10 dôvodov, prečo svoje dieťa nosiť už od narodenia

  Ilustrračná foto: Shutterstock

Očakávate bábätko a premýšľate, či ho budete nosiť v šatke alebo radšej v kočíku a podľa potreby vždy vezmete na ruky? Ak ešte nie ste rozhodnutí, prečítajte si 10 dôvodov, prečo je dobré svoje dieťa nosiť v náručí už od narodenia.

 

1. Nosiť dieťa je pohodlné

Keď  nosíme svoje dieťa v šatke alebo nosiči, môžeme sa voľne pohybovať bez toho, aby sme sa predierali davom s nemotorným kočíkom. Prenášanie novorodencov v plastovom „vajíčku“ je rovnako nepraktické, dieťa sa pohybuje v úrovni kolien ostatných ľudí, pôsobí nepohodlne. Naopak, nosenie pri hrudi rodiča pomáha regulovať, prípadne blokovať vonkajšie stimuly a umožňuje pohodlné a diskrétne dojčenie aj na verejnosti. Šatku môžete využiť aj ako podložku na prebaľovanie, či prikrývku alebo vankúš na spanie, keď sa nachádzate mimo domova. Obzvlášť praktické je nosenie bábätka, pokiaľ cestujete lietadlom a máte sa pohybovať preplnenou letiskovou halou s množstvom batožiny.

 

2. Nosenie dieťaťa podporuje telesný vývoj

Dieťa je naviazané na hrudník matky, má teda kontakt s jej telom, cíti jej dýchanie, srdcový rytmus a všetky pohyby, ktoré matka robí. Táto fyzická stimulácia mu pomáha regulovať vlastné fyziologické odpovede a precvičuje jeho vestibulárny systém, ktorý riadi rovnováhu. Nosič je akousi „prechodnou maternicou“  pre novorodenca, ktorý ešte nevie kontrolovať svoje telesné funkcie a pohyby. Výskum ukázal, že predčasne narodené deti, ktoré sú v takomto tesnom kontakte s telom matky, rýchlejšie priberajú a sú zdravšie ako deti, ktoré takýto kontakt nemajú. Mechanické kolísky, či iné zariadenia imitujúce nosenie, tieto výhody nemajú.

 

3. Nosené deti sú spokojnejšie

Štúdie ukazujú, že čím viac je dieťa nosené, tým menej plače. V kmeňových kultúrach, kde je nosenie detí prirodzenou súčasťou materstva, deti plačú iba niekoľko minút denne – naopak, v krajinách západného sveta plačú deti často aj hodiny. Plač je vyčerpávajúci pre oboch – dieťa aj rodiča a dlhodobo môže viesť k poškodeniu tým, že mozog dieťaťa je kontinuálne zaplavovaný stresovými hormónami. Deti, ktoré nemíňajú svoju energiu na plač, pokojne sledujú svoje okolie a aktívne sa učia. Nosenie detí je navyše úžitočné aj pri kolikách typických pre prvé mesiace života.

 

4. Nosenie detí je zdravé aj pre rodičov

Môže byť náročné pre nové mamičky nájsť si čas na cvičenie, ale ak budete nosiť svoje dieťa všade so sebou väčšinu dňa, alebo s ním takto pôjdete na svižnú prechádzku, budete mať dvojaký benefit – z chôdze a zo "vzpierania ". Dlhá prechádzka v šatke je tiež skvelý spôsob, ako pomôcť unavenému, ale nadmerne stimulovanému dieťaťu zaspať.

 

5. Aj batoľatá ocenia pocit istoty v šatke či nosiči

Nosiče a šatky sú zvyčajne spojené s dojčatami, ale sú veľmi užitočné aj pre batoľatá. Okolitý svet môže byť občas pre batoľa celkom desivým miestom a nosením mu prinavrátime pocit istoty a bezpečia, ak to práve potrebuje. Batoľatá sú často prestimulované, to znamená - vystavené neprimerane veľkému počtu stimulov, nosením batoľaťa môžeme tomuto predráždeniu predísť, čo je výhodné napr. pri návšteve zoologickej záhrady, múzea a pod.

