Ako si navzájom porozumieť a budovať intimitu vo vzťahu

Intimita vo vzťahu predstavuje pocit blízkosti, citového prepojenia a podpory.
Intimita vo vzťahu predstavuje pocit blízkosti, citového prepojenia a podpory. / Foto: Pexels

Intimita vo vzťahu predstavuje pocit blízkosti, citového prepojenia a podpory. Nejde teda len o sexuálnu či emocionálnu intimitu, ako si to mnohí predstavujú. Intimita má viacero podôb. Znamená to vedieť zdieľať navzájom myšlienky, pocity a skúsenosti, ktoré ako ľudia máme. Intimita sa buduje postupne a jej vytváranie a udržiavanie si vyžaduje trpezlivosť a úsilie oboch. Objavovanie intimity s niekým, koho máte radi, je jeden z najdôležitejších predpokladov akéhokoľvek pevného a zdravého vzťahu. Budovanie a udržiavanie intimity vo vzťahu si vyžaduje čas a niektorým ľuďom to trvá dlhšie ako iným. Často platí, že čím tvrdšie pracujete na rozvíjaní intimity vo vašom vzťahu, tým je to obohacujúcejšie. 

 

Aké typy intimity poznáme?

Intimita má päť hlavných foriem, pričom všetky sú dôležité pre budovanie zdravého a dlhodobého vzťahu. 

 

Emocionálna intimita

Byť si s niekým emocionálne dôverný znamená byť schopný zdieľať svoje najhlbšie emócie, pocity, neistoty a sny bez toho, aby ste sa museli báť súdenia. Ukázať mu, kým naozaj ste bez akejkoľvek pretvárky. Je to dôležité preto, lebo ak sa bojíte byť zraniteľnými, nikdy sa do vzťahu nevložíte naplno. V zdravom vzťahu by ste mali cítiť, že si vás partner váži a chápe. Hlavne v dlhodobých vzťahoch je emocionálna intimita nesmierne dôležitá, aby bol vzťah naplňujúci. Často sa stáva, že sa komunikácia medzi partnermi začne vytrácať v dôsledku čoho o emocionálnu intimitu partneri prídu. 

 

Fyzická intimita

Zatiaľ čo väčšina ľudí spája fyzickú intimitu so sexom a nahotou, v skutočnosti zahŕňa oveľa viac. Ide o zmyselný prejav a aktivitu, ktorá vás zbližuje. Každodenné vzájomné pohladenia, držanie sa za ruky, dlhé objatia, spoločné zaspávanie, láskanie, to všetko sú prejavy nielen fyzickej príťažlivosti, ale aj citovej. Telesná blízkosť dokáže významne posilniť vzťah. Dávate tak partnerovi najavo, že ste radi v jeho prítomnosti, v jeho blízkosti a to aj bez akéhokoľvek sexuálneho podtónu.  

 

Intelektuálna intimita

Diskutovať o svojich názoroch a presvedčeniach s partnerom bez strachu môže pomôcť prehĺbiť intelektuálnu alebo kognitívnu intimitu. Obaja by ste mali cítiť, že vaše názory a myšlienky sú vo vzťahu cenené.

 

Zážitková intimita

Táto forma intimity sa buduje zdieľaním skúseností a aktivít s partnerom. Či už ide o spoločné cestovanie alebo príjemnú večeru vo vašej obľúbenej reštaurácii, spoločné zážitky môžu vaše puto ešte viac prehĺbiť. Pomáhajú vám budovať krásne spomienky, ku ktorým sa môžete kedykoľvek vracať.

 

Duchovná intimita

Spiritualita znamená pre rôznych ľudí rôzne veci, takže aj duchovná intimita sa môže líšiť. Všeobecne povedané, spiritualita je o viere v niečo, čo presahuje fyzickú sféru existencie. Duchovná intimita môže vyzerať ako zdieľanie spoločnej hodnoty, ako je láskavosť, byť na rovnakej vlnovej dĺžke, pokiaľ ide napríklad o náboženstvo.

 

Ako budovať intimitu vo vzťahoch?

Keď je vám dovolené odovzdať sa z celého srdca inej osobe, otvára to okno pre vzájomnú úctu, lásku a porozumenie. Vďaka tomu intimita spája ľudí do hlbšieho porozumenia. Ak sa o to dokážete postarať, môže to zaručiť dlhotrvajúce puto medzi vami a ľuďmi, na ktorých vám záleží. To je dôvod, prečo je intimita jedným z najcennejších aspektov manželstva a vzťahov. Intimita pomáha obom partnerom vo vzťahu uvedomiť si, akí sú pre seba dôležití. Ako teda oživiť intimitu v akomkoľvek vzťahu?

