Včelie školy: Dovoľte deťom spoznať včely- malý zázrak prírody

Sponzorovaný článok
  Foto: Včelí kRaj

Keď sa spomenie včela väčšinou nás napadne asociácia spojená s medom, veď med je sladký a ešte aj zdravý. V horšom prípade nás napadne asociácia s nepríjemným uštipnutím, prípadne alergie, bolesť a podobne. Skutočný význam včiel, však ale nespočíva v mede a aj to ojedinelé uštipnutie by sme im mali prepáčiť, pretože od včiel sme nepriamo závislí a máme im byť za čo vďační.


Včela je malý zázrak prírody

Určite ste už počuli výrok, ktorý je pripisovaný Albertovi Einsteinovi:

Keď na svete nebudú včely, zostávajú nám už len štyri roky života.

 

V dnešnej dobe technológií by to už možno nebolo až také tragické, ale ceny potravín by sa radikálne zvýšili a aj dostupnosť potravín by bola problematická. Totiž za každé tretie sústo jedla, ktoré zjeme, vďačíme včelám alebo iným opeľovačom. Vďaka tomu, že včely opelia kvety, máme z nich neskôr plody a teda potravu. Odhaduje sa, že zo 100 druhov plodín, ktoré tvoria 90% svetovej potravy, je až 71 opelených práve včelami. To znamená, že keby boli včely menej dostupné, cena produkcie plodín opelených včelami bude výrazne stúpať. Už dnes je ekonomická hodnota práce včiel na opeľovaní odhadnutá na 265 miliárd eur ročne na celom svete. Včely nám teda ročne ušetria veľa peňazí, času a pomáhajú nám vo viacerých oblastiach. Vďaka opeľovaniu pomáhajú k rozmnožovaniu rastlín, čím sa zachováva druhová pestrosť našej prírody. Vďaka nim máme veľa druhov ovocia aj zeleniny, svojim kúskom nám pomáhajú držať krok s módou, pretože aj bavlna je závislá od opelenia, podobne ako aj káva naša každodenná. Okrem nenahraditeľného opeľovania nám poskytujú aj celý rad iných produktov, ktoré majú široké využitie v gastronómií, kozmetickom aj farmaceutickom priemysle. Vezmime si len taký pohár medu. Pre nás je tento vzácny dar zdrojom  energie, vitamínov, minerálov, aminokyselín a celého radu zdraviu prospešných látok. Je to vhodná alternatíva rafinovaného cukru pri rôznych liečbach a diétach. Tak ako pre nás, aj pre včely je med zdrojom energie, ktorú využívajú pre svoje fungovanie.

 

 

Na vytvorenie jedného kilogramového pohára medu, je potrebných asi tisíc včiel robotníc, ktoré nazbierajú nektár z približne 4 miliónov kvetov. Pritom len na jednu malú čajovú lyžičku medu pracovalo asi dvanásť včiel celý svoj život. Z nášho pohľadu teda život včiel nie je vôbec sladký, včely  v tom lepšom prípade do slova umierajú od opotrebovania. V tom horšom prípade, ktorý je čím ďalej tým častejší, umierajú na rôzne choroby či nové hrozby v podobe rôznych insekticídov.

 

Včely sú ohrozené

Štúdie z USA ukazujú, že za posledných 25 rokov tam zmizlo až 25% včelstiev. V Európe našťastie nie sú zaznamenané takéto výrazné poklesy, avšak aj tu majú včely ohrozenia, ktoré nás môžu znepokojovať. Jedným z nich je parazit včiel – klieštik včelí, ktorý sa v poslednej dobe výrazne rozšíril a prakticky odkázal včely na pomoc včelára.          
Ďalšou hrozbou pre včely je relatívne nový typ insekticídov zvaných neonikotinoidy. Je to chemická látka komerčne používaná na hubenie škodcov ako sú napríklad vošky. Keďže sa jedná o systémový prípravok, ktorý je transportovaný v celej rastline, dostáva sa aj do peľu a nektáru, ktorý zbierajú včely. Tieto látky tak ohrozujú vývoj včiel, ich komunikáciu aj ich celkovú imunitu. Taktiež zmenené prírodné prostredie veľmi ovplyvňuje život včiel. Poľnohospodárske pestovanie veľkých plôch rovnakých plodín spôsobuje, že včely majú obmedzené zdroje potravy. Najmä po odkvitnutí repkových a slnečnicových polí včely už v podstate nemajú čo zbierať.

