Návod pre rodiča: Koľko času by malo tráviť vaše dieťa za počítačom?

Najhoršie, čo môžete pre svoje deti urobiť, je ponechať im pri čase trávenom s technológiami úplnú voľnosť.
Najhoršie, čo môžete pre svoje deti urobiť, je ponechať im pri čase trávenom s technológiami úplnú voľnosť. / Foto: Shutterstock

AUTOR: Kristína Doliňáková

 

Dlhé vysedávanie pri televízii, počítači či mobile je pre deti veľkým lákadlom. Tento sedavý spôsob života však môže viesť k obezite, hypertenzii (vysokému krvnému tlaku) a iným zdravotným problémom. Rovnako so sebou prináša viaceré negatívne javy, ktoré sú pre vývin detí školdlivé, ako nedostatok času na spánok, čítanie, domáce úlohy, či aktívnu hru. Práve preto by sme mali dbať na to, aby deti trávili pri obrazovkách veku primerané množstvo času.

 

Ako limitovať čas na základe veku dieťaťa?

1 – 3 roky: Doba pri počítači by nemala presiahnuť 10, maximálne 15 minút a to za prítomnosti rodiča.

 

3 – 6 rokov: 30 minút je akurát, ideálne so zapojením rodičov.

 

6 – 10 rokov: Deti navštevujúce základnú školu môžu potrebovať čas navyše. Najmä ak sa venujú nejakému projektu (programovanie, tvorba webstránok) alebo je práca na počítači súčasťou domácej úlohy. Na voľné hranie im stačí 30 – 40 minút.

 

10 – 15 rokov: Rodičia môžu povoliť hodinu denne počas týždňa. Súčasťou toho by samozrejme mala byť adekvátna doba na školskú prácu a dlhodobé projekty, ak je to potrebné. Je tu možnosť aj extra času cez víkend.

 

Stredná škola : Priemerne 2 hodiny by mali stačiť. Niekedy dlhšie, inokedy kratšie. Dodatočný čas môže byť pridelený domácim úlohám a konštruktívnym aktivitám (napr. online podnikanie…). Týka sa to hlavne tých mladších.

 

Foto: Shuterstock

 

Čas za počítačom sa dá obmedziť aj prirodzene

Limitovať čas vašich detí strávený s elektronikou je výzvou. Nikto nemusí zúriť, ani plakať. Existuje niekoľko základných stratégií, ako znížiť intenzitu sedenia za monitorom aj prirodzene.

 

Detské izby bez obrazovky

Televízie, počítače a videohry by mali byť umiestnené mimo detských izieb. Tak sa deti nemôžu na niekoľko hodín vytratiť z dohľadu. Náročnejšie to môže byť s prenosnými zariadeniami. Dá sa dohodnúť na pravidle, aby sa nabíjali iba v noci a nie v detských izbách.  Neobmedzí to používanie cez deň, ale môže to mať svoje výhody. Rodičia sa môžu spoľahnúť, že tablety, laptopy a smarfóny nebudú zasahovať do spánku ich detí.

 

Zábavné alternatívy

Okrem klasických aktivít ako šport, hudobné nástroje a iné hobby môžu rodičia pouvažovať nad spoločným časom stráveným pri spoločenských hrách. Na Slovensku sa už týmto moderným hrám otvoril trh a k dispozícii je oveľa viac než len nepodarené napodobeniny hry Dostihy a sázky. Viac sa môžete dočítať v našom špeciálnom článku o spoločenských hrách.

 

Príklad rodiča

To, čo rodič robí, pôsobí na deti oveľa viac ako to, čo rodič hovorí. Ak je televízia zapnutá  hneď po príchode z práce, alebo sa stále kontrolujú pracovné maily na mobile, bude ťažké presvedčiť deti o správnej miere používania technológií.

 

Pocit kontroly

Pokiaľ to nebude v rozpore s vyhradeným časom, deti by mali mať dovolené rozhodnúť sa, kedy a ako využijú počítač. Pred vypršaním času je dobré ich vždy najprv upozorniť. Rodičia by nemali vypínať zariadenia uprostred hry či obľúbeného programu. Nie vždy je možné hru uložiť manuálne a na počkanie. Preto sa môže rodič s dieťaťom dohodnúť na predĺžení na moment, kedy sa dá hra ukončiť čo najskôr. Samozrejme bez toho, aby sa narušil ich zážitok alebo postup. Hlavne tým menším je vhodné dať možnosť, aby oni sami stlačili tlačidlo “vypnúť”.

 

Vysvetlenie limitov

Je veľmi dôležité, aby deti porozumeli, prečo je ich čas pri počítači obmedzený. Ak rodičia nechajú svoje deti v domnienke, že “Nemôžem hrať videohru, lebo to mám zakázané,” existuje väčšia tendencia porušovať pravidlá.

Nie je zlé otvorene sa s nimi porozprávať. Odôvodnite nevhodný obsah a spoločnými silami redukujete potencionálne riziká.

 

Podpora detí v tvorení

Ak si dieťa nájde produktívnu aktivitu, ktorá sa odohráva online – tvorba webstránok, vlastné videá, podnikanie a podobne – určite bude potrebovať podporu svojich rodičov. Zvýšenie voľného času za obrazovkou sa v takomto prípade určite zíde. Vždy sa dá pripomenúť aj dôležitosť fyzického pohybu, bez ohľadu na to, koľkokrát to rodič povie.
Projekt Vlcata.sk upozorňuje rodičov na pozitívne hry, ktoré môžu deťom pomôcť napríklad s učením cudzieho jazykadejepisuprogramovaním.

 


 

Článok vznikol v spolupráci s portálom Vĺčatá.sk, ktorý sa špecializuje na videohry a zdravé využívanie času detí s digitálnymi technológiami.

Čítajte viac o téme: Počítačové hry a aplikácie
Zdieľať na facebooku