 

  1. Vzťah nech je vašou prioritouNedajte väčší priestor v živote tomu, čo ho nakoniec nedokáže naplniť radosťou. Vedome pracujte na tom, aby ste si aj v bežne nabitom programe našli čas na drobnosti, ktoré váš vzťah posilňujú a dokážete z tohto spojenia obaja čerpať v horších časoch. Neustále si pripomínajte, že žiadny vzťah nie je krásny prirodzene, to je mýtus. Na každom jednom je potrebné pracovať a venovať mu pravidelne čas a priestor.
     
  2. Pozerajte si do očíOčný kontakt zbližuje. Buduje pocit dôležitosti, preukazuje záujem o druhého. Partner, ktorému hľadíte do očí, keď s ním hovoríte, cíti skutočné spojenie a blízkosť.
     
  3. Dajte si záležať na tom, aby ste prejavili svoje uznanie nájdite si čas a povedzte tomu druhému, čo si na ňom ceníte. Prejavte svoju vďačnosť, ktorá môže mať podobu darov, láskavostí alebo jednoduchého „ďakujem“.
     
  4. Veďte hlboké rozhovory Také pri ktorých v tichu zdieľate svoje najhlbšie myšlienky. Sú to rozhovory o radostiach, túžbach, snoch, ale aj trápeniach a neistotách v živote. Buďte pri tom trpezliví a neponáhľajte sa. Niekto sa dokáže otvoriť rýchlejšie, inému to po sklamaniach v predchádzajúcich vzťahoch môže trvať dlhšie.
     
  5. Odpojte sa a sústreďte sa jeden na druhého – spoločne strávený čas bez elektroniky vám môže dať šancu venovať sa jeden druhému s plnou pozornosťou. 
     
  6. Diskutujte o problémoch, o veciach v ktorých nesúhlasíte, o vašich obavách, aby ste posilnili empatiu a porozumenie namiesto vyhýbania sa všetkým formám konfliktov. Vy aj váš partner by ste sa mali snažiť o vytvorenie zdravých hraníc.
     
  7. Posilnite intimitu zmysluplnými gestami, vďaka ktorým bude váš partner šťastný. Prejavenie lásky a uznania bez strachu spôsobí, že sa váš partner bude cítiť bezpečne a milovaný, čo zároveň prehĺbi vaše spojenie. 
     
  8. Zúčastnite sa spoločne zmysluplných aktivít, ktoré prehlbujú spojenie. Vyskúšanie niečoho nového vás môže zblížiť a pomôcť vám vytvoriť si nové spomienky, ku ktorým sa môžete s radosťou roky vracať.
     
  9. Nebojte sa byť zraniteľní skrývanie svojich pocitov vás len vzďaľuje od partnera a vedie k hlbšiemu nepochopeniu a rozdielnym pohľadom na svet. Hovorte o svojich pocitoch, obavách a neistote. V zdravom partnerskom vzťahu je to nevyhnutné.
     
  10. Dajte druhému vedieť, že sa na vás môže spoľahnúť. Vytvorte atmosféru emocionálneho bezpečia a snažte sa byť dobrým poslucháčom. Partner by mal mať vo vašej blízkosti pocit, že sa o vás môže oprieť a je milovaný.
     
  11. Rešpektujte vzájomné rozdiely – aj tí najintímnejší partneri majú stále svoju vlastnú identitu, ktorú musíte akceptovať.
     
  12. Pracujte na sebe individuálne a váš vzťah bude prosperovať. Aby ste prijali, že láska vás nemôže zachrániť pred samotou, naučte sa tráviť čas so sebou samým. Keď sa budete v rámci vzťahu cítiť bezpečne, budete sa cítiť  šťastnejší a celistvejší. Starostlivosť o seba môže mať mnoho podôb, či už ide o nový koníček, dosahovanie kariérových cieľov alebo jednoducho hľadanie viac priestoru na trávenie času so svojimi priateľmi.

 

Vzťahy nie sú o tom, aby prázdne miesto vo vás doplnila iná osoba, ale o tom, aby ste do vzťahu prišli celiství a zdieľali svoje naplnené životy navzájom. Vo vnútri každého je vnútorná pevnosť, ktorá chráni všetky najhlbšie pravdy, kúsky nás samých, o ktorých sme sa rozhodli, že ich treba pred svetom chrániť a skrývať. Byť zraniteľný je ako otvoriť bočné dvere na hradnom múre a pustiť niekoho dnu. Je to však spôsob, ako dať najavo, že niekomu dôverujete, a zvyčajne to pomáha druhej osobe pochopiť, že môže dôverovať vám. 

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku