Prvé kreatívno-vzdelávacie LEGO centrum pre deti na Slovensku

  

Hra je podľa psychológov pre deti najvyššou formou učenia, lebo ju milujú a dokážu ňou byť maximálne zaujaté. Je preto ideálnou cestou, aby sme s jej využitím deti vzdelávali aj v oblastiach, ktoré nemusia mať až tak rady. Experti prišli s pomocou skladačiek lega s dokonalým kreatívnym riešením, ako spojiť hru a vzdelávanie – metódou Brick by Brick.

 

Tehlička po tehličke

Nová metóda Brick by Brick je zážitkovým vzdelávaním, ktoré posúva detskú hru s kockami lega na vyšší level a dokáže z ich obľúbenej hry vyťažiť ďaleko viac. Keďže deti milujú stavanie kociek lega, no zväčša nemajú rady matematiku, fyziku a iné technické predmety, táto metóda ich dokáže nenásilnou formou naučiť mnoho aj z týchto oblastí. Deti pri hre s legom využívajú matematické či fyzikálne princípy bez toho, aby si to vôbec uvedomili.

 

Túto zábavnú formu vzdelávania Brick by Brick orientovanú na matematiku, inžiniering a prírodné vedy pomocou skladačiek LEGO vyvinuli experti v USA. Na Slovensko sa dnes dostala vďaka spoločnosti EMPIRE | The Know-How Institute, ktorá v oblasti vzdelávania detí pôsobí už niekoľko rokov. Ide o originálny, vysoko efektívny doplnok povinného školského vzdelávania. Z hľadiska praxe to možno považovať za mimoriadne ucelený koncept, ktorý učí deti reálnym zručnostiam a približuje ich k reálnemu životu.

 

Ako vyzerá hravá výuka?

Metódou Brick by Brick vyučujú deti špeciálne školení lektori priamo v kreatívno-vzdelávacom centre v Bratislave alebo v materských či základných školách. Na začiatku hodiny predstavia svojim malým poslucháčom atraktívnu tému, ku ktorej si deti za pomoci lektorov a technických plánov vypracujú vlastný model, s ktorým sa môžu neskôr i hrať.

„Každý program je postavený na základnom princípe „learning by doing“ (učenie v procese). To znamená, že metodika je zostavená tak, že každá téma zahŕňa konkrétny poznatok. Lektor na začiatku hodiny najprv objasní tému a následne si deti stavajú a zároveň všetko osvojujú priamo v praxi. Na záver si svoj model môžu vyskúšať. Tento proces je pre deti veľmi prirodzený a deti takouto zážitkovou formou získavajú reálnu skúsenosť,“ opísal hlavný princíp toho, ako možno dieťa uviesť do sveta techniky, matematiky, stavebníctva a prírodných vied  Ing. Tomáš Török, zástupca inštitútu EMPIRE.

 

 

Tu nájdete príklady tém, ktorým sa špeciálne vedené hodiny so skladačkami lega venujú:

 

Oblasti výukySkúmané javy
Prírodné vedyZmena pohybu telies v závislosti od akcie
Pozorovanie, predvídanie a záznam
Učenie o gravitácii, trení a odpore vzduchu
Veľkosť sily, jej smer a orientácia
TechnikaSkúmanie vlastností známych vecí
Skúmanie zákonitostí pohybu
Učenie sa o mechanickom a pneumatickom riadení strojov
Rozvoj kreativityTvorba ideí
Návrhy a konštrukcie vecí k najrôznejším potrebám
MatematikaPriestor a tvar v praktickom využití
Riešenie problémov, zdôvodnenie
Početné operácie so zlomkami a percentami

 

Spoznajte LEGO úplne inak s deťmi aj vy

V bratislavskom kreatívno-vzdelávacom centre sa už o pár dní môžete bezplatne pozrieť aj na otvorené hodiny 29. - 30. apríla, kde na deti čaká bohatý program. Ak vás tento spôsob hry a výuky zaujme, môžete svoje deti prihlásiť na pravidelné kurzy alebo do detského letného tábora.

Vzdelávanie pomocou skladačiek lega je v kurzoch i v letných táboroch prispôsobené deťom akéhokoľvek veku.

„Program Brick by Brick je rozdelený na dve základné úrovne. Pre najmenších - od 2 do 5 rokov, až po väčšie deti – od 6 až 14 rokov. Najmenší poslucháči prielomového štúdia pracujú s väčšmi kockami s názvom DUPLO, v rámci ktorých je možné prebádať témy z oblastí zvierat, vesmíru, morského života, rôznych rozprávok a hrdinov. V prípade starších poslucháčov sa pracuje s klasickými kockami LEGO®. Tu je možné do veľmi úzkych detailov rozoberať témy okolo športu, techniky a dopravy, funkčnosti rôznych vynálezov, nástrojov a dopravných prostriedkov,“ vysvetľuje Ing. Tomáš Török.

 

Takéto učenie je zároveň zábavné, a preto sa nemusíte báť ani o svojich najmenších. Hodiny sú pútavé pre malých i veľkých a náročnosť tém je im prispôsobená. „Obavy z tém nie sú namieste. Každá téma totiž obsahuje presné inštrukcie a vlastné modelové plány, ktoré boli navrhnuté v spolupráci s inžiniermi a pedagógmi v USA a sú tematicky ladené tak, aby deti zaujali,“ dodáva Török.

 

 

Spoločnosť Empire navyše ponúka milovníkom stavebnice LEGO možnosť pripraviť v ich priestoroch aj dokonalú narodeninovú oslavu alebo zorganizuje pre firmy netradičný teambuilding.

 

Čítajte viac o téme: Hračky, Lego
Zdieľať na facebooku