6 vecí, ktoré by ste mali deťom hovoriť čo najčastejšie

Je toho veľa, čo by sme mohli zo svojho slovníka vynechať, alebo naopak povedať deťom ďaleko pozitívnejšie a povzbudivejšie.
Je toho veľa, čo by sme mohli zo svojho slovníka vynechať, alebo naopak povedať deťom ďaleko pozitívnejšie a povzbudivejšie. / Foto: Shutterstock

Pokiaľ naše deti nevyrastú, sme pre ne tie najväčšie vzory. A vlastne je to tak možno celý život. Kým sú však deti malé, čas nám letí neuveriteľne rýchlo. Často si neuvedomujeme, čo sú najčastejšie slová, ktoré od nás deti počujú. „Teraz nemôžem.“ „Zajtra.“ „Dostal si trojku? To nemyslíš vážne?!“ „Ako môžeš byť taký sebecký?“ „Nebuď zlý!“ „Správaj sa normálne!“ Je toho veľa, čo by sme mohli zo svojho slovníka vynechať, alebo naopak povedať to ďaleko pozitívnejšie a povzbudivejšie. Čo sú vety, ktoré v deťoch budú rezonovať navždy, ale v rýchlosti všedných dní im ich zabúdame hovoriť?

 

1| Dokážeš to!

Aj malé úlohy  v škole, v športe, či v domácnosti sa môžu zdať deťom veľmi náročné. Občas sa im môžu dokonca javiť aj ako nemožné. Je dôležité, aby ste ako rodičia povzbudzovali deti a pripomínali im, že majú dostatočné schopnosti, aby prekážku, pred ktorou stoja, zvládli.

 

2| Nevzdávaj sa!

Žiadne povzbudivé slová nemajú väčšiu váhu ako tie od mamy a otca. Povzbudzujte deti vždy, keď čelia ťažkostiam a prekážkam. Vždy, keď stoja pred niečím novým, nepoznaným, z čoho by mohli mať strach. Vidieť svetlo na konci tunela nie je, obzvlášť pre deti, jednoduché. Vďaka vašej skúsenosti a láskavosti však práve vašim slovám, že nevzdať sa má zmysel, deti rady uveria.

 

Nikdy, nikdy, nikdy sa nevzdávajte! - Winston Churchill

3| Verím v teba!

Buďte najväčším fanúšikom svojho dieťaťa. Ukazujte mu, že nezáleží na tom, či práve nejaký „zápas“ prehralo, alebo vyhralo, vždy budete stáť v tej pomyselnej prvej rade a veriť v neho. Dávajte mu najavo, že veríte v jeho potenciál.

 

4| Vždy sa snaž robiť veci najlepšie, ako dokážeš!

Je dôležité učiť deti, že nech sa ocitnú v akejkoľvek situácii, akomkoľvek tíme, alebo budú na niečom pracovať samostatne, aby zo seba dali len to najlepšie a robili veci najlepšie ako dokážu. „Vždy daj do toho 100 %, lebo čas nemožno vrátiť späť a nie všetko možno zopakovať dvakrát. Nikdy nevieš, kedy ťa to, že nemáš druhú šancu, bude mrzieť. “

 

5| Vždy sa správaj k ostatným tak, ako by si chcel, aby sa oni správali k tebe.

Nie je nič výstižnejšie, ak chcete u dieťaťa dosiahnuť citlivé správanie voči ľuďom, zvieratám či prostrediu okolo neho. Predstavivosť je u detí silná a tieto slová ich dokážu privádzať k reálnym činom. Možno k objatiam osamelých spolužiakov, možno prívetivejším slovám, možno lepším priateľstvám.

 

Foto: Shutterstock

 

6| Vždy som tu pre teba.

Rodičia sú na to, aby vždy vytvárali deťom pocit bezpečia a istoty pre svoje deti. Vaše deti by mali vedieť, že sa to netýka len materiálnych vecí. Že bezpečie neznamená len jedlo na stole a vlastnú izbu. Skutočným domov je pre každé dieťa láskavá náruč jeho rodiča. Nezabúdajte mu ponúknuť rameno, vždy keď sa potrebuje vyplakať, či vypočuť svoje trápenia.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi
Zdieľať na facebooku