Časopis Kozmix je tu opäť! Tentoraz deťom priblíži slovenské tradície, kultúru a umenie

Časopis Kozmix nadväzuje na vyučovanie v školách a dopĺňa deťom informácie hravou formou.
Časopis Kozmix nadväzuje na vyučovanie v školách a dopĺňa deťom informácie hravou formou. / Foto: Edulab

Príbeh malého mimozemšťana Kozmixa, ktorý stroskotal na Zemi, už mnohí malí školáci veľmi dobre poznajú. Kozmix túži vedieť o živote na tejto planéte stále viac, a tak sa spolu s deťmi učí množstvo nových informácií. Tentoraz sa dozvie veľa zaujímavostí o slovenskej kultúre, umení a tradíciách. Zalistujte si s nami v novom čísle zábavného časopisu pre zvedavé deti- KOZMIX.

 

Už druhý rok získavajú deti hravou formou nové poznatky z rôznych oblastí na vzdelávacom portáli Kozmix.sk, ktorý je vhodný nielen ako doplnok každodennej výučby v škole, ale tiež na domáce precvičovanie učiva. Časopis KOZMIX je pre ne ďalším spestrením pri získavaní nových vedomostí. Obsahuje nielen zaujímavé texty, ktoré deťom môžu pomôcť rozšíriť ich slovnú zásobu, ale zároveň prináša množstvo úloh, rébusov a doplňovačiek rozvíjajúcich logické myslenie, predstavivosť a kreativitu.

Janka Chomistová, jedna z autoriek časopisu, hovorí, že cieľom tvorcov je poskytnúť deťom a učiteľom ďalší zábavno-edukatívny materiál, ktorý je svojím obsahom zameraný na prierezové témy Štátneho vzdelávacieho programu prvého stupňa ZŠ.

„Časopis sa venuje témam, ktoré sú integrované do jednotlivých vyučovacích predmetov ako ich povinná súčasť, no často sú vnímané ako náročné či nepopulárne. Pre nás v redakcii sú výzvou. Snažíme sa zábavnou a nenásilnou formou prostredníctvom jednej fixnej postavičky - mimozemšťana Kozmixa, ktorý spoznáva náš svet a naše starosti na Zemi a na Slovensku, ukázať deťom napr. environmentálne problémy, svet financií a našich potrieb a hodnôt, rodiny a bezpečia, ale aj svet umenia, tradícií, folklóru a odkazu našich predkov,“ vysvetľuje Chomistová.

Tvrdí, že ani forma, ktorú časopis má, nie je vôbec náhodná. Každá dvojstrana podporuje u detí rozvoj čitateľskej gramotnosti a čítanie s porozumením. Postavy, ktoré Kozmixa sprevádzajú, majú charakter, temperament a vôľové vlastnosti, s ktorými sa deti rady stotožňujú, vďaka čomu oveľa ľahšie prijímajú nové informácie.

 

Umenie, kultúra a tradície oslovia aj deti

Témou, ktorú bude Kozmix rozvíjať nielen v novom čísle časopisu, ale aj v ďalších tohtoročných projektoch, je umenie, kultúra a tradície.

Deti sa tu oboznámia s tradíciami Veľkej noci. Dozvedia sa, ako tieto sviatky trávili naši predkovia. Okrem toho získajú tipy na výrobu korbáča, bio farbenie kraslíc, ale aj recepty na veľkonočné dobroty, ktoré potešia ich oči aj brušká. Počas veľkonočných sviatkov si rodiny nájdu väčší priestor na spoločne strávený čas, a preto deti iste poteší spoločenská hra s veľkonočnou tematikou, ktorú si môžu zahrať spolu s rodičmi.

Prvého apríla sa Kozmix neplánovane zapojí do oslavy Dňa bláznov, kedy sa nechá svojimi kamarátmi nachytať. Deti v časopise nájdu viaceré tipy na nevinné aprílové žartíky alebo veselý text s bláznivými tvrdeniami, medzi ktorými budú musieť nájsť pravdivé výroky.

 

 

Deti sa ďalej v tomto čísle dozvedia, akým spôsobom sa kedysi uchovávali informácie, oboznámia sa s celým procesom vzniku knihy a naučia sa tvoriť veselé rýmy.

Prostredníctvom veselého príbehu vo forme maľovaného čítania deti zistia, ako sa Kozmix vďaka svojim špeciálnym schopnostiam naučil rozprávať našou rodnou rečou. Dnes ju už ovláda dokonale a chce v tom pomôcť aj deťom. Preto pre ne vytvára zábavné úlohy zo slovenčiny na portáli Kozmix a jednu z ukážok deti nájdu aj v jarnom čísle časopisu.

 

 

Vďaka príbehu o krádeži umenia sa deti vyberú na návštevu do umeleckej galérie a zoznámia sa s pestrofarebným svetom výtvarného umenia. Vo svete umenia ešte chvíľu zostanú vďaka Kozmixovmu kamarátovi Beatboyovi, ktorý je odborníkom vo svete hudby. Ten im priblíži symfonický orchester a rôzne druhy hudobných nástrojov.

 

 

Kde deťom časopis kúpiť?

Časopis nabitý zaujímavými informáciami môžete deťom kúpiť priamo v Kozmixovom eshope za 2 eurá alebo vo všetkých kníhkupectvách Panta Rhei na Slovensku.

 

KRST ČASOPISU

Časopis Kozmix bude mať aj ozajstný galaktický krst, na ktorý vás jeho tvorcovia srdečne pozývajú. Uskutoční sa 26. marca o 17:30 v priestoroch Panta Rhei na Poštovej ulici v Bratislave. Pre deti budú pripravené viaceré atrakcie, vrátane nezabudnuteľného zážitku zo stretnutia so skutočným Kozmixom.

 

A keďže máme Marec – mesiac knihy, môžete sa zapojiť do súťaže o krásne rozprávkové knihy od kníhkupectva Panta Rhei. Stačí, ak napíšete na [email protected], aká je najobľúbenejšia knižka vašej ratolesti a ste v hre o jednu z piatich detských knižiek od slovenských i svetových autorov. Pre výhercov sú pripravené knižky: Ako maliari vidia svet, Gregor a modrý mesiac, Rok v lese, Websterovci a taktiež legendárne Rozprávky o psíčkovi a mačičke.

 

Čítajte viac o téme: Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku