Neviete prekonať strach z verejných prejavov? Známe osobnosti vás inšpirujú

  Foto: Pexels

Ak patríte stále medzi tých, ktorí sa trápia, ako  zvládnuť väčšie obecenstvo a prehovoriť k nemu, týchto zopár výrokov skúsených rečníkov vám možno dodá odvahu.

 

Winston Churchill

„Ak chcete dať niečo dôležité najavo, nesnažte sa to podať jemne alebo byť prehnane korektný. Použite baranidlo. Povedzte to priamo. Potom sa k tomu vráťte a zdôraznite to. Potom to dajte jasne najavo tretíkrát – a to je ohromný úder a zásah do cieľa.“


Winston Churchill bol pravdepodobne jeden z najlepších rečníkov a osobností. Je známy pre svoje inšpirujúce prejavy a dôvtipné poznámky. V tomto prípade sa snaží povedať, že keď máte niečo dôležité na jazyku, nemali by ste chodiť okolo horúcej kaše a povedať to priamo.

 

Oliver Wendell Holmes

„Hovorte jasne, premyslite si každé slovo skôr, ako ho vyslovíte.“

 

Oliver Wendell Holmes bol známy básnik, vzdelanec a veľa prednášal. Týmto dáva najavo, že treba mať jasno, o čom hovoríme a ako to hovoríme. Často sa zdalo, že Holmes improvizuje pri prednášaní. Všetko však mal iba dobre nacvičené. Kľúčom k dobrému verejnému prejavu je príprava.

 

Lady Bird Johnson

„Spôsob, akým prekonáte plachosť sa tak zaobalí, že sa zabudnete báť.“


Claudia Alta Taylor Johnson, prvá dáma amerického prezidenta Lyndon Johnsona, bola veľmi aktívna a často sa ukazovala na verejnosti, hoci bola trochu utiahnutá. Najlepší spôsob, ako prekonať svoj strach a úzkosť, keď sa chystáte predniesť prejav je čo najviac sa pohrúžiť do odkazu, ktorý chcete odovzdať, že je až nemožné, aby ste mysleli na to, čo si myslia ostatní. Vášeň, s akou sa ponoríte do vášho prejavu je nákazlivá a šíri sa ako prírodný požiar.

 

Dale Carnegie

„Kniha vám môže dať skvelý nápad, ako sa správať vo vode, ale skôr či neskôr sa musíte namočiť.“

 

Dale Carnegie bol skúsený rečník a prednášateľ. Napísal knihu, ktorej odkazom bolo, že bez ohľadu na to, koľko kníh prečítate a ako dobre si myslíte, že rozumiete svetu okolo vás, nikdy nebudete vedieť zmerať tieto vedomosti, pokiaľ nepôjdete von a neuvediete tieto vedomosti do praxe.

 

Mark Twain

„Odvaha je odpor voči strachu, zvládnutie strachu – no nie absencia strachu.“


Twain tvrdil, že ľudia, ktorí prednášali boli buď nervózni alebo klamári. Mark Twain trpel nesmiernou trémou z pódia, čo je dôvod, prečo je veľká časť jeho práce v písanej podobe. V tomto citáte chce povedať, že ozajstnou odvahou je schopnosť niečoho sa báť, no napriek tomu ísť do toho.

 


Zdroj: teachthought.com
Čítajte viac o téme: Strach, Verejný prejav
Zdieľať na facebooku