Prečo partneri podvádzajú? Tieto znaky môžu predpovedať neveru

Možno predpovedať neveru?
Možno predpovedať neveru? / Foto: Pexels

Možno predpovedať neveru? Čo prezrádza, že by k nej vo vzťahu mohlo dôjsť?

 

Nevera je v dlhodobých vzťahoch čoraz bežnejšia. Vždy, keď sa nevera odhalí, ľudia si kladú jednu a tú istú otázku: Prečo sa to stalo? Pýtajú sa, či tomu mohli zabrániť, čo prehliadali a do akej miery mohli za to, že k niečomu takému došlo. Odpovede sú však často nejasné, hlavne pokiaľ ide o medziľudské vzťahy. 

 

Ak sa pozrieme na podvádzanie vo vzťahu, je viacero faktorov, ktoré u ľudí prispievajú k tomuto podvodnému správaniu. Profesorka psychológie a licencovaná manželská a rodinná terapeutka Teyhou Smyth tvrdí, že zatiaľ, čo je nemožné definovať každý scenár podvádzania či faktory ovplyvňujúce konanie neverníkov, existuje 5 aspektov, ktoré môžu u ľudí predpovedať sklon k takémuto správaniu. 

 

Aký je človek, ktorý podvádza partnera?

Terapeutka Teyhou Smyth považuje za prvý kritický faktor EGO. Myslí si, že záleží na tom, aký má človek pocit zo seba samého. Ak niekto vníma svoju hodnotu len očami iných a je na ich hodnotení celý život závislý, tak ľahšie dokáže podľahnúť pokušeniu s človekom, ktorý o neho prejavuje záujem, lichotí mu a zdvíha mu tak sebavedomie, hoci má doma stabilného partnera. 

 

Ďalším sú osobnostné komponenty. Niekedy po prevalení nevery ľudia hovoria: „Nikdy som si nemyslel, že by mohla byť neverná. Nevyzerala tak,“ alebo „Vždy som si myslel, že ju podvádza. Bolo mu to vidieť na očiach.“ Profesorka Teyhou Smyth ale hovorí, že neverní ľudia nemusia vyzerať na prvý pohľad ako tí, ktorí podvádzajú. Sú to ich osobnostné črty, ktoré naznačujú, že svojich partnerov skôr či neskôr podvedú. Neverníci sú často ľudia, ktorí sa považujú za nadradených ostatným, teda napríklad narcisti, ktorí sú presvedčení, že si zaslúžia niečo viac. Pre ľudí s narcistickou povahou je bežné, že si vyberajú partnerov s nižším sebavedomím alebo so strachom z opustenia, pretože od nich dostávajú neustály prísun chvály a prejavov zbožňovania. Nevera je potom ich bežným správaním, ak sa začnú s primárnym partnerom nudiť. 

 

Ako tretí komponent vníma terapeutka Teyhou Smyth empatiu. Väčšina ľudí má v sebe schopnosť vcítiť sa do kože druhého človeka, a to býva dôležitým vodítkom pre naše správanie v živote. Tí, ktorí podvádzajú, nemajú podľa nej prirodzený zmysel pre empatiu, pretože pocity iných pre nich nie sú podstatné, hoci sa navonok dokážu prejavovať úplne opačne. Prekvapením pre milencov a milenky potom často býva pri prevalení nevery zistenie, že nie sú pre nich podstatné ani pocity ich samotných, hoci žili napríklad s vedomím, že neverník plánuje manželku časom opustiť a ukáže sa, že nič také v skutočnosti nezamýšľal.

 

Oportunistické tendencie sú ďalším aspektom. Niektorí ľudia jednoducho majú aféru, ak sa im naskytne príležitosť a je len malá šanca, že by mohli byť prichytení. Podľa terapeutky je ťažké predpovedať, kto by do tejto kategórie mohol spadať. Dôležité v tomto posudzovaní je, či človek disponuje schopnosťou „robiť správnu vec, aj keď sa nikto nepozerá.“

 

Ako posledný aspekt vníma u neverných ľudí neschopnosť stanoviť si a udržať vlastné limity. Ak niečo veľmi chceme a môžeme na to siahnuť, rozhodujúci faktor je, že si dokážeme povedať nie a držať sa tohto nášho rozhodnutia za akýchkoľvek okolností. Terapeutka hovorí, že napriek tomu sú ľudia, ktorí sa dokážu držať limitov v určitých oblastiach, ale v niektorých nie a zápasia so svojou silou vôle. 

 

Správanie vo vzťahu, ktoré zabíja vernosť

Podľa profesorky Teyhou Smyth sa k osobnostným črtám môžu navyše pridávať problémy vo vzťahu, ktoré dokonale pripravia pôdu na podvádzanie.

 

Medzi tie najbežnejšie patrí problém s komunikáciou. U párov, ktoré nie sú schopné komunikovať svoje pocity, potreby a myšlienky dôjde s veľkou pravdepodobnosťou k emocionálnemu odpojeniu. To znamená, že hoci sú vo vzťahu, obaja partneri sa v ňom cítia osamelo. Ak na tejto situácii nezačne pár intenzívne pracovať a obaja partneri v tom nspravia veľký kus práce, hrozí, že v ich vzťahu sa vyskytne nevera.

 

Dlhodobý hnev alebo zlé pocity medzi partnermi sú taktiež kritické. Nezhody sú v partnerských vzťahoch prirodzené a očakávané. Problémom je, ak sa takéto pocity premenia na deštrukčné správanie a ľudia si ním ospravedlňujú neveru.

 

Problémy so sexom a nedostatok intimity sú veľkým rizikom nevery. Nenaplnené emocionálne a fyzické potreby bývajú kameňom úrazu pre mnohé páry. Terapeutka tvrdí, že sexuálne problémy sa dajú zvládnuť aj bez nevery, ak je pár zdravý iným spôsobom a sexuálnu dysfunkciu dokáže prekonať inými typmi spojenia a intimity.

Čítajte viac o téme: Nevera
Zdieľať na facebooku