Vedci tvrdia, že neskoršie materstvo môže u ženy predznamenávať dlhovekosť

  

V dnešnej dobe sa už na materstvo po tridsiatke či v štyridsiatke nepozerá ako na niečo neprirodzené. Naopak, vďaka spoločenským a ekonomickým faktorom sa vo vyspelom svete veková hranica, kedy sa žena rozhodne otehotnieť, posúva čoraz vyššie. Ak sa jej to podarí prirodzene a jej telo je stále schopné prirodzeného pôrodu, podľa vedcov z Boston university Medical Center je to za predpokladu, že má aj dobrú genetickú výbavu. Ak je jej reprodukčný systém dobre funkčný aj po tom, čo svoje posledné dieťa odrodila po 33. roku života, je pravdepodobné, že sa dobrá fyzická kondícia odrazí aj na dalších orgánoch a ona bude mať dlhší a kvalitnejší život ako ženy, ktoré s rodením skončili pred 29. rokom.

 

Bostonskí lekári záver svojej štúdie priniesli v magazíne Menopause: The Journal of the North American Menopause Society.

"Pochopiteľne to neznamená, že by ženy mali účelovo tehotenstvo odkladať, aby si zabezpečili dlhovekosť," hovorí spoluautor štúdie, doktor Thomas Perls. "Vek, kedy je žena schopná porodiť dieťa ukazuje aj na to, v akom celkovom stave je jej organizmus."

 

Výskum, ktorý spolu s celým tímom realizovali, bol založený na dátach Long Life Family Study, biopsychosociálnej a genetickej štúdie 551 rodín, ktorých členovia sa dožili výnimočne vysokého veku. Porovnávali život 462 žien podľa toho v akom veku mali svoje posledné dieťa a ako to ovplyvnilo vek, ktorého sa dožili. Ukázalo sa, že matky staršie ako 33 rokov mali oproti mladším rodičkám dvojnásobne šance dožiť sa 95 rokov a viac. Navyše ženy sú údajne nositeľkami genetickej kombinácie, ktorá spomaľuje starnutie. Porodením detí sú schopné tieto gény odovzdávať novej generácii. Tým sa podľa vedcov dá vysvetliť aj to, prečo je medzi ľuďmi, ktorí sa dožijú 100 a viac rokov 85 percent žien a iba 15 percent mužov. Závery týchto štúdií sú podľa doktora Perlsa dôležité pri získavaní nových poznatkov o genetických vplyvoch a reprodukčných schopnostiach. Tie sú totiž indexom procesu nášho starnutia a náchylnosti na choroby súvisiace s vekom.

Čítajte viac o téme: Výskum
Zdieľať na facebooku