Počuli ste už najupokojujúcejšiu pieseň na svete? Vedci tvrdia, že znižuje hladinu úzkosti až o 65 percent

Počuli ste už najupokojujúcejšiu pieseň na svete? Vedci tvrdia, že znižuje hladinu úzkosti až o 65 percent
Počuli ste už najupokojujúcejšiu pieseň na svete? Vedci tvrdia, že znižuje hladinu úzkosti až o 65 percent / Foto: Shutterstock

Stresové situácie nie sú v živote človeka ničím výnimočným a v dnešnej uponáhľanej dobe sa stresu jednoducho nevyhnete. Existuje ale mnoho rôznych činností, ktoré vám stres odbúrajú a privedú vaše telo opäť k stratenému pokoju. Okrem športových aktivít a relaxácie je účinným  spôsobom práve terapia hudbou. Presvedčí vás o tom aj najupokojujúcejšia pieseň na svete Weightless (Bez tiaže).

Výsledkom spolupráce britskej skupiny Marconi Union z Manchestru a tímu vedcov je práve pieseň Weightless, ktorá v súčasnosti nemá konkurenta. Dodáva väčší pokoj než Enya, Mozart či Coldplay. Pýtate sa prečo? Práve táto pieseň obsahuje v sebe vytrvalý rytmus, ktorý z hranice 60 bítov za minútu postupne klesá a spomaľuje na 50. Pri počúvaní tejto piesne sa tlkot vášho srdca začne prispôsobovať práve daným frekvenciám, zníži sa vám v tele hladina kortizolu a vy sa ňou necháte doslova unášať. Podľa zakladateľa britskej Akadémie hudobnej terapie Lyza Coopera je ďalším dôležitým faktom práve neopakujúca sa melódie piesne. Keďže náš mozog sa už nesústredí na tú časť piesne, ktorá by ďalej nasledovala, mozog tak môže absolútne vypnúť a relaxovať.

Pozoruhodné je, že pri počúvaní tejto piesne sa znižuje hladina vašej celkovej úzkosti o 65%, píše portál Inc.

 

 

Označenie „najupokojúcejšia“ pieseň si táto 8-minútová skladba zaslúžila vďaka výskumu, počas ktorého vedci skúmali pôsobenie rôznych piesní na človeka. Účastníkom výskumu museli riešiť zložité hádanky, čím v nich vyvolali určitý stres a následne na to im počas púšťania daných piesní merali aktivitu mozgu ako aj fyziologické stavy vrátane frekvencie srdca, krvný tlak i rýchlosť dýchania. Spomínaná pieseň dosiahla u účastníkov najvyšší stupeň relaxácie.

 

Tu nájdete zoznam 10 piesní, pri ktorých určite načerpáte novú energiu. Doprajte si pokoj od školy, práce a bežných životných situácii aj pomocou terapie hudbou.

Rebríček relaxačných piesní, ktoré vás najlepšie upokoja

10. "We Can Fly," - Rue du Soleil (Café Del Mar)

9. "Canzonetta Sull'aria," - Mozart

8. "Someone Like You," by Adele

7. "Pure Shores,"- All Saints

6. "Please Don't Go," - Barcelona

5. "Strawberry Swing," - Coldplay

4. "Watermark," - Enya

3. "Mellomaniac (Chill Out Mix)," - DJ Shah

2. "Electra," - Airstream

1. "Weightless," - Marconi Union

Zdieľať na facebooku