Antibakteriálne mydlá treba zakázať, po USA to vyhlásila aj Austrália

\"Zákazníci si možno myslia, že antibakteriálne produkty sú oproti tým bežným účinnejšie v boji proti šíreniu baktérií. Ale nemáme žiadny vedecký dôkaz, že by to tak bolo,\"  hovorí Janet Woodcock, riaditeľka Centra pre výskum a hodnotenie liekov v rám
"Zákazníci si možno myslia, že antibakteriálne produkty sú oproti tým bežným účinnejšie v boji proti šíreniu baktérií. Ale nemáme žiadny vedecký dôkaz, že by to tak bolo," hovorí Janet Woodcock, riaditeľka Centra pre výskum a hodnotenie liekov v rám / Foto: Shutterstock

Špeciálne mydlá nám robia podľa expertov medvediu službu.

 

S nástupom detí do škôl a škôlok sa rodičia prirodzene viac zamýšľajú nad zdravím, čistotou a bezpečím svojich detí. Učíme ich používať hygienické pomôcky, umývať si pravidelne ruky. Umývame si ich vodou a mydlom. A tu to prichádza: Dávame im mydlo obyčajné alebo sa pod tlakom reklám prikláňame k tým "lepším", špeciálnym, antibakteriálnym?

Členovia Australázijského kolégia pre kontrolu a prevenciu infekcií vystúpili v SkyNews s názorom, že by antibakteriálne a antiseptické mydlá, tak populárne u dnešnej generácie rodičov, mali byť stiahnuté z predaja. Tlieskajú pritom rozhodnutiu Americkej asociácie potravín a liečív, ktorá už voľný predaj antibakteriálnych produktov zakázala. Otázkou ich prospešnosti či dokonca bezpečnosti pre zdravie sa začala zaoberať už v roku 2013, kedy vydala nariadenie pre výrobcov, ktorí by jeden z týchto tovarov chceli uviesť na trh. Okrem klinických štúdií o účinnosti toho ktorého prípravku musia doložiť aj relevantnú odbornú štúdiu dokazujúcu ich zdravotnú nezávadnosť.  Týka sa to tuhých mydiel, výnimkou sú čističe rúk bez vody, vlhké obrúsky alebo dezinfekčné prostriedky používané v lekárskych zariadeniach.

 

Predaj mydiel len bez triclosanu a triclocarbanu

"Zákazníci si možno myslia, že antibakteriálne produkty sú oproti tým bežným účinnejšie v boji proti šíreniu baktérií. Ale nemáme žiadny vedecký dôkaz, že by to tak bolo," hovorí Janet Woodcock, riaditeľka Centra pre výskum a hodnotenie liekov v rámci Asociácie. V skutočnosti isté dáta poukazujú na to, že niektoré zložky sú po dlhodobom používaní škodlivé."

Antibakteriálne produkty obsahujú až 19 rôznych aktívnych zložiek, ktorých bezpečnosť je otázna. V roku 2013 museli spoločnosti postupne odstrániť hlavne dve z nich – triclosan (známy aj ako protiplesňový agent)  z tekutých mydiel a triclocarban z tuhých mydiel. Práve tie môžu byť podľa Americkej asociácie potravín a liekov zdravotne rizikové, nakoľko môžu dlhodobo znížiť odolnosť voči baktériam, ovplyniť hormonálnu činnosť, poškodiť pečeň, obličky či dokonca byť karcinogénom.

V súčasnosti sú v prechodnom období jedného roka, kedy majú výrobcovia šancu zozbierať príslušné podklady o ich používaní, pod dohľadom ďalšie tri substancie: Benzalkonium chlorid, benzethonium chlorid a chloroxylenol.

 

Ako za čias starých mám

Moderná doba, moderné prípravky. Napriek tomu sa v niektorých veciach oplatí veriť svojím inštinktom a skúsenostiam z minulosti. Aj odborníci sa v súčasnosti prikláňajú k názoru, že u bežného spotrebiteľa (pretože sa nehovorí o dezinfekcii u lekárov a zdravotného personálu) úplne postačí pre hygienu rúk a tela klasické mydlo s vodou. V prípade hlbšieho znečistenia či bez prístupu k vode použiť napr. vlhčené obrúsky či roztok s alkoholom (aspoň 60% zloženia).  Aj v tomto prípade, v boji proti šíreniu baktérií a chorôb, totiž platí menej je niekedy viac.

Zdieľať na facebooku