď sme ju museli otvoriť a čítať a od toho momentu sme si ju čítali každý deň. Do dvoch týždňov už vedeli všetky básničky naspamäť, listovali si v knihe a recitovali si ich podľa obrázkov.

Kniha má rovnako veľký úspech aj u ostatných detí. Mamičky nám často píšu o tom, ako im kniha pomohla s papaním, alebo ako radi a často si z nej čítajú. Každý takýto e-mail nás vždy veľmi poteší a sme za ne veľmi vďačné. Všetky si ich odkladáme a na našom webe www.mojikamarati.sk so súhlasom rodičov zdieľame fotografie našich úžasných malých čitateľov.

 

Foto. archív DL

 

Neskôr nasledovala kniha zameraná na ovocie. Mávajú aj s ním deti problémy?

Nájdu sa aj také deti, ktoré vo väčšej miere odmietajú aj ovocie, no väčšinou je to skôr o tom, že nechcú určitý druh ovocia, najmä také, ktoré doma nezvyknú mať často, prípadne ho vôbec nepoznajú.

 

V čom sa líši táto kniha od prvej zeleninkovej knihy?

Takmer v ničom. Jediný rozdiel je v tom, že sme zaradili ešte aj orechy. Tie najznámejšie majú samostatné básničky a pre ostatné bola vytvorená jedna dlhšia spoločná básnička. Rovnako sme postupovali aj pri drobnom bobuľovom ovocí, nakoľko ich je veľa druhov.

 

Je písaná rovnakým štýlom?

Áno, štýl a forma básničiek a ilustrácií je rovnaká. A opäť ide o veselé postavičky s ľudským charakterom.

 

Zdroj: mojikamarati.sk

 

Čo v nej rodičia a deti nájdu?

Nájdu tam všetky druhy ovocia, ktoré bežne poznáme, ale aj málo známe exotické druhy, ktoré sa už objavujú aj u nás. No a tiež už spomínané orechy. Obe knihy dopĺňajú maľovanky s ilustráciami z týchto kníh a k obom knihám sú ako bonus e-knihy s výbornými zeleninkovými a ovocnými receptami.

 

Nedávno ste získali na našom knižnom trhu aj prestížne ocenenie. Čo hovoríte na druhé miesto, na ktorom ste sa umiestnili, v súťaži Panta Rhei Awards v kategórii Slovenský knižný debutant roka 2017?

Sme nadšené a veľmi si vážime, že nás Panta Rhei nominovalo do jednej z kategórii na ocenenie Panta Rhei Awards 2017. Je to súťaž najpredávanejších kníh v sieti týchto kníhkupectiev a teda najväčšiu zásluhu na tom majú naši čitatelia, ktorí si naše knihy kupujú a čítajú. Sme veľmi šťastné, že sa nám podarilo umiestniť na druhom mieste. Konkurencia bola veľká, takže je to pre nás taká čerešnička na torte. To všetko sa nám podarilo len vďaka naším fanúšikom, ktorí za nás hlasovali, dostali nás do finálového kola a tam nás opäť ďalšími svojimi hlasmi podporili. Z celého srdca im za to ďakujeme!

 

Knihu je možné zakúpiť na www.mojikamarati.sk, kde nájdete aj tvorivý materiál na učenie a vymaľovávanie na stiahnutie zadarmo.

Zdieľať na facebooku