Nedávajte deťom vreckové v hotovosti! Takto ich naučíte oveľa viac

Redakcia
Sponzorovaný článok
  Foto: Bigstock

Mnohí dospelí si už zvykli na platobné karty tak, že bežne majú v peňaženke len minimálnu hotovosť a takmer všade platia kartou. Ale čo deti? Je vhodné viesť touto cestou aj ich alebo im radšej dávať do rúk hotovosť?

 

Pravidelné vreckové a dobrý príklad finančného správania rodičov vedie deti k tomu, aby žili v dospelosti zodpovedný život a dobre hospodárili so svojimi peniazmi. Ešte donedávna sme boli zvyknutí, že deti dostávali od rodičov či príbuzných iba mince a bankovky. U menších končili peniaze v prasiatku, u starších v peňaženke či vo vrecku. V digitálnej dobe sa situácia významne mení a čoraz viac detí má už aj svoj vlastný detský účet s platobnou kartou, kde sa učia narábať s peniazmi. Aké výhody má posielanie vreckového deťom na účet a prečo používať hotovosť čo najmenej?

 

Reálny prehľad o tom, ako deti míňajú peniaze

Ak chceme viesť deti k finančnej gramotnosti, najdôležitejšie je vedieť, ako reálne míňajú svoje peniaze. Pokiaľ majú deti vreckové v hotovosti, peniaze sa môžu rozkotúľať na veci, na ktoré si o pár dní ani nespomenú. Platby kartou majú výhodu v tom, že pohyby na účte budú vždy zaznamenané a vy viete do tohto prehľadu kedykoľvek nahliadnuť. Účet pre deti SPACE vám dáva príležitosť dieťa v jeho finančnom správaní kedykoľvek nasmerovať a poradiť mu, ako míňať či sporiť. Aj vďaka tomu sa rýchlejšie naučí byť zodpovedné, vážiť si peniaze a lepšie s nimi hospodáriť. Pohyby na jeho účte uvidíte v Georgovi priamo vo svojom profile. Vreckové mu tak doplníte jednoducho elektronicky kedykoľvek, kedy to bude potrebné. Navyše, keď teraz otvoríte dieťaťu v Slovenskej sporiteľni nový účet SPACE a do 3 mesiacov od jeho otvorenia mu naň pošlete vreckové aspoň 20 eur, získate ako bonus ďalších 20 eur.

 

Lepšie digitálne zručnosti detí v oblasti financií

Vďaka detskému účtu sa deti naučia pravidelne sledovať svoje príjmy a výdavky v online prostredí. Staršie deti už zvládnu aj drobné online nákupy bez vašej pomoci. V tejto súvislosti ich môžete poučiť aj na tému podvodných eshopov, aby nenakupovali kdekoľvek, ale len na overených a dôveryhodných platformách. 

 

Bezpečnejšie narábanie s peniazmi

Pokiaľ deti majú u seba hotovosť, môžu ju stratiť alebo im môže byť ukradnutá. Deti bežne odložia svoje osobné veci na ihrisku či v škole na miesto, ktoré nemajú bezpečne pod dohľadom. V prípade straty hotovosti môžu prísť ľahko aj o celú sumu. Ak však majú  účet a kartu, tú možno jednoducho zablokovať aj na diaľku a peniaze im na nej zostanú k dispozícii. 

 

Bezstarostné platenie hodinkami či mobilom

Obľúbenou možnosťou moderného platenia u detí a tínedžerov je aj platenie cez digitálne nástroje, ako sú smart hodinky alebo mobily. Aj tieto výhody si môžu užívať len pokiaľ majú založený účet v banke a k nemu platobnú kartu.

 

Ľahšie riešenie kritických situácií

Iste zvyčajne vopred viete, ktoré platby dieťa musí zaplatiť v škole či na krúžku, alebo či si má kúpiť nejaké pomôcky. Môže sa stať, že vás však o tom občas zabudne informovať. Pokiaľ taká situácia nastane, môže jednoducho potrebnú sumu zaplatiť, ak mu ju pošlete obratom na účet. Vďaka okamžitým platbám bude mať peniaze na účte za pár sekúnd. 

Pokiaľ sa rozhodnete založiť detský SPACE účet, neznamená to, že všetky platby dieťa bude musieť a môcť robiť už iba elektronicky. Stále existujú prevádzky, kde platba kartou nie je možná. Dieťa si v takom prípade môže jednoducho vybrať v ktoromkoľvek bankomate zo svojho účtu hotovosť a vyriešiť nečakanú situáciu aj bez vašej pomoci. 

 

Detský či študentský účet je pre vaše dieťa len ďalším obohatením, ako spoznávať finančný svet z inej perspektívy a porozumieť mu. Potvrdzujú to aj merania finančnej gramotnosti 15-ročných žiakov v testoch PISA. Žiaci, ktorí uviedli, že majú platobnú kartu, za posledných 12 mesiacov nakupovali prostredníctvom internetu či uskutočnili platbu mobilným telefónom, dosiahli signifikantne vyššie skóre v teste finančnej gramotnosti v porovnaní so žiakmi, ktorí skúsenosti s takýmito finančnými službami nemali.

 

Ak dáte dieťaťu v živote možnosť učiť sa intenzívnejšie o finančnom správaní, určite vám bude neskôr vďačné za túto životnú skúsenosť. 

 


Článok vznikol v spolupráci so Slovenskou sporiteľňou.

Čítajte viac o téme: Finančná gramotnosť
Zdieľať na facebooku