Na svete je prvé dieťa, ktoré má 3 biologických rodičov

Dieťa troch rodičov je na svete. / Na obr.John Zhang a jedinečný novorodenec
Dieťa troch rodičov je na svete. / Na obr.John Zhang a jedinečný novorodenec  

Šesťmesačný chlapec je prvým bábätkom, ktoré bolo narodené novou kontroverznou „3-rodičovskou“ metódou. Je to úspech alebo niečo neetické?

 

Bez tretieho človeka by zdravé deti nikdy nesplodili

DNA dieťaťa tvorí DNA od troch rodičov. Vďaka novej metóde mu to dovoľuje vyhnúť sa smrteľným genetickým poruchám odovzdaným jeho matkou.

„Je to revolučné. Toto je úžasná novinka a zároveň obrovská výzva“, povedal Dusko Ilic z King´s College v Londýne pre časopis New Scientist, ktorý bol zapojený do tohto projektu.

Technika, ktorá bola legalizovaná v Británii iba minulý rok, umožňuje rodičom s nezvyčajnými genetickým poruchami mať zdravé deti. To je možné dosiahnuť nahradením chybnej mitochondriálnej DNA matky počas umelého oplodnenia genetickým materiálom inej ženy. Pre väčšinu žien s mitochondriálnym ochorením je to zatiaľ jediná cesta, ako porodiť zdravé bábätko.

 

Dve deti im už zomreli

Nová technika bola úspešne použitá americkým tímom lekárov pri rodičoch z Jordánska v Mexiku. Chlapčekova matka trpela Leighovým syndrómom, fatálnou poruchou nervového systému, ktorá sa dedí prostredníctvom mitochondriálnej DNA. Ochorenie je vzácnou genetickou poruchou, ktorá sa prejavuje degeneráciou centrálneho mozgového systému – mozgu, miechy a zrakového nervu. Prenáša sa na potomkov jedine od žien.

Zatiaľ, čo matka dieťaťa je zdravá, okolo štvrtiny jej mitochondrii nesú chybné gény Leighovho syndrómu a to bol dôvod, prečo sa im s potomstvom nedarilo. O dieťa sa s manželom snažili takmer 20 rokov. Väčšina matkiných tehotenstiev počas tých rokov končila potratmi. Keď sa im aj dieťa narodilo, zomrelo veľmi skoro v dôsledku Leighovho syndrómu. Jedno ako 6-ročné a druhé ako 8-mesačné. To ju doviedlo ku spojeniu s doktorom Johnom Zhangom z centra plodnosti Nová nádej v New Yorku.

 

Trojrodičovské oplodnenie rešpektuje aj vieru

Existuje niekoľko typov, ako môže dôjsť k „trojrodičovskému“ oplodneniu. Technika, ktorá je povolená vo Veľkej Británii, je nazývaná pronukleárny prenos a zahŕňa to oplodnenie vajíčka matky i vajíčka darkyne.

Predtým, než sa začnú tieto dve vajíčka deliť na embryo, výskumník nahradí jadro vajíčka darkyne jadrom matky – vo vajíčku sa nachádza zdravá mitochondria darkyne a matkina genetická informácia v jadre.

Problémom bolo, že rodičia 6-mesačného chlapčeka sú moslimovia a mali etický problém so zničením jednej oplodnenej bunky. Takže Zhang použil iný prístup nazývaný vretenový jadrový prenos, ktorý funguje vo väčšine rovnako. Odlišuje sa len v tom, že k nukleárnemu prenosu dôjde skôr, než sú vajíčka oplodnené. Vytvorili päť embryí, ale len jedno z nich sa vyvinulo zdravo a bolo implantované do tela matky. Toto dieťa má dnes šesť mesiacov a zdá sa, že sa vyvíja bez príznakov Leighovho syndrómu.

Celý proces bol realizovaný tímom vedcov z USA v Mexiku, nakoľko v USA je táto technika oplodnenia zakázaná.

 

Obavy vedcov

Mnoho vedcov je stále znepokojených, či táto procedúra nemôže predsa len viesť ku zdravotným problémom dieťaťa v budúcnosti a či to možno pokladať za etické.

V súčasnosti nesie Leighovu mutáciu v chlapčekovom prípade menej ako 1% mitochondrií, čo sa nezdá, že by nejako ovplyvňovalo jeho vývin. Ale Bert Smeets z Mastricht University v Holandsku, ktorý do výskumu zapojený nebol, sa vyjadril pre New Scientist, že dieťa musí byť detailne monitorované a že technika musí byť prísnejšie testovaná, aby sme ju považovali za bezpečnú. „Musíme čakať na viac narodení a až potom to dôkladne zhodnotiť,“ povedal.

Aj keď toto dieťa sa ako prvé narodilo za pomoci novej techniky troch rodičov, doposiaľ je známych niekoľko prípadov detí, ktoré majú DNA troch ľudí, vďaka jemne odlišnej metóde používanej v USA v 90. rokoch.

Dôvodom, prečo sa množstvo vedcov voči tejto novej technike zdráha je to, že u niekoľkých detí sa neskôr vyvinuli genetické poruchy.

Jedine čas ukáže, či to dokáže bezpečne pomôcť ženám s mitochondriálnym ochorením mať zdravé deti. Ale zdá sa, že narodením prvého zdravého dieťaťa, bude táto technika použitá znova a budeme sa tomu prizerať už čoskoro.

 

Zhangova správa nebola dosial zhodnotená medzi kolegami alebo publikovaná, ale tento prípad bude prezentovaný jeho tímom na kongrese Americkej spoločnosti pre reproduktívnu medicínu v Salt Lake city v októbri.

Čítajte viac o téme: Pôrod
Zdieľať na facebooku