Financie po svadbe: Spoločné alebo oddelené? Ženy táto otázka trápi viac

Financie po svadbe: Spoločné alebo oddelené? Nech sa už páry rozhodnú pre akýkoľvek model, v každom z nich sa očakáva dôvera a zodpovednosť.
Financie po svadbe: Spoločné alebo oddelené? Nech sa už páry rozhodnú pre akýkoľvek model, v každom z nich sa očakáva dôvera a zodpovednosť. / Foto: Bigstock

Nedávno som bola na jednej konferencii pre ženy a jedna z prednášok bola venovaná aj téme "ženy a peniaze." Tušila som, že sála bude naprataná, keďže peniaze sú od momentu vstupu do manželstva a pôrodu detí pre ženy relatívne háklivá téma.

Keďže bola sála plná žien a jediný muž - finančný poradca odhodlane stál oproti nám, vedela som, že iste príde chvíľa, kedy sa ešte zapotí. A mala som pravdu. Prišiel záver prednášky a s ním aj čas otázok.

Jedna staršia pani zodvihla ruku a mladíkovi pripomenula, že príchodom manželstva sa toho pre ženu mnoho zmení. Sporenie a myslenie na seba, svoje úspory a investovanie je pre mnohé ženy počas obdobia na materskej jednoducho sci-fi. „Ako by sme si podľa vás mali s partnerom vyriešiť financie po svadbe, aby to bolo pre oboch spravodlivé?“ ozvala sa žena z posledného radu.

„Každý by mal prispievať rovným dielom,“ odpovedal bez zaváhania poradca.

Sálou bolo počuť ženské rozhorčenie, že mladý pán ešte asi nikdy nezostal s deťmi doma alebo chorý a o svoj vlastný prijem reálne neprišiel.

„My sme s partnerkou zatiaľ bezdetní a máme napríklad každý svoje peniaze a jeden spoločný účet, kde prispievame rovným dielom,“ vysvetlil. Každý dáva 250 eur mesačne.“

„No, veď práve tam je ten problém,“ rozmohlo sa sálou opäť hundranie. Takto je to možné riešiť do momentu, pokiaľ obaja pracujete a deti nemáte, ste slobodní, rovnocenní. Ale čo potom?

 

Peniaze sú pre páry tabu

Pokiaľ sme iba partnermi a nemáme na starosti nič okrem zodpovednosti za seba samého, problémy v tomto smere zväčša neexistujú. Každý z nás sa rozhoduje, ako so svojimi peniazmi naloží. Či minie každú výplatu do posledného eura alebo bude myslieť aj na budúcnosť a sporiť či investovať. Najčastejším dôvodom tejto pokojnej atmosféry je podľa odborníkov to, že vlastne o financiách spolu vôbec nehovoríme. Podľa prieskumu National Foundation for Credit Counseling (NFCC)až dve tretiny párov negatívny postoj k diskusii o peniazoch so svojím budúcim celoživotným partnerom. Päť percent si dokonca myslí, že by takýto rozhovor mohol zmariť ich svadbu.

 

Karty na stôl by sme však mali vyložiť pred svadbou aj pri financiách. Plánujeme predsa stráviť spolu zvyšok života. Môžeme našu vzájomnú úprimnosť v tomto smere obísť?

Partneri by mali vedieť, či sa dokážu vzájomne postarať jeden o druhého aj vtedy, ak nepôjde všetko tak, ako by si želali. Aký je tvoj mesačný príjem? Máš nejaké úspory? Dlhy? Tieto najzákladnejšie otázky by mali byť nekompromisne zodpovedané skôr, ako si v kostole spoločne poviete „áno.“

 

Ďalšou témou by malo byť financovanie rodiny po príchode detí. Neraz sa začínajú reálne konflikty partnerov vo chvíli, keď žena o svoj príjem príde, lebo zostane doma vychovávať deti. Pravidlá financovania rodiny počas vašich spoločných rokov je potrebné prediskutovať vopred. Budete mať jeden spoločný účet, alebo ste pre zdržanlivejší variant spolužitia a vyberiete si radšej tri?

