Darujte svojej rodine denne aspoň 30 minút

  Bigstock

Niekto si povie, že je s deťmi každý deň dve hodiny, kým idú spať. Aký čas to však je? Kvalita času, aký rodine venujete, rozhodne o sile puta, ktoré vytvoríte. 

 

Žijeme v uponáhľanom svete, o tom niet pochýb. My dospelí sa snažíme skĺbiť prácu, rodinu, priateľov a občas nejaké záľuby. Deti majú školy, krúžky, potrebujú pravidelné voľnočasové aktivity. Napriek tomu, že žijeme spolu, väčšinu dňa sa míňame a ak sú deti už vo veku, kedy sa už čiastočne osamostatňujú, málokedy sa rodina zíde a len tak posedí alebo povečeria pohromade. Psychológovia ale upozorňujú:

Ak chcete udržať zdravé rodinné puto, venujte si navzájom aspoň pár spoločných minút za deň. Ideálne každý deň, ak to však nejde, aspoň párkrát do týždňa. Spoločná večera je totiž omnoho viac ako iba obyčajné jedlo.

 

 

Stále sme prepojení, ale nikdy nie spolu

Sme spolu na facebooku, posielame si fotky cez Instagram a iné aplikácie, no reálne si povedať, čo nás teší alebo trápi sa nám podarí už menej. Odkazy na chladničke sa nerátajú. Prieskumy jasne ukazujú, že deti, ktoré sú pravidelne v kontakte s rodinou majú postpubertálne menej psychických problémov, depresií, problémov s alkoholom, neholdujú voľným sexuálnym vzťahom a pod. Školopovinné deti si rýchlejšie poradia s domácimi úlohami, v škole podávajú lepšie výkony a vďaka živej komunikácií s ostatnými členmi svojej rodinnej komunity sa viac zaujímajú o nové veci, majú viac koníčkov. Prečo teda času, ktorý skutočne strávime so svojími blízkymi ubúda?

 

  • Nedokážeme si zosúladiť pracovný a rodinný harmonogram, tak  aby sme sa všetci zišli;
  • sme unavení na to, aby sme vymýšľali spoločnú rodinnú zábavu;
  • sme unavení na to, aby sme riešili spoločne veci, ktoré sa "aj tak vyriešia za pochodu";
  • cítime sa staromódne až trápne, keď máme k spoločnému stolu naháňať už "odrastené", pubertálne deti;
  • po celodennom strese a neustálom kontakte s cudzími ľuďmi sme doma najradšej každý sám, vypneme od personálnej komunikácie a nechávame sa pasívne kŕmiť tým, čo nám ponúka televízia alebo internet.

 

Podľa psychológov intenzívnych 30 minút denne stačí na udržanie zdravého rodinného puta.

 

 

Nezáleží na tom, či objednáte pizzu alebo upečiete kačicu

Ak je nemožné, aby ste s rodinou trávili každý večer pracovného týždňa, skúste si tak zariadiť aspoň víkend. Nejde o to, aby ste spolu aranžovali stolovanie na spôsob Dňa vďakyvzdania. Nemusíte mať napečené a prichystané špeciálne menu. Na to, aby ste strávili príjemný pohodový čas stačí aj výnimočne objednaná pizza alebo čokoľvek, čo majú vaše deti rady. Zabudnite na frázu, ktorou nás kŕmili ako malých, že pri jedle sa nerozpráva. Rozpráva. A veľmi efektívne. Využite čas, ktorý máte na to, aby ste zistili, či sú členovia rodiny spokojní a šťastní. Vypočujte si, či prežili niečo, s čím sa chcú podeliť alebo či naopak majú niečo, s čím im treba pomôcť. Nezáleží či má dieťa 7 rokov alebo 15. Stále potrebuje cítiť, že domov je to najbezpečnejšie miesto, že ho niekto miluje, vníma a podporuje.

Rodiny, ktoré spolu jedávajú, spolu aj zostávajú.

 

Vypnite televíziu a vyhnite sa háklivým témam

Ak sa chcete o svojej rodine skutočne niečo dozvedieť, musíte sa navzájom počúvať. Aj to už pomaly zabúdame. Zo všetkých strán sa na nás valia správy o problémoch a katastrofách až tak, že sme si na ne zvykli a bez nich nám to akosi nejde. Ani futbalový prenos nie je práve najlepší podmaz. Vypnite TV a raz sa pre zmenu rozprávajte len tak, nezáväzne. Vyhnite sa témam, ktoré by mohli medzi jednotlivými členmi rodiny vyvolať ostrú diskusiu alebo dokonca hádku. Chvíľu vám to možno potrvá, ale uvidíte, že správne, pozitívne myšlienky prídu samé. S mladšími deťmi konverzáciu premeňte prípadne aj na hru. Tu nemusíte myslieť na konkurenciu, spoločenský boj alebo súťaž. Uvoľnite sa, ste medzi svojimi.

Čítajte viac o téme: Rodina
Zdieľať na facebooku