Neprítomnosť rodiča pri výchove ovplyvní detský mozog

  Foto: Bigstock

Dlhodobá neprítomnosť jedného z rodičov v domácnosti pri výchove má na dieťa nielen emotívny, ale aj fyziologický dopad. Tento záver predniesli aktuálne na výročnej konferencii rádiológov severnej Ameriky v Chicagu čínski vedci. Podľa ich zistení, ak sa rodič z akéhokoľvek dôvodu doma nevyskytuje viac ako šesť mesiacov, ovplyvňuje to vývoj mozgu jeho potomka.

 

Na záberoch, ktoré počas svojho výskumu tím pod vedením profesorky Su Lui získal, je viditeľné zhrubnutie šedej mozgovej kôry vo viacerých častiach, najmä však v tej, ktorá riadi naše emócie.

 

www2.rsna.org

 

Čína sa kolískou výskumu stala najmä vďaka svojej ekonomickej situácii, keď veľká časť populácie odchádza za lepšou pracovnou príležitosťou do vzdialených miest aj na niekoľkomesačné obdobie. Autorka štúdie, doktorka Yuan Xiao, pôsobiaca na West China Hospital of Sichuan University in Chengdu, Sichuan, sa preto rozhodla zamerať na deti vo veku  7-14 rokov, ktoré takto zostali vo výchove jedného rodiča oproti deťom, ktoré boli celý čas v kompletnom rodinnom zložení. Vedci sa popri porovnávaní objemu mozgovej kôry zamerali aj na celkové IQ skóre. Rozdiel medzi skupinami sa markantne neprejavil, zhrubnutá šedá kôra sa však negatívne prejavila v oblasti spojenej so zapamätávaním si a následnom vyvolaní z pamäte. Keďže však zväčšený objem šedej hmoty reflektuje nedostatočné zavinovanie a zrelosť mozgu, vedci túto reakciu na neprítomnosť blízkej osoby spájajú s jeho možným oneskoreným vývinom.

 

Naša štúdia ako prvá prináša empirický dôkaz, že nedostatočná rodičovská starostlivosť mení trajektórie v mozgu," uzatvára Xiao. „Preto by sa verejné zdravotníctvo malo zamerať na dodatočnú intelektuálnu a emocionálnu podporu, ktorú tieto deti potrebujú."

Čítajte viac o téme: Výskum
Zdieľať na facebooku