„My sme mali odjakživa jeden spoločný účet. Žiadne moje a tvoje peniaze. Naše.“ krútiac hlavou, aké je dnes všetko komplikované, poznamenala v diskusii staršia pani.  „Manželstvo je predsa o dôvere a tá by mala byť aj v peniazoch,“ zamyslela sa nahlas, prečo sa dnes na to mnohí mladí pozerajú inak.

Pravdou je, že už aj dôvera nie je to, čo bývala kedysi, myslia si hlavne právnici a finanční poradcovia. Všade okolo počúvame príbehy ľudí, ako kto s kým vybabral a toho dôsledkom sú aj oddelené účty. Viaceré páry ich preto majú 3 - jeden spoločný, druhý manželkin a tretí manželov.

 

Svadba, deti a ženské problémy s peniazmi

Ani muži si pravdepodobne detailne neuvedomujú, ako bude reálne situácia po pôrode detí vyzerať. Matne tušia, že jeden príjem bude chýbať, ale to zďaleka nie je všetko. Ak plánujú väčšiu rodinu, pravdepodobne si už nikdy nebudú finančne rovnocenní. Medzi mužom a ženou sa začnú rozdiely zväčšovať. Väčšinou je to žena, kto zostane celé roky v nevýhode, pretože odpracuje roky nikým neplatenej práce. Nedávno na to upozornila aj Melinda Gates, manželka Billa Gatesa, keď publikovala správu, že celosvetovo rastie počet žien, ktoré pre spoločnosť robia záslužnú prácu, no nie je nikým zaplatená. Sú to denne hodiny času, ktoré venujú starostlivosti o deti alebo iných členov rodiny a o domácnosť. „Potrebujeme volať prácou to, čo práca je, či už ju robíte doma alebo mimo domova ako riadni zamestnanci,“ napísala vo svojom liste. Pripomenula tiež, že v dôsledku toho, že v určitom období ženy nedostávajú príjem, mnohé z nich svoj život dožívajú v chudobe.

 

Prečo sa ženám finančné problémy začnú kopiť?

Starostlivosťou o deti prichádzajú ženy o nenahraditeľné pracovné skúsenosti, ktoré muži bez prestania získavajú a stúpajú na kariérnom rebríčku. Podľa prieskumu portálu Profesia.sk ženy dostávajú počas života v priemere o 18 percent nižšiu mzdu ako muži na rovnakej pozícii. Prieskum zistil, že ženy sa viac jednoducho neodvážia pýtať. Majú pri vyjednávaní svojich podmienok oproti mužom nižšie sebavedomie.

 

Zamestnávatelia uprednostňujú mužov nielen pri prijímaní do zamestnania, ale aj pri výbere do riadiacich pozícií. V určitom zmysle sa im ani nemožno čudovať. Podľa finančného poradcu totiž nie je nič výnimočné, že žena vypadne z pracovného procesu kvôli viacerým materským a OČR-kám detí aj na 10 rokov. U mužov je to počas ich života približne 18- 20 mesiacov. V dôsledku času stráveného s deťmi navyše môžu vznikať ďalšie hluché obdobia bez príjmu, kedy si žena po materskej nevie nájsť adekvátnu prácu.

 

Žena dostáva materskú a rodičovský príspevok, ktoré zmiznú ako prvé. Na účet ženy prichádzajú počas starostlivosti o dieťa dávky od štátu. V mnohých rodinách sa považuje za normálne, že „materská“ alebo „príspevok na starostlivosť o dieťa“ ide na potreby dieťaťa. Tak sa to predsa volá. Všetko ostatné manžel dofinancuje zo svojho príjmu. Ak mu nejaké financie zostanú, pri oddelených účtoch predstavujú tieto peniaze mužove úspory.

 

Ženy počas obdobia materskej a rodičovskej starostlivosti o dieťa nielenže nemajú adekvátny príjem, ale v mnohých prípadoch siahajú aj na svoje úspory. Tie by sa im však hodili práve v starobe. Podľa prieskumov žijú ženy v priemere o 4 roky dlhšie. Nie sú to 4 produktívne roky, počas ktorých by ešte dokázali nahromadiť nejaké ďalšie úspory ale roky, ktoré potrebujú dožiť a potrebujú na to ďalšie finančné prostriedky. Úspory ženy by preto mali byť prinajmenšom ako mužove. Prieskumy však potvrdzujú, že muži si každý mesiac odložia viac.

 

Mať teda spoločné financie alebo oddelené?

