Ministerstvo vnútra ponúka školám webináre o internetovej bezpečnosti

Odborníci sa v rámci svojich prednášok venujú napríklad nenávistným prejavom na internete, hoaxom či dezinformáciám.
Odborníci sa v rámci svojich prednášok venujú napríklad nenávistným prejavom na internete, hoaxom či dezinformáciám. / Foto: Bigstock

Bratislava 1. februára (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR ponúka školám webináre o internetovej bezpečnosti. Odborníci sa v rámci svojich prednášok venujú napríklad nenávistným prejavom na internete, hoaxom či dezinformáciám. Cieľom je upozorniť deti na nástrahy virtuálneho sveta, do ktorého sa počas pandémie presunula väčšina bežného života. TASR o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru MV SR.
      

S usporadúvaním webinárov začal rezort koncom minulého roka, absolvovalo ich vyše 200 žiakov od 11 do 17 rokov. Pre veľký záujem zo strany škôl projekt pokračuje.
      

Školy si môžu vyberať z niekoľkých prednášok. Téme internetovej bezpečnosti sa venuje Jozef Halcin z odboru prevencie kriminality Kancelárie ministra vnútra SR. Problematiku nenávistných prejavov na internete približujú Andrea Cox a Natália Babicová z občianskeho združenia digiQ. Na mediálnu gramotnosť a súvisiace hoaxy, dezinformácie a falošné správy sa zameriavajú Kristína Blažeková a Dominik Porvažník z občianskeho združenia Zvol si info.
      

„Deti a mládež vnímam ako jednu z najzraniteľnejších skupín obyvateľstva nielen vo fyzickom svete, ale aj v tom virtuálnom. Za kľúčovú a účinnú ochranu detí a mládeže považujem ich vybavenie dostatočnými informáciami. Je dôležité, aby sa vedeli v online priestore o seba postarať, nedali sa šikanovať a zastrašovať. Musia poznať riziká používania internetu,“ zdôraznil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).
      

V prípade záujmu o prednášku môžu školy napísať e-mail na [email protected] alebo kontaktovať informačnú kanceláriu pre obete trestných činov v krajskom meste.
 

Zdieľať na facebooku