LEAF Award 2016: Makovice získali mladé talenty, ktoré myslia aj na svet okolo seba a chcú ho zlepšovať

LEAF Award 2016 / Zľava: Miroslav Kocúr, Jaroslav Holeček, Martin Bútora, Valentína Sedileková, Robert Redhammer, Matúš Pokorný, Mária Smreková, Dominik Caban, Vincent Štofaník, Kristína Uličná, Branislav Kleskeň
LEAF Award 2016 / Zľava: Miroslav Kocúr, Jaroslav Holeček, Martin Bútora, Valentína Sedileková, Robert Redhammer, Matúš Pokorný, Mária Smreková, Dominik Caban, Vincent Štofaník, Kristína Uličná, Branislav Kleskeň / Foto: Daniel Dluhý

14.11.2016 |

Aj tento rok hľadala nezisková organizácia LEAF múdre „makovice,“ ktoré sú plné nápadov. Včera počas slávnostného galavečera LEAF Award 2016 ocenili najväčšie mladé talenty. Tento rok sa oň uchádzalo až 120 záujemcov. Tohtoročné ocenenie si odniesli Valentína Sedíleková, Matúš Pokorný a Dominik Caban.

 

Nezisková organizácia LEAF sa už niekoľko rokov sústreďuje na mladé talenty a ich rozvoj. Poskytuje im štipendiá, prepája študentov s mentormi, ale rieši aj to, ako dostať kvalitných ľudí spoza hraníc domov, aby zlepšovali Slovensko. Stojí aj za nedávnym vznikom medzinárodnej internátnej školy LEAF Academy, ktorá je rovnako zameraná na výchovu mladých talentov a do pár rokov by mala mať vo svojom kampuse 400 študentov.

LEAF Award je ďalším projektom, cez ktorý sa venujú podpore šikovných študentov. Oceňuje a podporuje talentovaných mladých ľudí vo veku 10-16 rokov už druhý rok. Snaží sa týmto ocenením prispievať k lepšej budúcnosti Slovenska a zvýrazňovať pozitívne príklady v spoločnosti. Laureátmi sú mladí ľudia, ktorí majú charakter, snažia sa byť najlepší a pracujú nielen na skvelých výsledkoch v škole, ale zaujímajú sa aj o svoje okolie a inšpirujú ostatných.

„Sme nesmierne radi, že sa do aktuálneho ročníka programu LEAF AWARD opäť prihlásilo vyše sto pozoruhodných záujemcov aj so svojimi projektami. Naším cieľom je zlepšovať kvalitu života na Slovensku a veríme, že je to možné touto cestou podpory šikovných a charakterných mladých ľudí. Nehľadáme zázračné bytosti. Skôr odhaľujeme potenciál tam, kde sa to rodičom či učiteľom môže zdať samozrejmé a chceme ho deťom – MAKOVICIAM – v spolupráci s odborníkmi aj s našou finančnou podporou pomôcť rozvinúť,“ povedal koordinátor projektu LEAF AWARD Miroslav Kocúr.

Riaditeľ organizácie LEAF Branislav Kleskeň v úvode večera zdôraznil, že aj vďaka spätnej väzbe z podnikateľského sektora či štátnej správy vie, že stále narastá dopyt po talentovaných mladých ľuďoch. Preto je presvedčený, že ich rozhodnutie podporovať mladé talenty je správne a má význam.

Uchádzať sa o účasť v programe LEAF Award mohli talentovaní žiaci a študenti so svojimi podnikateľskými alebo neziskovými aktivitami. Ocenenie sa každoročne odovzdáva v kategóriách: za dosiahnuté výsledky, za aktuálne podnikateľské projekty, aktuálne neziskové projekty a budúce projekty. Pri výbere projektov sa jeho organizátori zameriavali na kritériá ako vplyv projektu na okolie, rozvoj hodnôt či jeho samotná realizovateľnosť.

 

Má len 9 rokov, ale kopec nadšenia

Tento rok získal cenu LEAF Award 9-ročný Matúš Pokorný. Navštevuje v Bratislave školu pre mimoriadne nadané deti a vlastnoručne vyrába vtipné mydielka s hračkou vo vnútri, ktoré majú deti hravým spôsobom motivovať k hygiene. Výrobou mydielok a iných ručne vyrábaných vecí finančne pomáha svojmu chorému bratovi s detskou mozgovou obrnou, ako aj ďalším deťom s týmto ochorením.

„Keďže som alergik, mám veľkú spotrebu mydla a vyrábam si ho doma. Raz mi omylom do neho padla hračka a vtedy som dostal nápad, že by sa také mydielka mohli deťom páčiť a motivovať ich umývať si rúčky. Tak som ich začal vyrábať a chodím ich predávať na rôzne podujatia. Mám všelijaké s rôznymi hračkami aj vôňami. Môžu si vybrať, aké len chcú,“ hovorí ocenený Matúš.