 

Oddelené financie partnerov

Tri účty sa javia ako spravodlivé riešenie, ak nemáte žiadne spoločné záväzky. Na jeden spoločný účet môžete prispievať rovnakou sumou alebo dohodnutým percentom zo svojho platu. Všetko ostatné si môžete sporiť na svojom osobnom účte a ponechať si tak pocit nezávislosti.

 

Zachovať si tento model aj po príchode detí?

 

Z pohľadu muža je zachovanie tohto modelu výhodné. Riziko je totiž zväčša na strane ženy. Ak prídu deti a partnerka stratí príjem, stáva sa na partnerovi závislá. V kritických chvíľach sa môže muž zrieknuť zodpovednosti a nakladať so svojimi peniazmi, ako uzná za vhodné bez ohľadu na potreby rodiny.

Aj po nástupe do práce po dvoch –troch deťoch bude na tom žena finančne stále horšie ako jej muž. Nie z vlastnej vôle. Kvôli spoločnému rozhodnutiu založiť si rodinu. Žena je vo väčšine rodín tá, ktorá sa stará o deti v prípade choroby, vo voľnom čase sa venuje chodu domácnosti a nemôže sa venovať kariérnemu rastu do takej miery ako muž. To sa celoživotne môže negatívne odrážať aj na výplatnej páske a výške úspor, ktoré na jej individuálnom účte dokáže naakumulovať. Oddelené financie sú preto výhodné hlavne do momentu, pokiaľ nemáte spoločné deti. Nevýhodné sa stávajú pre ženy, pokiaľ je starostlivosť o deti primárne ich záležitosťou.

 

Spoločné financie partnerov

Spoločné financie pred svadbou a príchodom detí nemajú veľké opodstatnenie a len málo párov sa pre tento model rozhodne.

 

Čo po príchode detí?

 

Hoci sa spoločný účet, na ktorý chodí výplata oboch partnerov dnes pozerajú právnici a poradcovia cez prsty, je stále veľa ľudí, ktorí ho praktizujú. Takéto páry priznávajú, že do ich vzťahu nepatria žiadne tajnosti. Netrápia sa, kto koľko prispeje, pretože obaja odovzdávajú všetko. Obe výplaty smerujú sem a všetky výdavky sa platia iba z neho. Či už je to strava, dovolenka, sporenie, poistenia alebo nejaké investície. Všetko proste plánujú spoločne. „Žilo sa nám tak určite omnoho ľahšie a prakticky sme vždy našli peniaze na to, na čo sme potrebovali,“ uvažuje o výhodách moja mama, ktorá s otcom zdieľala peniaze celý život.

Ak pár trápi otázka prípadného rozchodu, minimálne v období, kedy je žena na materskej, sa dá jeden spoločný účet, kde putuje celý príjem partnerov, považovať za spravodlivý. Ak majú manželia oddelené účty a žena počas materskej míňa kompletne svoj príspevok od štátu na chod domácnosti a mužovi z jeho príjmu zostáva aj na úspory, mal by v tomto prípade myslieť aj na svoju polovičku. Žena predsa nie je dobrovoľne v situácii, kedy dostáva od štátu príspevok. Vychováva dieťa, pre ktoré sa rozhodli obaja. Je to ich spoločné rozhodnutie a nemala by byť preto v porovnaní s mužom znevýhodnená. Pokiaľ ste striktní zástancovia oddelených financií, zriaďte si spoločný model aspoň počas trvania materskej, resp. rodičovskej. Tento solidárny model a hradenie výdavkov z jedného účtu iste zlepší vo vašej domácnosti atmosféru.

 

„Najdôležitejším faktorom pri peniazoch je čas,“ vyzýval finančný poradca ženy k sporeniu od prvej výplaty a upozorňoval, že je dôležité neprestať, ani vtedy, ak odídeme na materskú. „Neodkladajte toto rozhodnutie. Sporte si aj v ťažších časoch.“ Aby však reálne mohli ženy tieto slová naplniť, potrebujú v tomto období aj podporu empatického partnera.

 

 

Ako ste si financovanie po deťoch zariadili vy? Podeľte sa s nami o vaše životné skúsenosti v komentári pod článkom!

Čítajte viac o téme: Peniaze
Zdieľať na facebooku