Spánok po boku partnera vám zlepšuje život, hoci sa vám môže zdať, že spanie oddelene môže byť lepšou voľbou

Spánok s partnerom nám zlepšuje život.
Spánok s partnerom nám zlepšuje život. / Foto: Pexels

Dokonca ani počas spánku nie sme úplne odpojení od ľudí okolo nás. A výskumy ukazujú, že s dlhodobými partnermi je to lepšie ako bez nich.

 

Spánok partnerov môže byť vo vzťahu zdrojom konfliktov. Teplota v spálni, zapnutý televízor, poťahovanie prikrývky, poloha, v ktorej spíte, či chrápanie, to všetko sú témy, ktoré môžu vyvolať medzi partnermi nezhody. Jednoduchým rýchlym riešením sa môže zdať spanie oddelene. Najnovšie zistenia vedcov však potvrdzujú, že na spoločnom spánku sa oplatí popracovať a nevzdať sa ho len tak. Spoločný spánok má totiž pre páry viacero výhod.

 

Spoločný spánok s partnerom znamená lepší život

Vedci z Arizonskej univerzity skúmali viac ako tisíc dospelých v produktívnom veku a pýtali sa ich na ich spánok – či spia s partnerom spoločne, s dieťaťom, aká je ich únava, ako dlho zaspávajú, ako vnímajú kvalitu svojho spánku alebo aké majú prípadne problémy so spánkom. 

„Spánok s romantickým partnerom alebo manželským partnerom ukazuje, že má veľké výhody pre zdravie spánku, vrátane zníženého rizika spánkového apnoe, závažnosti spánkovej nespavosti a celkového zlepšenia kvality spánku," tvrdí hlavný autor štúdie Brandon Fuentes z katedry psychiatrie na Univerzite v Arizone.

 

Navyše tí, ktorí zdieľali so svojím partnerom spoločnú posteľ hlásili nižšiu úzkosť, stres, depresiu spolu s vyššou životnou spokojnosťou.

 

V posteli s partnerom aj s dieťaťom 

Výsledky výskumu neboli tak pozitívne pre tých partnerov, ktorí spávali v posteli aj vedľa dieťaťa. Uvádzali, že mali menšiu kontrolu nad spánkom, pociťovali väčšiu nespavosť, boli vystavení väčšiemu riziku spánkového apnoe a mali tiež viac stresu. Spoločné spanie s dieťaťom teda môže mať výhody pre dieťa, no zdá sa, že daň za ne platí v tom čase rodič. 

 

S partnermi ladíme aj počas spánku

Zaujímavosťou je, že partneri, ktorí spia vedľa seba, ovplyvňujú svoje fázy spánku, ako napríklad rýchly pohyb očí (REM). Páry počas spánku synchronizujú nielen svoje pohyby, ale aj fázy spánku. Ukázalo sa, že keď spali páry v jednej posteli, tak  ich REM spánok sa zvýšil o 10 % a bol menej prerušovaný ako u ľudí, ktorí spali bez partnera.

Táto interpersonálna synchronizácia je spojená s prosociálnym správaním, sociálnymi väzbami a pozitívnym vplyvom, z ktorých všetky majú prínos pre duševné zdravie. 

 

Spite spoločne a budete zdravší

Vo všeobecnosti platí, že ľudia vo vzťahoch vykazujú lepšie fyzické a mentálne zdravie ako tí, ktorí sú nezadaní. Spomínaná štúdia vedcov z Arizonskej univerzity tiež potvrdila, že ľudia, ktorí spávali sami, mali viac depresií, menšiu sociálnu podporu, ako aj nižšiu životnú a vzťahovú spokojnosť. Profesor psychológie Gary W. Lewandowski, ktorý sa špecializuje na romantické vzťahy tvrdí, že pre naše fyzické a mentálne zdravie je len málo dôležitejších vecí ako je partnerský vzťah a spánok. A mali by sme mať na pamäti, že práve každodenné zdieľanie spoločnej postele môže obom z nich pomáhať.

Zdieľať na facebooku