Zachrániť život dokážu aj deti. Stačí, ak ich naučíme, ako môžu byť nápomocné

Aj deti dokážu zachrániť ľudský život. Potrebujú však vedieť, ako môžu byť v kritickej chvíli nápomocné.
Aj deti dokážu zachrániť ľudský život. Potrebujú však vedieť, ako môžu byť v kritickej chvíli nápomocné. / Foto: Falck, n.o.

Úrazy či iné zdravotné problémy, s ktorými si ľudia nevedia pomôcť sami, sa dejú denne. Každú chvíľu niekto potrebuje prvú pomoc a neraz sú rozhodujúce prvé minúty. Vieme ju však poskytnúť? A mali by to vedieť naše deti?

 

Medzi najčastejšie problémy, kvôli ktorým ľudia volajú záchranárov, patria úrazy, problémy s tráviacim systémom a vysokým krvným tlakom, uvádza spoločnosť Falck. V každej situácii, ktorá sa môže stať, či už napríklad v domácom prostredí alebo na ulici, je veľmi dôležité poskytnutie prvej pomoci zo strany najbližších či okoloidúcich. Častokrát je svedkom takejto udalosti práve dieťa.

„Z našej praxe nám vychádza, že dieťa v takýchto situáciách nespanikári, dokáže privolať pomoc a zachrániť tak život. Začať s témou prvej pomoci u tých najmenších má preto veľký zmysel," hovorí Jana Mračnová, výkonná riaditeľka neziskovej organizácie Falck, ktorá sa špecializuje na kurzy prvej pomoci pre deti materských a základných škôl.

 

Prepojili online rozprávky s prvou pomocou

Online svet, v ktorom dnes deti trávia množstvo svojho času, sa stal bežnou súčasťou ich každodenného života. Z virtuálneho sveta si dieťa dokáže odniesť veľa poznatkov aj do toho reálneho. Na internete však často chýba kvalitný obsah pre tých najmenších, ktorý by umožnil ich rozvoj a rozšíril im rozhľad v rôznych oblastiach. Podobne je to aj s prvou pomocou.

"Okrem organizovania kurzov prvej pomoci priamo v škôlkach a školách preto prichádzame s novým edukatívnym projektom – Záchranár Falko. Preniesli sme v ňom tému prvej pomoci do online prostredia, a to formou interaktívnych príbehov Záchranára Falka a jeho priateľov z lesa,“ vysvetľuje Jana Mračnová.

"Naším cieľom je, aby už aj takto malé deti dokázali pomôcť svojmu kamarátovi či blízkemu, keď sa niečo stane. A taktiež, aby si deti už od útleho veku budovali k záchrane života pozitívny vzťah a neboli ľahostajní voči svojmu okoliu," dodáva. Po detskej knihe Pomáhať nebolí, nebolieť pomáha, audioknihe a hudobnom CD pre deti prichádza nezisková organizácia Falck s novým unikátnym detským projektom – Príbehy Záchranára Falka.

„Cieľom našej organizácie je, aby všetky deti na Slovensku vedeli prvú pomoc. Denne sme v teréne a robíme ukážky prvej pomoci v rôznych školách a škôlkach a vidíme, že na tému prvej pomoci reagujú deti predškolského a školského veku veľmi pozitívne. Prostredníctvom zážitkovej formy sa s ňou dokážu stotožniť a neboja sa. Hľadali sme ale ďalší spôsob, akým sa ešte viac priblížiť dnešnému detskému publiku, ktoré už veľa času trávi online“, pokračuje Jana Mračnová.

 

Falko deti učí aj baví

Projekt Záchranár Falko prináša príbehy, v ktorých sa deti hravou formou budú môcť naučiť základy prvej pomoci a utvrdiť si častokrát už nadobudnuté znalosti. V počiatočnej fáze projektu môžeme vidieť šesť príbehov, v ktorých napríklad líške Elenke zabehne kostička, ježko Samko si spáli pichliače pri opekačke a medveď Maco sa skoro utopí. Príbehy Falka a jeho kamarátov obsahujú situácie, s ktorými sa dieťa môže bežne stretnúť v každodennom živote. Každá z príhod sa zameriava na samostatnú tému, v rámci ktorej sa deti dozvedia nielen ako sa zachovať v situáciách, keď niekto z ich okolia má zdravotný problém, alebo mu ide až o život, ale aj ako takýmto prípadom predísť. Z týchto príbehov deti dostanú tie najdôležitejšie informácie, ktoré môžu využiť v prípade potreby. Ide tak o projekt, ktorý spája vzdelávanie so zážitkom v online prostredí.

Na Youtube kanáli a web stránke zachranarfalko.sk si deti môžu pozrieť prvú sériu animovaných príbehov Záchranára Falka a jeho kamarátov, v ktorých riešia témy ako:

  • Prvá pomoc – zisti, čo sa stalo (rozpoznanie stavu pacienta)
  • Dusenie
  • Privolanie pomoci a krvácanie
  • Popáleniny
  • Oživovanie
  • Čo sa môže prihodiť počas búrky

 

Príbehy sú určené predovšetkým pre deti v predškolskom veku a pre 1. stupeň základných škôl.

