Aký je význam našich snov a čo sa sníva ľuďom najčastejšie?

 Skutočná funkcia snov je doteraz neznáma a dôvod, prečo máme všetci sny, je stále jednou z najväčších nezodpovedaných otázok.
Skutočná funkcia snov je doteraz neznáma a dôvod, prečo máme všetci sny, je stále jednou z najväčších nezodpovedaných otázok. / Foto: Bigstock

Každý človek má sny, no nie všetci si ich pamätajú. Počas noci máme približne päť 15 až 40 minútových epizód, počas ktorých snívame. Bolo dokázané, že sa sníva dokonca i zvieratám. Skutočná funkcia snov je doteraz neznáma a dôvod, prečo máme všetci sny, je stále jednou z najväčších nezodpovedaných otázok. Najpravdepodobnejšie nám sny pomáhajú regulovať, analyzovať, vysvetliť a zapamätať si nedávne udalosti z našich životov ako nejaké „mentálne upratovače“. Štúdiom snov sa zaoberajú ľudia už stáročia. Vzniklo mnoho teórií a interpretácii od psychológov, filozofov a dokonca teológov. Aj keď sa v mnohom navzájom odlišovali, spájal ich názor, že sny sú dôležitou súčasťou nášho života, majú zmysel a a nemali by sme ich ignorovať.

 

Už starovekí Egypťania, Gréci a Rimania verili, že sen je správou od Boha alebo mŕtveho, a teda nesie svoj význam. Svojou interpretáciou a analýzou snov sa koncom 19. storočia preslávil rakúsky psychoanalytik a psychoterapeut Sigmund Freud v jednej z jeho najvýznamnejších diel Výklad snov. Sny považoval za kráľovskú cestu do nevedomia ľudí. Podľa Freuda sa v snoch premietajú naše najhlbšie túžby a strach spolu s potlačenými spomienkami z detstva. Rozlišoval manifestnú a latentnú zložku snov. Manifestná zložka, teda to, čo sa zdá, že nám sny chcú naznačiť, má zväčša bizarnú podobu. Práve latentná zložka predstavuje skutočný zmysel sna a psychoanalytik sa vo svojej práci snaží pretvoriť manifestný sen na latentný, no nejde však o veštenie.
S rozvojom neurovedy začalo viac a viac vedcov veriť, že sny sú čisto fyziologický a nie psychologický fenomén a nepredstavujú nič viac ako činnosť mozgu, ktorá vytvára príbeh z náhodných myšlienok, obrazov či spomienok, ktoré sa počas spánku vybavujú. Mnoho psychológov sa preto vzdalo štúdia snov. Niektorí sú ale stále toho názoru, že práve sny odrážajú to, kým sme, čo potrebujeme a v čo veríme. Ľudia, ktorých zaujíma, čo môže znamenať neustále sa im vracajúci sen, zvyknú vyhľadať tzv. snových expertov. Jedným z nich je aj psychológ Ian Wallace, ktorý behom jeho 30-ročnej praxe interpretoval viac než 150 000 snov. Pre portál Business Insider napísal 9 najčastejšie sa vyskytujúcich snov, ich význam a radu, ako konať po zobudení z takýchto snov.

 

1. Objavenie nepoužívanej miestnosti

Čo to znamená: Neobývaná miestnosť v dome reprezentuje nový aspekt vášho charakteru. Jej objavenie naznačuje, že odhaľujete talent, ktorého ste si predtým neboli vedomí.
Čo robiť: Wallace hovorí, že čím častejšie sa pokúsite preskúmať vám známe schopnosti, tým pravdepodobnejšie nájdete „nové dvere“ vo vašom reálnom živote.

 

2. Vozidlo mimo kontroly

Čo to znamená: Auto predstavuje vašu schopnosť robiť pokrok smerom k špecifickému cieľu. V reálnom živote zjavne cítite, že nemáte dostatočnú kontrolu nad vaším smerovaním k úspechu.
Čo robiť: Wallace radí, aby ste sa namiesto vynakladania snahy na ovládanie situácie uvoľnili a dovolili vašim základným inštinktom ísť cestou, ktorá je pre vás najlepšia.

 

3. Padanie

Čo to znamená: Ak sa vám zdá, že vo sne padáte, naznačuje to, že a príliš zaoberáte určitou stresovou situáciou vo vašom živote. Musíte sa jej čím skôr zbaviť a uvoľniť toto napätie.
Čo robiť: Niekedy je lepšie uspokojiť sa s tým, že nemôžete mať všetko v živote pod kontrolou a začať dôverovať sebe a iným, že všetko dopadne dobre.

 

4. Lietanie

Čo to znamená: Schopnosť lietať v sne naznačuje, že sa vyslobodili z podmienok, ktoré vás dlhú dobu v reálnom živote ťažili.
Čo robiť: Aj keď môžete tento pocit voľnosti považovať za šťastie alebo zhodu náhod, je to zväčša preto, že ste sa rozhodli urobiť vážne rozhodnutie alebo ste sa povzniesli nad obmedzenia, ktoré prinášajú povinnosti vo vašom živote. Pokračujte v tom.

 

5. Nepripravení na test

Čo to znamená: Keďže testy reflektujeme ako hodnotenie schopnosti podávať výkon, tento sen pravdepodobne hovorí, že príliš kriticky posudzujete vaše fungovanie v živote.
Čo robiť: Wallace tvrdí, že radšej ako sa neustále ponárať do nekončiaceho sebahodnotenia a súdenia seba samého, skutočne otestujte váš charakter tak, že akceptujete vaše prednosti a nedostatky.

 

6. Nahí na ulici

Čo to znamená: Oblečenie si vyberáme tak, aby sme ľudom okolo nás prezentovali náš špecifický obraz. Ak sa vo sne ocitneme nahí na verejnom priestranstve, pravdepodobne to naznačuje, že sa nachádzame v situácii, v ktorej sa cítime zraniteľní a bez ochrany.
Čo robiť: Aj keď sa to môže zdať spočiatku zahanbujúce, občas sa musíte otvoriť iným a ukázať to, čo vo vás skutočne je.

 

7. Nemôžete nájsť toaletu

Čo to znamená: Toalety používame na uspokojenie jednej z našich najzákladnejších potrieb. Zdá sa, že v reálnom živote máte problém s vyjadrovaním vašich vlastných potrieb okoliu.
Čo robiť: Venujte viac času sebe a vašim potrebám, nielen potrebám vašich blízkych a ľudí okolo vás.

 

8. Vypadnutie zubu

Čo to znamená: Zuby symbolizujú vo sne vaše sebavedomie a silu, takže sa zjavne nachádzate v situácií, vďaka ktorej sa táto sebadôvera rozpadá.
Čo robiť: Pokúste sa nepozerať na túto situáciu ako na niečo, čo vás odzbrojí. Snažte sa zostať pokojní, premyslieť si fakty a vychutnať si podmienky vo forme výzvy.

 

9. Niekto vás naháňa

Čo to znamená: V reálnom živote vás trápi problém, ktorému by ste radi čelili a vyriešili ho, no neviete, ako na to.
Čo robiť: Táto záležitosť je zväčša skvelou príležitosťou naplniť vaše osobné ambície. Aj keď sa môžu javiť odstrašujúco, títo prenasledovatelia v skutočnosti dávajú do pozornosti schopnosti, ktoré ste na ceste za sebauspokojením ešte neuskutočnili.


Zdroje: uk.businessinsider.comhowsleepworks.com
Zdieľať na facebooku