Potetovaný riaditeľ základnej školy jazdí na skateboarde, robí s deťmi párty, maľuje po stenách a žne veľké úspechy

Hamish Brewer, riaditeľ Fred M. Lynn Middle School, robí  zo školy výnimočné miesto, kam sa deti tešia.
Hamish Brewer, riaditeľ Fred M. Lynn Middle School, robí zo školy výnimočné miesto, kam sa deti tešia. / Foto: Reprofoto YouTube

Hamish Brewer je nekonvenčný novozélandský riaditeľ základnej školy, ktorý do vzdelávania prináša revolúciu. To, kam sa dnešné vzdelávanie uberá, je podľa neho neskutočne frustrujúce. Rozhodol sa preto pre úplne iné pravidlá, ktoré, na prekvapenie mnohých, prinášajú aj reálne výsledky. Čím nás môže inšpirovať?

 

Nový Zéland má novú hviezdu. Je ňou neobyčajný 40-ročný riaditeľ základnej školy Fred M. Lynn Middle School Hamish Brewer. Tento nekonvenčný riaditeľ, ktorý po škole jazdí na skateboarde a víta tak dokonca i návštevy, je pre deti silnou autoritou i motivátorom zároveň. Pred rokom získal národné ocenenie za svoj inovatívny prístup k vedeniu školy a akademické výsledky detí.

 

Zdroj: Reprofoto YouTube

 

Po 5 rokoch na základnej škole Occoquan Elementary School prijal ponuku viesť školu, kde veru nie je nič jednoduché. Považoval to však za veľkú výzvu. Až 40 percent detí v jeho novom pôsobisku sú deti, ktoré sa učia po anglicky a viac ako 80 percent z nich pochádza z ekonomicky znevýhodneného prostredia.

Hovorí s deťmi a ich rodičmi ako profesionálny motivátor, za akého prednášky sa dnes platia horibilné sumy. Jeho energiu a nadšenie však môžu deti cítiť každý deň, lebo práve v práci s deťmi vidí obrovský zmysel. Na spoločných stretnutiach im hovorí, že tu nie sú na to, „aby boli priemerom, ale aby boli úžasné a jediní, kto túto zmenu dokáže uskutočniť, sú ony.“

Ráno ich víta pred školou a s každým, kto mu príde do cesty, si tľapne. Koho nestihol pozdraviť osobne, vypočuje si jeho hlas v rozhlase a snaží sa na nich preniesť svoje nadšenie, že ich deň bude určite úžasný. V závere nezabudne dodať, že ich miluje a želá im úžasný deň. Rodičov i deti rád objíma a učí ich, že hľadieť si do očí a zdraviť sa, je veľmi dôležité. Osobný prístup podľa neho nič nenahradí.

Hamish Brewer hovorí, že časy sa zmenili, deti sú dnes iné a my sa im musíme prispôsobiť. „Som neskutočne frustrovaný z toho, kam sa vzdelávanie už dlhú dobu uberá. Mojou misiou je, aby som tieto normy narušil!“ vysvetľuje.

Svoj úspech pri vedení školy a detí vidí v tom, že neopakuje chyby z minulosti, teda tie, ktoré videl, keď bol on sám dieťa. „Bol som jedným z týchto detí, viem, čo je to pochádzať z rozvrátenej rodiny. Viem, čo je to vidieť priveľa alkoholu a chudobu,“ hovorí Hamish. Len, ak sa im dostanete takto blízko, dokážete zmeniť túto hru, myslí si.

Škola, do ktorej prišiel, je podľa neho podceňovaná a on je tam, aby odomkol jej pravý potenciál. „Táto komunita ma pozná, verí mi a ja ich nemôžem sklamať. Taká možnosť neexistuje,“ hovorí.

Hamish miluje meniť tvár školy podľa svojich predstáv. Maľuje grafity po stenách chodieb, toaliet či  telocvične, aby mali deti pocit, že je to to najúžasnejšie miesto, kam by mali chodiť. Zmenil tak dokonca aj svoju kanceláriu. Ak vstúpia do školy, musia cítiť, že sú na mieste, kde nikdy predtým neboli a práve tu sa odomkne ich potenciál. „Musíme tu byť pre každé dieťa, byť ich hlasom, ktorý nikdy nemali,“ vysvetľuje naliehavo.

 

A čo by sme si mohli vziať ako inšpiráciu do našich škôl? Nie je to asi nič zložité. Ak ste s deťmi na jednej vlne a priblížite sa im, spolupracujú s radosťou.

 

Video o tom, ako vyzerá jeho nekonvenčný úspešný prístup, ako hovoriť s deťmi a čo považuje za svoj úspech, sa stalo okamžite viralom.

 

Zdieľať na facebooku