Gigant Amazon pripravuje pre učiteľov službu Amazon Inspire - najväčší portál s edukačnými materiálmi

Gigant Amazon pripravuje pre učiteľov službu Amazon Inspire - najväčší portál s edukačnými materiálmi
Gigant Amazon pripravuje pre učiteľov službu Amazon Inspire - najväčší portál s edukačnými materiálmi / Foto: Pexels/Amazon

Viete si predstaviť web, kde nájdete na jednom mieste všetky materiály, ktoré potrebujete, na vyučovanie svojej hodiny? Navyše budú kvalitné, pravidelne dopĺňané, modernizované, ľahko vyhľadateľné a dostanete sa k nim vďaka pár klikom na internete? Práve toto snaží vybudovať a ponúknuť americkým učiteľom platforma s názvom Amazon Inspire.

 

Amazon Inspire učiteľom uľahčí život

Pre mnohých pedagógov je na celom svete náročné nájsť dôveryhodný zdroj, z ktorého by mohli čerpať kvalitné materiály, alebo aspoň inšpirácie na svoje hodiny. Podľa Rohita Agarwala, generálneho manažéra Amazon K-12 Education, učitelia trávia približne 12 hodín týždenne a niekedy aj viac iba vyhľadávaním materiálov na svoje vyučovacie hodiny. Týmto problémom sa preto v rámci svojho zamerania na vzdelávanie zaoberal aj najväčší online predajca na svete Amazon, ktorý ponúkol učiteľom pomocnú ruku. Vytvoril službu Amazon Inspire, ktorá by im s materiálmi mala pomôcť.

Táto databáza študijných materiálov ponúka možnosť ľahko, jednoducho a rýchlo vyhľadať tie najlepšie a najspoľahlivejšie zdroje a materiály pre učiteľa, aby sa na svoju hodinu mohol jednoducho, ale zodpovedne pripraviť. Materiály je možné vyhľadávať podľa kritérií, ktoré si pedagóg určí sám. Tým, že všetko potrebné majú na dosah ruky, resp. na pár klikov, šetria tak svoj čas i energiu, ktorú môžu využiť na výučbu v triede alebo vytvárania nových aktivít.  Táto nová platforma, ktorá vznikla koncom júna tohto roka umožňuje vytvorenie akej si virtuálnej digitálne učebne určenej pre učiteľov. Keď sa pedagógovia zaregistrujú môžu jednoducho nahrávať, sťahovať a upravovať digitálne výučbové materiály, alebo si pomôcť inými učebnými osnovami, plánmi a potrebnými informáciami zhromaždenými na jednom mieste. Pozitívnou informáciou je, že tento prístup majú učitelia po registrácii zadarmo. A už dnes Amazon sľubuje, že sa stane najväčšou platformou tohto druhu.

 

Foto: AI


Amazon predbežne upozorňuje na niektoré obmedzenia ako:

  • Inspire je k dispozícii len pre pedagógov a nie pre širokú verejnosť
  • Hoci majú pedagógovia bezplatnú registráciu a neobmedzený prístup, školy, ktoré sa rozhodnú zdieľať svoj obsah, môžu ho sprístupniť len niektorým školám, alebo obmedziť prístup k týmto príspevkom. Teda hoci ste učiteľom zaregistrovaným na Inspire, nemusíte sa dostať ku všetkému obsahu.
  • Táto databáza je k dispozícii len v USA, teda neponúka prístup pre učiteľov z celého sveta, čo ho stavia do nevýhodnej pozície v porovnaní s konkurenciou, ktorá túto možnosť ponúka.

 

Amazon Inspire nie je jediná existujúca databáza

V USA už doteraz existovalo niekoľko portálov, ktoré ponúkajú podobné služby. Známym je aj projekt ministerstva školstva USA pod názvom Go Open, ktorého cieľom je podporiť vzdelávací ekosystém, ktorý už existuje prostredníctvom vzdelávacích zdrojov OER (Open educational resources). Tieto materiály môžu byť upravované a zdieľané bez akýchkoľvek nákladov a bez porušenia autorských práv. V rámci OER existuje aj populárna digitálna knižnica s názvom OER Commons, kde učitelia nahrávajú a navzájom spolupracujú na plánoch jednotlivých hodina  a lekcií. Zaujímavý web je aj s názvom Academic Earth, ktorý zadarmo ponúka online kurzy prednášok známych univerzít ako je Stanford či Harvard.  Amazon Inspire si je vedomý existencie iných podobných stránok, no snaží sa pomôcť transformácii učenia tým, že umožňuje učiteľom zdieľať a objavovať skvelé materiály ešte ľahším spôsobom, ako iné zdroje.

 

Zatiaľ iba Beta verzia

Zatiaľ nebol zverejnený oficiálny termín spustenia tejto služby. Inspire momentálne funguje iba ako skúšobná verzia, do ktorej boli prizvané niektoré školy, teda konkrétni pedagógovia, aby bol Amazon Inspire naplnený istým dostupným obsahom. Keď sa tvorcovia rozhodnú stránku zoficiálniť, konkrétnym pedagógom príde do schránky email, že službu je možné v plnej miere využívať.  Učitelia majú pozitívny názor na takýto projekt, keďže podľa ich názoru sú učebnice predražené a táto forma je dostupná naozaj pre každého pedagóga a navyše bezplatne.

 

Čítajte viac o téme: IT
Zdieľať na facebooku