Duálne vzdelávanie alebo vysoká škola? Čo si vybrať?

Zuzana Gránska
Sponzorovaný článok
  Foto: Pexels

Duálne vzdelávanie je na Slovensku pre študentov ešte stále novinkou. Mnohí nevedia, čo od takéhoto štúdia očakávať a či je to dobrá voľba pre ich budúcu profesiu. V skutočnosti prinieslo duálne vzdelávanie študentom možnosť, ako nepresedieť svoje najlepšie roky iba v školskej lavici, ale zaujímavou formou priamo vo firmách prepájať svoje poznatky zo školy s reálnymi skúsenosťami.

 

Spoločnosť T-Systems Slovakia je jedna z prvých firiem na Slovensku, ktorá sa do systému duálneho vzdelávania zapojila. Otvorila v spolupráci so Strednou priemyselnou školou elektrotechnickou v Košiciach pre študentov program v IT odbore. Dnes u nich v programe študuje 71 študentov a v júni budú mať svojich prvých absolventov.T-Systems ako prvá a jediná firma v oblasti informačno-komunikačných technológií na Slovensku získala od Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory certifikát na poskytovanie „praktického vyučovania v duálnom systéme vzdelávania“.

 

O čo presne ide a ako takéto vzdelávanie reálne vyzerá z pohľadu študentov? Spýtali sme sa na skúsenosti študentov, ktorí sú zapojení do duálneho vzdelávania v spoločnosti T-Systems Slovakia.

 

Lukáš Podracký je študentom 3. ročníka vyššieho odborného duálneho štúdia na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej (SPŠE) v Košiciach a časť svojho štúdia reálne spoznáva, ako funguje veľká úspešná firma.

 

Aká je tvoja práca v spoločnosti T-Systems Slovakia, keď práve nesedíš v škole?

Praxujem v tíme Production Planning.  Mám na starosti kontrolu  objednávok, pozícia sa volá “Safeguard” (záchranná služba) . To je človek, ktorý dohliada na celý proces  inštalácie  alebo sleduje, či priebeh  malých zmien na systéme technikmi zbehli hladko a ak to hladko nejde, tak hľadáme riešenie.

Momentálne  som však na pozícií, ktorá zodpovedá za automatizáciu procesov a reportovanie každého druhu. Využívam tu najmä Excel a robím všetko možné,  aby boli všetci spokojní.

Kolegov mám v pohode, párkrát som s nimi bol už a j na teambuildingu.

 

Čo by si odkázal stredoškolákom, ktorí sa rozhodujú medzi vysokou školou a duálnym vzdelávaním?

Keď si myslíš, že sedieť nad knihami a učiť sa na zápočty nie je pre teba, pod sa učiť s nami, kde okrem teoretických vedomostí máme aj klávesnicu.

 

Vieš mi povedať, akú najlepšiu vec, si sa na duálnom vzdelávaní zatiaľ naučil?

Naučil som sa toho veľa, no prax mi pomohla k tomu, aby som sa dostal ku programovaciemu jazyku VBA. Týmto programovacím jazykom sa dá uľahčiť práca hlavne v rámci kancelárskeho balíka office.

 

Čo ti toto vzdelávanie okrem vedomostí a praxe ešte dalo?

Spoznal som nových a zaujímavých ľudí. Vidím, že je možné študovať aj inak a na konci budem mať titul a nemecký certifikát.

 

 

Michal Kapec je rovnako študentom 3. ročníka duálneho štúdia na SPŠE a spolužiakom Lukáša.

 

Ako sa pozeráš na duálne vzdelávanie Ty?

Podľa mňa je to veľmi dobré. Máme možnosť pracovať v rozvíjajúcom sa prostredí, ktoré sa dynamicky prispôsobuje patričným zmenám. Samozrejme, začíname ako mladí Padawani, ktorí sa musia priučiť rôznym zručnostiam, ktoré nás rozvíjajú. A tieto zručnosti pomáhajú udržať galaxiu v rovnováhe, v tomto prípade galaxiu IT. Napríklad ja pracujem už v treťom tíme. Áno, v treťom.  Duálne vzdelávanie mi umožnilo spoznať rôzne typy tímov. Je skvelé, že som mohol pocítiť inú faunu a flóru. Každý ma niečo nové naučil a každý ma niekam inam posunul. Samozrejme, môže sa stať, že natrafíte na ten svoj vyvolený práve na prvú šupu a už sa ho nepustíte. Každopádne, je skvelé, že každý tím má niečo, čo ho obzvláštňuje.

 

Čo by si odkázal stredoškolákom, ktorí sa rozhodujú medzi vysokou školou a duálnym vzdelávaním?

Vysoká škola má tri nedostatky. Prax. Prax a neviem, či som to spomenul, ale aj prax. Gro praxe je pre mňa výhodou. Môžem vidieť, aké veci v skutočnosti sú a ako fungujú. Čas, ktorý praxou strávime, predstavuje až 70% z celkového času našej výuky, čo je počas 3 rokov až 1600 hodín praktických cvičení a 1050 hodín odbornej praxe vo firme.

