5 tipov, ako naučiť deti sporiť hravou formou

Redakcia
Sponzorovaný článok
Pokiaľ budete učiť svoje deti sporiť, keď sú malé, v dospelosti môžu vďaka tomu žiť zdravší, šťastnejší a významne menej stresujúci život.
Pokiaľ budete učiť svoje deti sporiť, keď sú malé, v dospelosti môžu vďaka tomu žiť zdravší, šťastnejší a významne menej stresujúci život. / Foto: Pexels

Ľudia, ktorí majú vlastné peniaze pod kontrolou, sú omnoho šťastnejší. Ak tento pocit spokojnosti chcete dopriať aj vašim deťom, naučte ich čo najskôr, že odkladať peniaze na budúcnosť je dôležité.

 

Možno ste sa aj vy v detstve stretli s vyjadreniami, že „peniaze vám žiadne šťastie neprinesú“ alebo že „peniaze kazia charakter“. Dnes ako dospelí viete, že to tak nie je a mať na účte stále dostatok peňazí je skutočne oslobodzujúce. Ak chcete, aby si vaše deti budovali zdravý vzťah k peniazom, poraďte im radšej, ako s nimi vhodne hospodáriť, aby ich mali dostatok pre spokojný život a splnenie snov.

 

Zdravý vzťah k peniazom vedie k tomu, aby sa deti prirodzene učili odkladať si peniaze bokom už od útleho detstva. Pokiaľ budete učiť svoje deti sporiť, keď sú malé, v dospelosti môžu vďaka tomu žiť zdravší, šťastnejší a významne menej stresujúci život. 

 

Zručnosť šetrenia peňazí môžete rozvíjať s deťmi aj pomocou rôznych aktivít. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako viesť deti hravou formou k zodpovednému odkladaniu peňazí.

 

1. Hovorte o potrebách a túžbach

Prvým krokom pri porozumení významu sporenia by mali byť rozhovory, ktoré deťom pomôžu pochopiť rozdiel medzi potrebami a túžbami. Vysvetlite im, že potreby zahŕňajú to najdôležitejšie pre život, ako napríklad jedlo, vodu, oblečenie, elektrinu alebo strechu nad hlavou. Túžby sú niečo, čo si môžeme dopriať, len ak máme peniaze navyše. Môžu to byť značkové tenisky, televízor alebo letná dovolenka pri mori. Pre lepšiu ilustráciu použite váš rodinný rozpočet, aby dieťa ľahšie pochopilo, na čo všetko peniaze pravidelne nutne potrebujete a čo ste si dovolili kúpiť z peňazí, ktoré ste ušetrili. 

 

2. Nechajte deti zarábať vlastné peniaze

Deti sú nadšené, keď môžu imitovať dospelých a ich prácu. Nájdite v domácnosti činnosť, za ktorú môže byť dieťa výnimočne finančne odmenené, napríklad umytie a vyčistenie auta. Alebo ho môžete podporiť v iniciatíve, ako je pečenie domácich koláčikov a ich predaj v škole alebo na ulici, aby si rýchlejšie nasporilo na to, po čom túži. 

 

3. Poskytnite deťom priestor, kde si môžu peniaze odkladať

Ak sa deti rozhodnú šetriť, mali by ste im dať možnosti, ako to robiť bezpečne. Nosenie väčšej hotovosti v peňaženke nie je ideálny scenár. Ak sú ešte malé, kúpte im pokladničku, kde si budú môcť odkladať hotovosť. Pokiaľ sú už väčšie, teda okolo osem rokov, môžete im aj založiť účet a učiť ich hospodáriť s peniazmi takto digitálne. Pokiaľ sa rozhodnete na budúcnosť svojich detí odkladať peniaze bokom vy, riešením môže byť skôr investičné sporenie, keďže vám môže pomôcť zhodnotiť peniaze oveľa výhodnejšie ako doma v pokladničke či na bežnom účte.

 

4. Nastavujte si krátkodobé i dlhodobé ciele sporenia

Pokiaľ deti nepochopia zmysel odkladania peňazí, môže sa im to zdať nelogické. Ak im ale pomôžete nastaviť si krátkodobé alebo dlhodobé ciele sporenia, bude to pre nich niečo hmatateľné, k čomu chcú smerovať. Pokiaľ budú vedieť, na čo konkrétne si odkladajú peniaze, aj ich motivácia bude ďaleko vyššia. Pri cieľoch dohliadnite na to, aby boli nastavené reálne a dieťa bolo naozaj schopné si zo svojich príjmov na vytúženú vec nasporiť. 

 

5. Učte deti sledovať svoje výdavky

Šetriť nemožno efektívne bez toho, aby deti sledovali, kde svoje peniaze minuli. Môžu si svoje výdavky na nákupy písať do zápisníka, alebo ak ste im založili detský účet s kartou, tak môžu sledovať svoje platby v internetbankingu. Takýto prehľad im pomôže vnímať, ako míňajú peniaze a ľahšie dosahovať svoje sporiace ciele.

 

Správať sa zodpovedne pri nakladaní s peniazmi si vyžaduje veľa skúseností. Pokiaľ deťom dáte tieto cenné príležitosti, keď sú malé, je väčšia šanca, že sa vyhnú zásadným chybám v dospelosti. V živote platí, že ak robíme niečo stále dokola, stane sa to naším zvykom. Odkladať peniaze na horšie časy alebo na to, po čom naozaj túžime, jednoznačne medzi dobré zvyky patrí. Deti by mali čo najskôr pochopiť, že peniaze nie sú len na míňanie, ale mali by sme ich aj pravidelne sporiť.

Čítajte viac o téme: Finančná gramotnosť
Zdieľať na facebooku