Jedinečný dar pre moju dcéru: Pamätaj, že nikto ti nie je nič dlžný

Pamätaj, že nikto ti v živote nie je nič dlžný.
Pamätaj, že nikto ti v živote nie je nič dlžný. / Ilustračná foto: Shutterstock

Investičný analytik Harry Browne napísal na Vianoce v roku 1966 svojej 9-ročnej dcérke list, ktorý je dodnes často citovaný v mnohých médiách. Vysvetľuje v ňom, že nič na svete nemožno brať ako samozrejmosť a všetko, čo v živote chceme, si musíme nejakým spôsobom zaslúžiť. Náš život bude iba taký, aký si ho urobíme sami a naše šťastie nemôže závisieť od nikoho iného.

 

Ahoj miláčik,

sú Vianoce a ja mám obvyklý problém: aký darček ti vybrať. Viem, že by ti urobilo radosť mnoho vecí ako knihy, hry alebo oblečenie. Ale ja som veľmi sebecký. Rád by som ti dal niečo, čo ti zostane dlhší čas ako len niekoľko dní alebo pár rokov. Chcel by som ti dať niečo, čo ti ma  bude pripomínať každé jedny Vianoce.

Ak by som ti mal vybrať jednu vec, chcel by som, aby to bola jednoduchá pravda, ktorú mi trvalo spoznať mnoho rokov. Ak ju dnes pochopíš, obohatí tvoj život mnohými spôsobmi. Zároveň ťa môže ťa ochrániť pred mnohými problémami, ktoré ublížili ľuďom, ktorí sa ju nikdy nenaučili. Tá pravda je jednoducho takáto:

 

Nikto ti nie je nič dlžný.

 

Znamená to, že nikto nežije pre teba, dieťa moje. Pretože nikto nie je ty. Každý človek žije sám pre seba. A jediné, čo môže cítiť, je jeho vlastné šťastie, nič iné. Ak dokážeš pochopiť, že nikto ti nedlhuje tvoje šťastie, oslobodíš sa od očakávania niečoho nemožného.

Znamená to, že nikto nie je povinný ťa milovať. Ak ťa niekto má rád, potom to znamená, že je v tebe čosi špeciálne, čo toho človeka robí šťastným. Zisti, čo to je a snaž sa to v sebe ešte posilniť. Potom ťa bude milovať ešte viac.

Keď pre teba ľudia niečo robia, deje sa to len preto, že oni sami to chcú robiť. Preto, že im určitým spôsobom dávaš niečo zmysluplné, niečo, čo v nich vyvoláva túžbu sa ti zapáčiť. Rozhodne to nie preto, že by to bola ich povinnosť. Nie preto, že sú ti niečo dlžní.

 

Nikto nie je povinný mať ťa rád. Ak ťa majú radi, je to preto, že to chcú. Zisti, čo robí ľudí okolo teba šťastnými a oni budú chcieť byť vždy blízko teba.


Nikto nie je povinný si ťa vážiť. A niektorí ľudia sa k tebe nebudú správať pekne. Ale vo chvíli, keď pochopíš, že nikto nie je povinný byť k tebe dobrý, naučíš sa vyhýbať ľuďom, ktorí ti ubližujú. Ani ty im nie si nič dlžná.


Nikto ti nie je nič dlžný.


Dlžná môžeš byť iba sama sebe, aby si sa stala tým najlepším človekom. Pretože, ak sa ním staneš, ľudia budú chcieť byť tebou, budú ti chcieť dávať veci za to, čo dávaš ty im.

Niektorí ľudia s tebou nebudú chcieť byť, aj keď ich dôvody s tebou nebudú mať nič spoločné. A keď sa to stane, nájdi si vzťahy, ktoré chceš. Nedovoľ, aby sa niekoho iného problém stal tvojím problémom.

 

Vo chvíli, keď pochopíš, že lásku a úctu ľudí okolo seba si musíš zaslúžiť, nebudeš už očakávať nemožné a nebudeš sklamaná.

 

Nikto nie je povinný deliť sa s tebou o svoj majetok, o city alebo myšlienky. A ak to urobí, znamená to, že si si to zaslúžila. Potom budeš môcť byť pyšná na lásku, ktorú si si zaslúžila, rešpekt priateľov, majetok, ktorý si zarobila. Nikdy však nesmieš toto všetko brať ako samozrejmosť. Ak to urobíš, všetko tým môžeš stratiť. Nemáš na to právo, všetko si musíš zaslúžiť.

Keď som ja sám pochopil,  že mi nikto nič nedlhuje, bolo to, akoby som zhodil obrovský balvan zo svojich pliec. Kým som si myslel, že mi niekto niečo dlhuje, plytval som obrovským množstvom úsilia, fyzického i citového aby som dostal, čo mi patrí.

V skutočnosti však nikto nie je povinný sa ku mne dobre správať, preukazovať mi úctu, priateľstvo, lásku a plytvať na mňa svojou inteligenciou.

Keď som to jedného dňa všetko pochopil, začal som cítiť oveľa viac spokojnosti vo všetkých svojich vzťahoch. Zameral som sa na ľudí, ktorí chceli robiť veci, ktoré som od nich potreboval.

 

To naozaj dobre funguje - u priateľov, u obchodných partnerov, u milovaných osôb, predavačov aj úplne neznámych ľudí.

Vždy mám na pamäti, že to, čo potrebujem, získam len vtedy, keď vstúpim do sveta toho druhého. Musím porozumieť jeho mysleniu, pochopiť, v čo verí a spoznať, čo chce. Až tak od neho môžem získať to, čo zase chcem ja.

Až keď naozaj človeka spoznám, môžem povedať, či od neho v skutočnosti vlastne niečo potrebujem.

Až vtedy môžem povedať, či chcem s niekým mať niečo spoločné a zachovať tieto dôležité vzťahy pre tých, s ktorými mám toho spoločné najviac.

 

Nie je to ľahké zhrnúť celý život v pár slovách, v jednom liste a dať do nich všetko, na čo som prišiel počas mnohých rokov. Možno ak budeš tento list čítať každé Vianoce, každý rok ti budú moje slová jasnejšie a jasnejšie. Dúfam v to. Prial by som si to pre teba viac ako čokoľvek iné, aby si pochopila túto jednoduchú a oslobodzujúcu pravdu:

 

NIKTO TI NIE JE NIČ DLŽNÝ.

 


Autor: Harry Brown /  Zdroj: harrybrowne.org Preklad: redakcia
Čítajte viac o téme: Oteckovia
Zdieľať na facebooku