 

Čo ti toto vzdelávanie okrem vedomostí a praxe ešte dalo?

Asi najlepšou vecou bol kolektív. Ľudia, ktorých môžeš spoznať počas 3 rokov. Najviac som svoje vedomosti prehĺbil v oblasti užívateľsky obľúbeného, okienkového Windowsu. Naučil som sa ako funguje Windows Server, osvojil som si fungovanie sieťových prvkov počínajúc OSI modelom a končiac Quality of Network Services, a prvýkrát v mojom živote som sa stretol s Linuxom.

 

 

Štefan Marcin je tiež študentom vyššieho odborného štúdia 3.ročníka na SPŠE.

 

Ako sa pozeráš spätne na roky strávené v duálnom systéme?

Momentálne sa nachádzame na prelome tretieho (záverečného) ročníka tohto štúdia a môžem povedať, že nie je dňa kedy by  som ľutoval, že som sa jedného krásneho dňa na toto štúdium prihlásil. Teoretická časť je za nami a my sme sa s veľkým nádychom a výdychom pustili do záverečnej praxe. Prax je každý pracovný deň v tíme kde navrhujú sieťové (internetové) zapojenia pre veľkých zákazníkov. Určite sa vyplatilo, že počas uplynulých mesiacov som sa snažil prestriedať čo najviac  tímov a nadobudnúť skúsenosti z rôznych oblastí IT od programovania cez projektový manažment až po siete. Človek tým zistí, ako veľmi záleží aj na tímovej atmosfére a od toho sa odvíja aj chuť pracovať. Našťastie som v tíme, kde sa ohadzujeme loptami a atmosféra nikdy nie je napätá. Taktiež nás náš šéf zobral na teambuilding do Jasnej.

 

Prečo by si podľa Teba mal niekto vybrať vysokú školu a iný duálne vzdelávanie?

Z môjho pohľadu, ak sa chce človek podieľať na výskume a kontinuálne sa vzdelávať v akademickom prostredí - odporúčam vysokú školu, ale len v prípade, že by tam zostal a chcel naďalej pracovať. Ak chce človek robiť kariéru v IT, bohato mu stačí mať základ z duálneho vzdelávania. Rozprával som sa tu vo firme s viacerými absolventmi vysokej školy z odboru informatika. Ich vedomosti nijako nepresahovali tie naše, jedine možno v oblasti histórie informatiky, a to pre biznis firmy nie je vôbec dôležité. Skôr to človek zabudne hneď po skúške.

 

Je podľa Teba toto štúdium náročné?

Poznáte tie situácie, keď hovoríte, že neznášate istú vec a učiť sa ju NIKDY nebudete a nakoniec sa ju aj tak naučíte a ste v nej aj celkom dobrý ? Tak toto je môj prípad s programovaním. Dlhé roky som tomu nerozumel, až som prišiel na toto vzdelávanie a milí ľudia priamo z praxe ma naučili tomu porozumieť a poviem vám, že je to celkom ľahké a ani matematiku na to nepotrebujete.

 

Čo Ti toto vzdelávanie okrem vedomostí a praxe ešte dalo?

Hlavne mäkké zručnosti, prezentovanie, komunikácia na úrovni. Ale aj zážitky, najmä z výmenného pobytu v Nemecku (2 mesačná prax v T-Systems Germany), super kolektív, či už v práci alebo v škole.

 

 

A ako vidí svojich študentov ich triedny učiteľ a manažér osobného rozvoja v T-Systems Slovakia Rastislav Škultéty?

"Na začiatku štúdia mnohí z nich netušili, ktorou cestou by sa v oblasti IT mali vybrať. Vďaka svojej túžbe po spoznávaní nového a rôznorodosti technických predmetov, s ktorými sa počas štúdia dostali do kontaktu, tú svoju cestu si v IT labyrinte veľmi rýchlo našli. Vpred ich poháňa vlastná vnútorná motivácia a štúdium sa odrazu zmenilo viac na zábavu ako len na niečo čím si musia povinne prejsť."

 

Ako sa môžete na tento program prihlásiť vy?

Prihlásiť sa na štúdium v odbore 2695Q Počítačové systémy v školskom roku 2016/2017 môžete do 20. mája 2016.

Kvalitné duálne vzdelávanie môže byť aj vašou cestou k dobrému zamestnaniu.

 

 


O spoločnosti T-systems
Spoločnosť T-Systems Slovakia, s. r. o., vznikla v januári 2006 ako dcérska spoločnosť T-Systems International GmbH. T-Systems Slovakia predstavuje strategické miesto servisnej dodávateľskej siete materskej spoločnosti T-Systems International, ktorá patrí medzi svetových dodávateľov služieb informačných a komunikačných technológií (IKT). Momentálne zamestnáva Slovensku  viac ako 3600 zamestnancov. Medzi služby spoločnosti T-Systems Slovakia patrí správa sietí, serverov, operačných systémov, databázových systémov, systémov SAP®, middlevérových softvérových produktov a mnohých ďalších špeciálnych zákazníckych aplikácií.
Čítajte viac o téme: Duálne vzdelávanie
Zdieľať na facebooku