Chcel si sa vždy niečo naučiť, no nebol čas? Nauč sa to teraz cez online kurzy!

Na internete nájdete online kurzy na rôzne témy.
Na internete nájdete online kurzy na rôzne témy. / Foto: Pexles

Viac času stráveného doma nás možno limituje v práci, ale nemusí nás obmedzovať v sebarozvoji. Na internete dnes nájdete množstvo príležitostí, ako sa vzdelávať a rozvíjať. 

 

Niektorí v týchto dňoch nevedia čo skôr, ich práca z domu prekračuje bežné hodiny strávené v kancelárií, z mnohých sa zo dňa na deň stali učitelia. No stále sú takí, ktorým aktuálna situácia priniesla viac času na seba. Ak hľadáte, ako stráviť čas produktívne, prípadne si na chvíľu oddýchnuť od starosti z nového denného režimu, využite možnosť pracovať na svojich vedomostiach a zručnostiach online.

 

Rozširujte si vedomosti z rôznych vedných disciplín

História, filozofia, sociológia, biológia, astrológia – to je len zlomok disciplín, v ktorých môžete vďaka CrashCourse získať základný prehľad prostredníctvom zaujímavých približne 10 minútových videí. Videá sú v anglickom jazyku, dostupné sú automaticky preložené titulky.

Krátke animované videá v anglickom jazyku z oblasti medicíny, biológie, filozofie a spoločenských problémov ponúka aj Kurzgesagt – In a Nutshell. Ich posledné video sa týka práve korona vírusu.

 

V slovenskom jazyku váš určite poteší podcast vysielanie iniciatívy Vedátor, rozhľad si rozšírite aj vďaka ich pravidelným, zrozumiteľným statusom na sociálnej sieti Facebook.

 

Inšpiratívne videá TED už asi nie je potrebné predstavovať. Čo takto si namiesto opozeraného sitcomu zapnúť TED talks a niečo nové sa naučiť? K dispozícií sú dlhšie aj kratšie videá zaujímavých rečníkov, výhodou je dostupnosť titulkov. Ak máte chuť na videá v slovenskom jazyku a z domáceho kontextu, pozrite si napríklad videá z dielne TEDx Bratislava.

 

Pokiaľ máte záujem do nejakej oblasti či témy preniknúť hlbšie a krátke videá vás neuspokoja, siahnite po online kurze. Vyskúšať môžete rôznorodé kurzy z prestížnych svetových univerzít cez portál COURSERA. Pokiaľ nepotrebujete osvedčenie o absolvovaní kurzu, väčšina kurzov je zadarmo. Dostupné sú v anglickom jazyku.

 

Dostaňte sa do formy s jógou

Na Youtube nájdete množstvo inšpiratívnych cvičení. Vynikajúcim kanálom je SarahBethYoga, ktorá ponúka videá v dĺžke 5-30 minút. Sú roztriedené podľa úrovne, častí tela, ktoré precvičujete, niektoré sú zamerané na získanie svalovej hmoty, iné na podporu flexibility či relaxáciu. Špeciálnou kategóriou sú videá pre tehotné ženy. Jej videá dokonca obsahujú aj variácie cvičení pre menej zdatných cvičiacich. Sú v anglickom jazyku, no vďaka názornosti dokážete cvičiť aj bez znalosti jazyka.

 

Pokiaľ hľadáte videá v slovenskom jazyku, vyskúšajte kanál Joga s Miou alebo o niečo náročnejšie a dlhšie videá precvičovania jogy ponúka HYC - Hot Yoga Centrum, ktoré v rámci iniciatívy zostať doma aktuálne pridáva nové videá pre cvičenie.

 

Dostaňte do formy svoj mozog

Robí vám starosti časté zabúdanie, nepozornosť, problémy sústrediť sa? Náš mozog by sme tiež mali pravidelne precvičovať, aby ostali naše rozumové funkcie dostatočne dlho mladé a neochabli. Pomôcť vám môžu tzv. kognitívne tréningy. Online tréning Lumosity môžete používať cez počítač alebo využiť mobilnú aplikáciu. Verzia zdarma umožňuje tri hry denne.

 

Leží vám doma gitara po rodičoch?

Mark The Guitair Guy ponúka 40 videí pre začiatočníkov o hre na gitaru pre úplných začiatočníkov. Na jeho Youtube kanáli nájdete aj návody pre rôzne známe pesničky. Anglický jazyk by vás nemusel odradiť. Lekcie zdarma, ktoré kombinujú videá ako aj praktické nákresy akordov nájdete aj na Worship tutorials.

 

Kariérne a digitálne zručnosti od Google

Ako spravovať webstránku, riadiť svoj čas, efektívnejšie podnikať – Google ponúka širokú paletu krátkych, cca hodinových kurzov, ktoré vám pomôžu kariérne rásť. Kurzy sú zdarma.

 

Kreslenie, ručné práce, aktivity s deťmi

Myslíte si, že neviete kresliť? Niekedy si stačí pozrieť pár dobrých tipov a inštrukcií a veľa skúšať. Dobré návody na rôzne výtvarné techniky ponúka samozrejme Youtube, napr. kanál SchaeferArt.

 

Rôznorodé návody pre ručné práce nájdete aj na portáli AkoSaToRobí.sk. Portál obsahuje nápady aj iné oblasti rozvoj – od ručných prác až po zdravie a aktivity s deťmi.

 

Ak hľadáte viac tipov, ako kreatívne tráviť čas s deťmi, určite oceníte Youtube Kanál 5-minutes Craft Play. Ako s deťmi urobiť domček pre bábiky, zabaviť ich s magickými trikmi, upraviť pre ne staré oblečenie – to je len zlomok tém, ktoré vo videách nájdete. 

 

Youtube vzdelávacie kanály, ktoré zaujmú aj mladšie ročníky

Ak chcete využiť čas pre rozvoj spoločne s rodinou, obzvlášť s tínedžermi, môžu vás osloviť vzdelávacie Youtube kanály, ktoré isto zaujmú aj mladšie ročníku, sú to napríklad:

  • Dejepis INAK ponúka rôznorodé zaujímavé odpovede na netradičné otázky v kontexte histórie
  • BeWise si vyberá zaujímavé témy z oblasti filozofie, psychológie, biológie, medicíny či fyziky.
  • Juraj vie prečo ľudia zívajú, ako funguje politika Slovenska alebo čo je to inflácia. Krátke videá pútavou formou odpovedajú na každodenné témy nášho života, ktoré si často ani neuvedomujeme.
  • Otevřená věda ponúka animované videá o tajomstvách vesmíru, ľudské zdravia a mnoho iného.
  • Zmúdri ponúka krátke videá na rozličné témy, ktoré by mali osloviť hlavne stredoškolákov a vysokoškolákov. Jednoduchou formou vysvetľujú rôzne témy zo života, ktoré môžu byť pre mladých nezrozumiteľné, ako napríklad voľby do parlamentu, ako si vypliť daňové priznanie či fungovanie Európskej Únie. 
     

Dobrá správa je, že všetky tieto videá sú v slovenskom, prípadne v českom jazyku.

 

Výber online vzdelávaní a možností rozvoja je skutočne veľký. Zamyslime sa nad oblasťou, ktorú ste vždy chceli rozvíjať len na to nebol čas.  Celý svet apeluje na ľudí, ako obmedzili stretávanie a pohyb vonku – využime tento čas na to, aby sme sa vďaka internetu naučili niečo nové.

Zdieľať na facebooku