 

Zdroj: Falck, n.o.

 

Záver príbehu dotvoria deti

Príbehy Záchranára Falka sú zamerané na bežné situácie z prostredia detí, ktoré ich majú vtrhnúť do deja. Keďže sú tieto príbehy interaktívne, dieťa si pri ich sledovaní môže samo dotvoriť záver – na výber má tri možnosti. „Pritom až dva z možných záverov sú nesprávne, scéna je úplne preexponovaná, aby deti pochopili, čo je v daných situáciách zlé, prečo by tak v rámci poskytnutia prvej pomoci nemali postupovať, keď sa ich kamarátovi niečo prihodí. Ak si aj vyberú zlú odpoveď, príbeh nekončí a deti sa musia dopracovať k správnej možnosti“, približuje J. Mračnová.

Napríklad v jednom z príbehov sa Zachranár Falko, veverička Ema a diviak Maroš vyberú na prechádzku do lesa, kde ich zastihne búrka. Dieťa tu má na výber tri možné závery, ako sa v takej situácii zachovať - ukryť sa pod najbližší strom, zavolať dospelému a otvoriť dáždnik alebo sa schovať hlbšie do lesa.

Po každom príbehu nasleduje kvíz, v ktorom si dieťa môže zopakovať, čo sa naučilo a prehĺbiť si svoje nové vedomosti o prvej pomoci. Na web stránke zachranarfalko.sk si zároveň deti vedia stiahnuť aj zhrnutie príbehu so správnym postupom pomoci, aby sa k nemu mohli kedykoľvek vrátiť. Postupne na stránke pribudnú aj ďalšie pomôcky nielen pre deti, ale aj pre ich rodičov a učiteľov – napríklad omaľovánky s témou prvej pomoci, pracovné zošity, ďalšie testy a kvízy a pod.

 

Kto sú kamaráti Záchranára Falka?

Hlavnou postavou príbehov je Záchranár Falko, ktorý má v lese veľa kamarátov. Každá z týchto postáv je jedinečná a odzrkadľuje bežné detské vlastnosti. Dieťa sa tak pri pozeraní môže spojiť s postavou, ktorá mu je najbližšia:
Záchranár Falko – je to hlavná postava všetkých príbehov. Jeho najväčším snom je, aby všetky deti ovládali prvú pomoc a nebáli sa pomôcť.

 

 

Veverička Ema – je to riadna šibalka. Pre svoju hyperaktivitu sa jej stále niečo prihodí, či už niekam spadne, niečo rozbije alebo zlomí. Je stále veselá, aj keď býva často obviazaná.

 

 

Medveď Maco – má všetkých rád a je za každé huncútstvo. Koná skôr, než si to poriadne premyslí, ale Falko mu vždy pomôže. Pretože sa mu niečo stále stane, môže sa aj jeho priateľom, preto je jeho veľké prianie mať svoju vlastnú sanitku, aby mohol pomáhať aj ostatným zvieratkám.


Diviak Maroš – je to malý bojko, bojí sa azda všetkého čo ho stretne. Avšak je najsilnejší zo všetkých zvieratiek a sily má aj za troch.

 

 

Líška Elenka – veľmi rada sa pekne oblieka a chce byť stredobodom pozornosti. Keď sa niečo stane, tak len stiahne chvost a nechá aby to riešili ostatný, ale ak môže – pomôže.

 


Ježko Samko – svojou veľkosťou je zo všetkých najmenší, ale to ho vôbec neodradí od vystrájania. Obľubuje sladkosti, no o prvej pomoci nechce nič počuť. Ľahko sa dokáže vystrašiť.

 

 

Bobor Laco – vo vode sa cíti najlepšie a nemá rád ak z nej musí vyjsť von. Raz by chcel mať vlastný aquapark.

 

 

Medveďa Maca a Záchranára Falka zároveň deti môžu stretnúť aj v reálnom svete na kurzoch prvej pomoci Falck neziskovej organizácie. „Boli by sme radi, aby práve Záchranár Falko predstavoval pre všetky deti záchranárskeho hrdinu, s ktorým sa môžu stotožniť a zároveň naučiť prvú pomoc a to nielen na internete, ale aj naživo“, dodáva J. Mračnová.

 

 

Vďaka projektu Záchranár Falko bude viac detí pripravených stať sa veľkými záchranármi, ale hlavne pomôcť sebe aj svojim kamarátom, keď to budú potrebovať. Popritom môžu byť aj rodičia spokojní, že sa ich deti pri trávení času na mobilných zariadeniach aj niečo naučia a nebudú tak voči svojmu okoliu ľahostajní.

Čítajte viac o téme: Prvá pomoc
Zdieľať na facebooku