Vedci už dokážu predpovedať, ktoré ženy budú mať v tehotenstve vážne komplikácie

Komplikácie v tehotenstve sa už budú dať identifikovať omnoho skôr.
Komplikácie v tehotenstve sa už budú dať identifikovať omnoho skôr. / Foto: Pexels

Ženy, u ktorých sa počas tehotenstva vyskytnú potenciálne život ohrozujúce poruchy, možno identifikovať dostatočne skoro, pokiaľ sa u nich testujú hladiny hormónov v placente, ukázala nová štúdia.

 

Takmer všetky systémy orgánov tela matky musia počas tehotenstva zmeniť svoju funkciu, aby dieťa mohlo rásť. Ak sa matkino telo nedokáže správne prispôsobiť rastúcemu dieťaťu, vedie to k závažným a častým problémom, ako je napríklad obmedzenie rastu plodu, nadmerný rast plodu, gestačný diabetes a preeklampsia - život ohrozujúci vysoký krvný tlak u matky. 

 

Mnohé z týchto komplikácií vedú následne k ťažkému pôrodu, pri ktorom je nutný väčší lekársky zásah a celoživotným problémom pre dieťa vrátane cukrovky, srdcových problémov a obezity. 

 

Problémy v tehotenstve postihujú asi jednu z desiatich tehotných žien, ale súčasné metódy ich diagnostiky nie sú dostatočne citlivé alebo spoľahlivé na identifikáciu všetkých rizikových tehotenstiev.

Teraz vedci našli spôsob, ako otestovať hladinu hormónov v placente, aby dokázali predpovedať, ktoré ženy budú mať vážne tehotenské komplikácie. Ich štúdia je zverejnená v časopise Nature Communications Biology

„Zistili sme, že hormonálne biomarkery z placenty môžu naznačovať, ktoré ženy budú mať tehotenské komplikácie,“ uviedla doktorka Amanda Sferruzzi-Perri z Katedry fyziológie, vývoja a neurovedy na Univerzite v Cambridge.

„Zistili sme, že tieto hormonálne biomarkery sú prítomné v placente od prvého trimestra tehotenstva. Toto je veľmi dôležité zistenie, pretože problémy v tehotenstve postihujú asi jednu z desiatich tehotných žien a často sa diagnostikujú príliš neskoro, keď komplikácie už spôsobujú zmätok v tele matky a vo vývoji plodu.“

 

Vedci pomocou myší skúmali proteíny produkované placentou a porovnávali ich so vzorkami krvi žien, ktoré mali bezproblémové tehotenstvo, a s tými, u ktorých sa rozvinula gestačná cukrovka. Tím vyvinul nové metódy na izoláciu a štúdium endokrinných buniek v placente myší, pretože tieto bunky sú zodpovedné za vylučovanie hormónov počas tehotenstva. 

Vyprofilovali placentu, aby identifikovali vylučované hormóny a vytvorili komplexnú mapu bielkovín v tomto orgáne. Myšia modelová mapa hormonálnych proteínov z placenty sa potom porovnala s údajovými súbormi zo štúdií o ľudskej placente a výsledkoch tehotenstva a vedci zistili mnoho biologických zhôd. 

 

Dr Sferruzzi-Perri povedal: „Zistili sme, že približne tretina identifikovaných proteínov sa zmenila u žien počas tehotenstva s poruchami. Pomocou malej štúdie na otestovanie, či tieto placentárne proteíny budú mať určitú klinickú hodnotu, sme tiež zistili, že abnormálne hladiny hormónov boli v krvi matky prítomné už v prvom trimestri - v 12. týždni tehotenstva - u žien, u ktorých sa vyvinul gestačný diabetes, komplikácia tehotenstva zvyčajne diagnostikovaná v 24. - 28. týždni. 

"Tiež sme identifikovali niekoľko špecifických transkripčných faktorov - proteínov v bunke, ktoré zapínajú alebo vypínajú gény - ktoré pravdepodobne riadia produkciu placentárnych hormónov, čo má dôležité dôsledky pre pochopenie toho, ako môžeme zlepšiť výsledky tehotenstva."

 

Vedci skúmali, či sú tieto genetické biomarkery zistiteľné počas tehotenstva, a použili štúdiu, ktorá sledovala výsledky tehotenstva u žien v nemocnici v Addenbrooke v Cambridge. Zistili, že vzorky krvi ukazovali tieto biomarkery na začiatku tehotenstva, čo by mohlo viesť k skoršej diagnostike komplikácií a umožní ženám rýchlejší začiatok liečby.

 

Dr Claire Meek, lekárka a výskumná pracovníčka v spoločnosti Addenbrook špecializovaná na cukrovku v tehotenstve, povedala: „Táto forma cukrovky vyvolaná tehotenstvom spôsobuje zrýchlený rast dieťaťa a komplikácie v čase pôrodu. Niektoré ženy, bohužiaľ, už majú príznaky veľkého dieťaťa v čase stanovenia diagnózy, a to v 28. týždni. Tento nový test bude schopný identifikovať gestačný diabetes skôr v tehotenstve, čo poskytne príležitosti na prevenciu choroby alebo na ochranu mamičiek a detí pred najškodlivejšími komplikáciami. “ 

 

Dr. Sferruzzi-Perri povedal: „Táto práca poskytuje novú nádej, že lepšie pochopenie placenty bude mať za následok bezpečnejšie a zdravšie tehotenstvo pre matky a deti. Náš tím teraz pracuje na vyhodnotení, či by tieto objavy mohli v budúcnosti zlepšiť klinickú starostlivosť, či už prostredníctvom skoršej diagnostiky, alebo poskytnutím nových príležitostí na liečbu týchto tehotenských komplikácií zameraním na placentu. “

Placenta je zložitý biologický orgán. Tvorí sa a rastie z oplodneného vajíčka a pripevňuje sa k stene maternice. Umožňuje tok výživných látok a kyslíka z matky na dieťa a odstraňuje odpadové produkty z plodu. Napriek svojej dôležitosti je placenta veľmi nepochopeným orgánom a je notoricky ťažké ju študovať u tehotných žien. Jeho schopnosť správne fungovať je však nevyhnutná, pretože ovplyvňuje výsledky tehotenstva a celoživotné zdravie matky a dieťaťa.

Placenta sa vyvíja počas tehotenstva a spája vyvíjajúce sa dieťa s matkou. Slúži ako pľúca, obličky, črevá a pečeň pre rastúce deti a prenáša kyslík a živiny do plodu, pričom vylučuje hormóny a zbavuje sa odpadu.

 


Zdroj:

Napso, T. et al. Placental secretome characterization identified candidates for pregnancy complications. Nature Communications Biology, June 2021. DOI: https://doi.org/10.1038/s42003-021-02214-x

Originál článku nájdete na www.cam.ac.uk. Uverejňujeme ho na základe licencie Creative Commons License ako Free Cultural Works. 

Čítajte viac o téme: Pôrod, Tehotenstvo, Výskum
Zdieľať na facebooku