 

Ako môžeme včelám pomôcť?

Keďže v našej rodine už viac ako 60 rokov včelárime, mali sme možnosť sa so včelami bližšie spoznať, oceniť  ich význam, aj pozorovať nové problémy, s ktorými včely zápasia. Chceli by sme, aby mali včely väčšiu pozornosť a ľudia si ich viac vážili. Preto sme v roku 2013 založili projekt Včelí kRaj, kde sme si za cieľ vytýčili práve vzdelávanie žiakov, ale aj širokej verejnosti o ich nenahraditeľnom význame.

Včelie školyV miestnej časti Kokavy nad Rimavicou, v Liešnici sme založili vzdelávaciu včelnicu, kde ponúkame zážitkový program pre školákov aj iných návštevníkov s tematikou včiel. Žiaci v celotelových kombinézach nahliadnu do úľa a zoznámia sa so životom včiel, s ich prácou, s osadenstvom úľa. Mnoho žiakov k nám prichádza so strachom z včelieho uštipnutia, no odchádzajú od nás spokojní, že nič podobné sa nestalo, že včiel sa netreba báť, pokiaľ ich nedráždime a s množstvom cenných informácií, ktoré sa o týchto malých užitočných pomocníkoch dozvedeli.  Keďže téma včela medonosná je aj povinným učivom vo viacerých ročníkoch, prichádzajú k nám školy na exkurzie, pretože ako sa hovorí: „Lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť.“ Niektorých našich návštevníkov život včiel na toľko zaujal, že sme v roku 2014 založili včelársky krúžok na základnej škole M. R. Štefánika v Lučenci a spolupracujeme aj s včelárskym krúžkom v Poltári, kde ho odborne zastrešujeme. So žiakmi sa stretávame každý týždeň. Pod našim odborným dohľadom majú žiaci na starosti dva úle, o ktoré sa starajú.  Sme radi, že sa nám darí odbúravať strach zo včiel a mladá generácia má záujem sa o včelách dozvedieť viac, pretože priemerný vek včelárov na Slovensku  je stále veľmi vysoký. Tohto roku sme zaznamenali zvýšený záujem žiakov o včelársky krúžok a členovia do krúžku pribúdajú. Keďže by sme boli veľmi radi, keby mladých záujemcov o život včiel bolo čoraz viac, vymysleli sme program včelích škôl.

 

Čo sú Včelie školy?

Tento program je určený všetkým školám ( aj materským), ktorým záleží na opeľovačoch a chcú sa hravou formou o ich význame dozvedieť viac. Do programu sa môžu zapojiť jednotliví učitelia so svojimi triedami, ale aj celé školy. Záujemcom poskytneme celoročné aktivity pre pomoc opeľovačom, ktoré budú môcť realizovať so žiakmi.


Foto: Včelí kRaj

Škola získa metodické materiály v podobe príručky a pracovných listov, učitelia získajú teoretické podklady formou online kurzu, návody na tvorivé dielne prepojené s tematikou včiel, námety pre aktivity, ktoré zapoja jednotlivcov, tímy a celú školu do pomoci opeľovačom a samozrejmosťou budú aj konzultácie priamo od včelárov. Školy, ktorým záleží na včelách a opeľovačoch tak získajú plnohodnotný vzdelávací program s celoročnými aktivitami pre pomoc opeľovačom. Školy si touto formou môžu upevňovať aj svoje ekologické

smerovanie a dopĺňať program o environmentálnu výchovu. Zapojené triedy budú súťažiť o hodnotné ceny a po splnení jednotlivých aktivít získajú titul Včelia škola.

 

Do programu sa môžete prihlásiť do 13. novembra 2015 na adrese kraj.sk/vcelieskoly, poplatok za registráciu je 38€ .

 

V prípade otázok nás kontaktujte emailom na [email protected] alebo telefonicky na 0948 343289. Tešíme sa na spoluprácu!

 

Zdieľať na facebooku