Neviete si na prechádzke spomenúť, čo je to za strom či rastlina? Aplikácia Pl@ntNet vám pomôže!

Aplikácia Pl@ntNet vám pomôže rozpoznať rastliny kdekoľvek budete
Aplikácia Pl@ntNet vám pomôže rozpoznať rastliny kdekoľvek budete / Foto: Shutterstock/GooglePlay

Stane sa občas aj vám, že kráčate s deťmi parkom a zrazu vás zasypú otázkami, čo je to za strom, či kvet? A vám to nevie prísť na jazyk? Mobilná aplikácia Pl@ntNet vám pomôže spoznávať prírodu kdekoľvek budete. Nemusíte viac listovať v hrubých encyklopédiách. Stačí pár klikov a dozviete sa, čo za krásu máte pred sebou.

 

Tablety a telefóny už pomôžu aj v prírode

Pl@ntNet je veľmi užitočná aplikácia na inovatívne a záživné spoznávanie prírody. Umožňuje identifikáciu rastlín a to, že nejde o žiadny projekt laikov dokazuje aj fakt, že ju vyvinuli vedci z francúzskych výskumných organizácií (Cirad, INRA, Inria a IRD), zo siete Tela Botanica. Táto bezplatná aplikácia dokáže vizuálne rozpoznať rastlinu, ktorú odfotografujete na základe databázy fotografií, ktoré už obsahuje. Počet druhov rastlín a množstvo obrázkov v databáze sa vyvíja každým dňom podľa toho, koľko ľudí sa do projektu zapojí. Milióny ľudí tak budú moc na svete vďaka tejto aplikácii pozorovať a spoznávať prírodu. Aplikácia je vhodná pre operačný systém Android i iOS.

 

Zapojili sa už desiatky slovenských škôl

Do projektu Tajný život mesta, ktorý na Slovensku koordinuje organizácia Živica, bolo vybraných 50 škôl z rôznych kútov Slovenska a s rôznym zameraním - základné, stredné, špeciálne, malé vidiecke aj veľké sídliskové.

 

Deti vezmú do rúk tablety či smartfóny a vydajú sa so svojimi učiteľmi objavovať divoké rastliny vo svojom meste. Aj takto vyzerá moderné bádateľské vyučovanie v niektorých slovenských školách. Projekt beží paralelne na Slovensku a Česku a umožní stovke škôl prebudiť záujem detí o okolitú prírodu.

Čítajte viac o téme: Počítačové hry a aplikácie
Zdieľať na facebooku