Autenticita - schopnosť byť samým sebou

Autenticita - schopnosť byť sebou samým nie je u každého samozrejmosť.
Autenticita - schopnosť byť sebou samým nie je u každého samozrejmosť. / Foto: Unsplash

Byť sám alebo sama sebou. Znie to tak jednoducho, tak samozrejme. Realita však môže byť úplne iná.

 

Pokiaľ by sme náš život podrobili dôkladnejšej analýze, možno by sme zistili, že sa až príliš často ocitáme v situácii, kedy ideme sami proti sebe. Trávime čas s ľuďmi, ktorých nemáme v obľube. Hovoríme niečo iné, ako si myslíme. Snažíme sa neustále druhým vyjsť v ústrety. Predstierame radosť z práce či iných činností, hoci nás v skutočnosti nebavia. Sme ticho, aj keď by sme najradšej kričali. Alebo máme jednoducho veľký zmätok v našich pocitoch a životnom smerovaní, prípadne sme sa už vzdali nádeje, že by sme život mohli žiť podľa seba. Žijeme svoj život jednoducho tak, ako plynie.

Autenticita znamená vernosť sebe samému a to v každom momente a situácii. To je pomerne prísna definícia, ktorá zrejme nejedného z nás privedie k zamysleniu a otázke, či je náš život autentický.

 

Čo v praxi znamená byť autentický?

Autentický človek je taký, ktorý pozná sám seba, akceptuje svoje silné a slabé stránky. Na základe tohto poznania sa následne v živote rozhoduje. Vďaka tomu si autentický človek dokáže vybrať správnu cestu na životných križovatkách - či už ide o osobnú pohodu, profesný rozvoj alebo osobný život.

 

Vernosť sebe samému nespočíva v tom, že dokonalo poznáme svoje dlhodobé ciele. Určite sú chvíle v živote, kedy si nie sme celkom istí, kam smerujeme a ostaneme zaseknutí. To však neznamená, že by sme mohli byť aj v takých chvíľach autentickí. Môžeme sa riadiť našimi aktuálnymi pocitmi a intuíciou. Skúste si spomenúť, ako spätne vnímate svoje veľké životné rozhodnutia – výber školy, práce, či ste v živote cestovali, vydali sa, založili rodinu, prípadne založenie rodiny odkladáte. Bolo za vašimi rozhodnutiami vždy vaše vnútorné presvedčenie alebo celkom svojmu minulému rozhodnutiu nerozumiete?

 

Recept pre autentický život

Autentický život nie je chutné jedlo, ktoré si vychutnáme po náročnej príprave nedeľného obeda. Ide o celoživotný proces varenia a, našťastie, aj ochutnávania a vychutnávania si plodov svojej tvrdej práce na sebe. Recept spočíva v dvoch významných aspektoch – poznaní seba samého a následnej odvahe žiť podľa tohto poznania.

 

Spoznajte, kto za vás rozhoduje

Patria drobné aj veľké rozhodnutia v našom živote skutočne nám? To nemusí byť jednoduché rozlíšiť. Naše úprimné autentické JA často prehlušia hlasy druhých. Osvojujeme si ich už v detstve, keď nám rodičia hovorili, že máme byť usilovní, neplakať, snažiť sa v škole – vtedy nás budú mať druhí radi. Možno nám to hovorili nahlas, niekedy nám toto posolstvo odovzdali svojim vlastným životom a očakávaniami, ktoré na nás kládli. Tie hlasy vytvárajú podmienky toho, či sa vnímame alebo nevnímame ako hodnotní ľudia, hovoria nám, čo sa patrí a čo nie.

 

Podmienky osobnej hodnoty

Spoznať tieto hlasy z minulosti, ktoré hovoria, aké sú podmienky vašej osobnej hodnoty vám môže pomôcť nasledujúce cvičenie.

 

Cvičene: Zamyslite sa nad tým, aké kvality podľa vás musíte spĺňať, aby ste boli hodnotnými ľuďmi. Zoznam si spíšte.

Určite vám napadnú vlastné podmienky, ktoré musíte spĺňať, aby ste takpovediac stáli za to. Môžu to byť napríklad:

  • Treba sa snažiť o úspešnú kariéru.
  • Je lepšie neprejavovať negatívne emócie – smútok, hnev či strach.
  • Je dobré mať veľa peňazí a majetku.
  • Je dôležité zabezpečiť finančne svoju rodinu.
  • Mali sme si založiť rodinu a mať vlastné deti. 

 

Takéto podmienky visia na nás ako ťažké bremeno, ktorého si často nie sme vedomí, hoci nás ťaží. Možno sme túžili po škole cestovať a spoznať trochu svet, ale rozhodli sme sa čím skôr nastúpiť do práce a budovať kariéru. Po rokoch sa obzrieme za týmto rozhodnutím a zrazu cítime, že nám niečo v živote ušlo. Preto je dôležitou cestou k autenticite spoznanie týchto vnútorných hlasov, ktoré nám „radia“, čo máme v živote robiť a ako sa správať. Je potrebné sa ohliadnuť do minulosti, pretože tam je často ich zárodok. V minulosti a minulých chybách sa však nesmieme utápať, ale mali by sme sa z nich ponaučiť. Keď odhalíme hlasy z minulosti, porozumieme im, pomôže nám to lepšie filtrovať, čo skutočne chceme a čo by malo chuť urobiť naše skutočné JA.