 

6. Nosenie pomáha vám a vášmu dieťaťu vzájomne komunikovať

Čím viac si  v rodičovstve veríme, tým viac si môžeme oddýchnuť a vychutnávať čas strávený s našimi deťmi. Veľká časť tejto rodičovskej sebadôvery pramení zo schopnosti úspešne „čítať“ prejavy nášho dieťaťa. Keď nosíme dieťa blízko seba v šatke, stávame sa jemne naladení na jeho gestá a výrazy tváre. Mnoho nosiacich rodičov uvádza, že sa nikdy nenaučili rozlišovať typy plaču svojho dieťaťa, pretože ich deti sú schopné efektívne komunikovať aj bez plaču. Zakaždým, keď je dieťa schopné podeliť sa s nami o to, že má hlad, nudí sa alebo je mokré, bez toho, aby muselo plakať, jeho dôvera v nás sa zvyšuje a naše vlastné sebavedomie je posilnené. Tento cyklus pozitívnej interakcie zvyšuje vzájomnú prepojenosť medzi rodičom a dieťaťom, čo je dobrý predpoklad pre úspešnú výchovu dieťaťa.

 

7. Nosiť môžu aj ockovia, starí rodičia a ostatní členovia rodiny

Nosiče sú užitočnou pomôckou pre každého dospelého v živote dieťaťa. Je vždy pekné vidieť otecka, ako nesie svoje dieťa v nosiči alebo šatke. Dieťa má lepšiu príležitosť zvyknúť si na hlas otca, rovnako cíti jeho tlkot srdca, pohyby a vidí výrazy jeho tváre, čo posilňuje ich vzájomnú väzbu. Otcovia zvyčajne nemajú taký automatický sklon ku noseniu ako matky, u matiek sú to prirodzené mechanizmy nabiehajúce už v tehotenstve, ale  vzťah k noseniu si môžu vybudovať postupne po narodení dieťaťa. To isté platí aj pre ostatných v blízkom okolí dieťaťa.

 

8. Šatky a nosiče sú bezpečným miestom pre dieťa

Namiesto behania na rušných a nebezpečných miestach, dieťa v nosiči je v bezpečí a chránené bezprostredne naším vlastným telom. Nosením poskytujeme dieťaťu citovú istotu a umožňujeme mu, aby sa stalo nezávislým svojim vlastným tempom.

 

9. Nosiče sú ekonomické

Ergonomické nosiče a šatky stoja zvyčajne omnoho menej ako kočíky, zložité turistické nosiče a klokanky určené na nosenie vpredu, ktoré dokonca nie sú z hľadiska fyziologického vývoja vhodné na dlhodobejšie nosenie. Mnoho matiek pokladá kúpu šatky za svoju najužitočnejšiu investíciu. Šatka či nosič vám poslúžia aj viac ako 2 roky, môžete si ich zakúpiť z druhej ruky a existuje naozaj široká paleta bavlnených, či iných prírodných materiálov, typov a vzorov, vyberie si každý.

 

10. Nosenie je zábava!

Kto nemá rád vzácne okamihy túlenia so svojím dieťaťom? Aj keď je vaše dieťa staršie, nosenie uľahčuje konverzáciu a umožňuje pozorovať reakcie dieťaťa na okolité podnety. Je to tiež zábava pre dieťa, pretože je takmer v úrovni očí ostatných dopelých a môže tak s nimi lepšie komunikovať. Vaše dieťa sa bude cítiť súčasťou vášho života a naopak -  vy sa viac zžijete s tou čarovnou malou osôbkou.

Čítajte viac o téme: Nosenie detí
Zdieľať na facebooku