Tipy na hry, ktoré učia deti zdravo jesť

Tipy na hry, ktoré učia deti zdravo jesť
Tipy na hry, ktoré učia deti zdravo jesť / Foto: Bigstock

Svetová zdravotnícka organizácia definuje zdravie ako stav fyzickej, psychickej a sociálnej pohody. To znamená, že pre zdravie  a pohodu našich najmenších je dôležité okrem iného aj to, aby sa pravidelne hýbali a mali kvalitnú stravu. Vyvážená strava a dostatok pohybu ovplyvňuje optimálny potenciál dieťatka. Nedávno boli publikované výsledky ďalšej zaujímavej štúdie, ktorá potvrdila vyššie uvedené skutočnosti. Podľa nej chlapci vo veku 6 – 8 rokov, ktorí trávili veľa času pohybom, boli lepší v čítaní a matematike ako ostatní (1).
Rovnako dôležitá, ak nie ešte dôležitejšia, je pravidelná a vyvážená strava. Našťastie, stále rastie počet rodičov, ktorí si tieto skutočnosti uvedomujú a chcú pre svoje deti len to najlepšie aj v tomto smere. Zároveň si kladú otázku: „Ako svoje dieťa prirodzene motivovať k zdravej strave, keďže žije v kolektíve ostatných detí, kde na neho číha veľa lákadiel?“ Jednou z možností sú edukačné hry a zapájanie detí do prípravy zdravých jedál. Takýmto spôsobom sa dieťa prirodzene, teda nenásilnou a hravou formou, učí rozlišovať zdravé a nezdravé potraviny.

 

3 tipy na učenie detí o zdravej výžive

1. Ideme na nákup

Túto hru môže hrať spoločne celá rodina v rámci voľných chvíľ. Podstata spočíva v imitácii toho, ako sa všetci členovia rodiny vyberú spoločne na nákup. Začať môžete napríklad tým, že deťom dáte za úlohu nakresliť alebo vymodelovať z plastelíny potraviny, ktoré by dali do nákupného košíka. Doprajte im na majstrovanie dostatok času. Do tejto činnosti sa môžete zapojiť aj vy. Potom si s deťmi rozoberte, prečo nakreslili (vymodelovali) práve nimi zvolené potraviny. Ak si vybrali tie zdravé, porozprávajte sa s nimi, prečo sú pre ich zdravie dobré a pochváľte ich. Naopak, v prípade, že si zvolili aj nezdravé varianty, spýtajte sa ich, prečo tak urobili a ponúknite im zdravšie alternatívy. Samozrejme, aj s vysvetlením. Celú hru ukončite ochutnávkou zdravých potravín – na tanier nakrájajte kúsky rozličného ovocia, zeleniny, celozrnného pečiva, kvalitnej šunky, syra, orieškov... Deťom zaviažte oči šatkou a nechajte ich hádať, o aké potraviny sa jedná.

Foto: Shutterstock

 

2. Bojujeme proti bacilom

S deťmi si môžeme zahrať „divadielko“ o chorej Zuzke, ktorá má teplotu a kašeľ a musí ležať v posteli. Za posledné tri mesiace je to už niekoľkýkrát, čo musela zostať doma a liečiť sa. Ak má rodič trošku predstavivosti a zmyslu pre humor, môže choré dieťa simulovať práve on. Mal by kýchať, kašľať, odmietať piť čaj a jesť ovocie. Úlohou detí bude zistiť, prečo je malá Zuzka tak často chorá a naviesť ich k tomu, že kameň úrazu je práve v tom, že Zuzka nechce jedávať ovocie, zeleninu a piť vodu a čaje. Radšej jedáva čokoládu a pije sladké limonády.
V rámci tejto hry môžete deťom predstaviť potraviny, ktoré sú obzvlášť dobré na posilnenie imunity a ktoré, naopak, ich imunitný systém oslabujú (napríklad veľa sladkostí a bieleho pečiva).  Do hry môžete zapojiť aj informácie o tom, prečo a ako nám pomáha posilniť obranyschopnosť pohyb na čerstvom vzduchu, umývanie rúk a podobne.

 

Foto: Bigstock

 

3. Spoločné varenie

Táto hra nie je založená na imitácii určitej situácie. Jednoducho deti reálne zapojíte do varenia či pečenia. Najlepšie bude, keď dieťa necháte vybrať konkrétny recept napríklad z knihy Zdravé rýchlovky, kde nájde veľa inšpiratívnych a zdravých receptov s lákavými obrázkami, ktoré sú hotové do 30 minút. Okrem toho je v tomto knižnom bestselleri aj veľa informácií o zdravej strave z viacerých výživových smerov, čiže ak sú už deti staršie, môžu knižku využiť aj na doplnenie informácií.

 

Čo bude nasledovať po výbere receptu z knihy Zdravé rýchlovky? Podľa veku dáte deťom konkrétne pomocné úlohy pri príprave jedla. Popritom im budete vysvetľovať, prečo je použitá surovina dobrá pre ich zdravie i zdravie celej rodiny, ako napríklad prečo používate cukor z kokosových kvetov a nie biely rafinovaný cukor, alebo z akých dôvodov uprednostňujete domáce vajíčka od pána suseda a nekupujete ich v obchode a podobne.

 



Tip na záver
Do všetkých týchto hier sa dajú ľahko začleniť aj všeobecné informácie, týkajúce sa zdravého stravovania. Chce to len trošku fantázie. Deti by mali vedieť, že ak nemajú kvalitné raňajky a desiatu, budú v škole unavené a nebudú sa vedieť sústrediť. Takisto by mali vedieť, že pre ich zdravie je najlepšia pestrá strava (ideálne z lokálnych a sezónnych zdrojov, prečo preferovať slovenské výrobky a ako ich v obchode nájdu), akú úlohu zohrávajú v ich strave základné makroživiny, teda bielkoviny, tuky a cukry a ako by mal vyzerať správny pitný režim.


Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov
Čítajte viac o téme: Zdravé stravovanie
Zdieľať na facebooku