Vďaka týmto peniazom môže jeho rodina nakúpiť napríklad potrebné množstvo plienok pre jeho brata Kubka.

 

Foto: Z.Gránska

 

Vydala vlastnú knihu a vie, čo je to bojovať

Druhou  víťazkou sa stala Valentína Sedileková, ktorá má 16 rokov a je študentkou Gymnázia J.G.Tajovského v Banskej Bystrici. Jej najväčším úspechom je vydanie prvej knihy fantasy trilógie Pokrvní. „Celé moje písanie sa začalo obyčajnými denníčkami. Samotnú knihu som začala písať už ako 12-ročná a v 14 rokoch som ju dokončila. O rok na to bola vydaná. Moja kniha je o dievčati v mojom veku, ktoré si žije svoj život a raz za ňou príde chlapec, ktorý jej tvrdí, že jej hrozí smrteľné nebezpečenstvo.  Odvedie ju do iného sveta a tam zistí, kým skutočne je a aké je jej životné poslanie,“ hovorí Valentínka.

Pravidelne sa umiestňuje so svojimi prácami na popredných miestach v literárnych súťažiach a okrem písania kníh sa venuje aj novinárčine, blogovaniu a dobrovoľníctvu. Jej snom je stať sa novinárkou a stretnúť množstvo inšpiratívnych novinárov, ktorí by ju mohli počas roka v programe Leaf-u obohatiť. Venuje sa aj behu na dlhé trate a na Majstrovstvách Slovenska skončila druhá v behu na 1 500 metrov a v behu na 3 000 metrov získala bronz.

Aj pre jej odhodlanie nevzdávať sa, meniť vo svojom okolí veci k lepšiemu, cieľavedomosť a inšpiratívny príbeh ju porota vybrala medzi najinšpiratívnejšie osobnosti z prihlásených uchádzačov.

„Verím, že sa počas tohto roka v programe budem rozvíjať v písaní a pokračovať v besedách, kde inšpirujem ostatné deti a mladých ľudí, aby kráčali za svojimi snami. Tak, ako sa splnil ten môj s vydaním knihy, môže sa splniť aj ich sen,“ vysvetľuje Valentínka .

Valentínka si počas svojho dospievania prešla aj ťažkým obdobím, kedy bojovala s anorexiou. „Je to najťažší boj, aký som kedy viedla. Zmenila som svoj pohľad na život a smrť sa v tom období stala pre mňa niečím ako vykúpenie od bolesti a starostí v mojej mysli. Hoci sa z tohto tunela ešte stále dostávam, našla som svetlo aj vďaka svojim rodičom, písaniu a hudbe. Stratiť motiváciu je to najhoršie, čo sa vám môže stať. Ak nemáte sny, nemáte motiváciu, čo robiť ďalej, nemáte nič. Preto som sa rozhodla ísť do svetla," uzavrela svoj životný príbeh Valentínka.

 

 

Foto: Daniel Dluhý

 

Zamiloval si fontány

Posledným víťazom, ktorý si odniesol symbolickú Makovicu je 15-ročný Dominik Caban, ktorého fascinovalo spojenie vody a elektriny. „Hoci to na prvý pohľad vyzerá ako nespojiteľné, ja som to dokázal,“ hovorí Dominik. Odbornú porotu zaujal svojím projektom fontány založenej na laminárnom prúdení vody. Je študentom priemyselnej školy a už asi 5 rokov opravuje elektronické zariadenia a vyrába vlastné elektronické produkty a stavebnice. „Na rozdiel od ostatných detí, ktoré sa hrávali s autíčkami, ja som už ako malý rozberal televízory, DVD prehrávače a spájal káble,“ opísal svoje začiatky Dominik.

Dodnes bol úspešný vo viacerých elektrotechnických súťažiach ako napr. Festival vedy a techniky, kde v roku 2013 získal cenu poroty so svojím laserovým projektorom.

 

Foto: Daniel Dluhý

 

Ocenení študenti získali osobnú rozvojovú podporu v rámci programu LEAF AWARD, ktorá im pomôže v ich ďalšom individuálnom a profesionálnom raste. Nastúpia do ročných individuálnych rozvojových programov “šitých na mieru” v celkovej hodnote 18 000 eur.

Záštitu nad ocenením opäť prevzal Andrej Kiska, ktorý sa nemohol tento rok zúčastniť osobne, no prostredníctvom videa poprial mladým talentom mnoho úspechov.

Čítajte viac o téme: Súťaž, Úspech, Nadané deti
Zdieľať na facebooku