 

Spoznajte svoje obranné mechanizmy

Ďalšou prekážkou, ktorá nám bráni v autentickom živote sú naše obranné mechanizmy. Všetci ich máme, nastupujú automaticky a podvedome. V záťažových situáciách nám pomáhajú dočasne situáciu zvládnuť. Pokiaľ sa ich však nezdravo držíme, bránia nám robiť to, čo v živote chceme a vzďaľujú nás od reality.

 

Niektoré obranné mechanizmy v našom živote:

  • Popieranie – obrana, vďaka ktorej odmietame skutočnosť, ktorá je pre nás ohrozujúca. Typickým príkladom je popierania problému s nadmerným pitím alkoholu u seba alebo blízkej osoby.
  • Potlačenie – obrana, počas ktorej potláčame myšlienky, pocity, ktoré vnímame u seba ako neprijateľné. Príkladom môže byť potláčanie emócii náklonnosti k osobe, o ktorej  vieme, že by ju rodina či okolie neschválila.
  • Racionalizácia – obrana, vďaka ktorej si svoje neúspechy a kroky racionálne ospravedlňujeme, hoci sa to nezakladá na realite. Ak náš neúspech na pracovnom pohovore zvalíme na neschopného personalistu a tvrdíme, že sme po tejto práci ani netúžili, ide o racionalizáciu.


Obranné mechanizmy využívame preto, lebo nám pomáhajú prežiť. Niekedy je v prvom okamihu ťažké akceptovať ťažkú realitu. No pokiaľ nevieme ani po prvotnom šoku realitu prijať a podniknúť zodpovedné kroky, nastáva problém. Stávajú sa tak silnou prekážkou našej ambícii žiť autentický život. Obranné mechanizmy skresľujú vnímanie nás samých a nášho života, čo je základným predpokladom pre autentický život.
 

Ako prekonať svoje obranné mechanizmy?

  • Začnite si všímať, kedy a ktoré obranné mechanizmy využívate.
  • Prestaňte sa vyhýbať konfliktom a nepríjemným situáciám. Spôsobujú síce úzkosť a stres, no práve tieto skúsenosti nám môžu pomôcť spoznať naše obranné mechanizmy.
  • Naučte sa prijímať kritiku. Práve kritika veľmi rýchlo spustí naše obranné mechanizmy. Najbližšie, keď si vypočujete kritiku k svojej osobe, skúste sa na chvíľu zamyslieť, či v nej predsa len nie je kúsok pravdy a poučenia. Správne vyhodnotenie kritiky nás posúva vpred.
     

Oddajte sa autentickému životu

Poznanie seba samého je dôležitým predpokladom k žitiu autentického života. Možno ste už identifikovali, čo prehlušuje váš vnútorný hlas a ktoré obranné mechanizmy vás brzdia. Ako sa ale ďalej vybrať na ceste za autentickým životom?

 

Podporujte svoje autentické ja

Určite si momenty vo vašom živote, kedy sa cítite sami sebou. Porozmýšľajte viac nad situáciami,  prípadne ľuďmi, pri ktorých viete, že ste sami sebou. Práve toto poznanie si môžete preniesť do oblastí, kde vnímate, že potláčate svoje skutočné JA.

 

Hľadajte zmysel a účel

Autentický človek sa nebojí postaviť sa pred neúprosný fakt, že náš život je konečný. Prehodnoťte vo svetle tejto skutočnosti čím chcete, aby bol váš život naplnený. Neváhajte si zobrať pero a papier a urobte si cvičenie vašej vlastnej životnej vízie.

 

Cvičenie: Zamyslite sa a zapíšte si odpovede na nasledovné otázky:

Aké ciele by ste ešte chceli dosiahnuť?

Akým aktivitám by ste sa chceli venovať?

Ktoré hodnoty sú pre vás dôležité a chcete ich v živote aktívne napĺňať?

Čo by pre vás znamenal život, v ktorom vidíte zmysel a presahuje vás?

 

Napĺňajte svoj potenciál a vášeň

Často v návale povinností a každodennej rutiny cítime, že nám zo života uniká vášeň, radosť sa do niečoho pustiť a so záujmom ponoriť. Naše autentické JA sa však najlepšie prejaví práve v takýchto činnostiach, kde rozvíjame svoj potenciál a prinášajú nám radosť. Pomôcť nám môže naša autentická skúsenosť z detstva.

 

Cvičenie: Spomeňte si, čo ste najradšej robili ako deti. Mali ste nejaké záľuby?

Možno ste ako dieťa milovali bicykel, stavali modely lietadiel, pomáhali starým rodičom v záhrade. Tieto činnosti sa zrejme z vášho života už vytratili. Preskúmajte, či by nestálo za to sa k nim znovu vrátiť.
 

Prečo sa vybrať cestou autenticity

Na prvý pohľad sa môže zdať, že život v nevedomosti a ochrane obranných mechanizmov je jednoduchší. Autenticita nám však otvára dvere k spokojnejšiemu životu, menšiemu stresu v živote a umožňuje nám vytvárať zdravšie vzťahy s druhými.

Nemali by sme si však zamieňať autenticitu so šťastím. Nie je totiž možné, aby bol náš život neustále šťastný. To by bolo nerealistické očakávanie. Autenticita nám však pomáha žiť život verný sebe samému, v dobrom aj zlom, napĺňať svoj potenciál.

 


Zdroj: Joseph, S. Autenticita. Jak být sám sebou a proč na tom záleží. Praha: Portál. ISBN: 978-80-262-1361-1
Zdieľať na facebooku