Spoznajte emocionálne inteligentných ľudí

  Foto: Bigstock

Pojem emocionálna inteligencia (EQ) sa stáva čoraz známejším a ľudí zaujíma, či patria do skupiny ľudí, ktorí touto schopnosťou disponujú. Čo je vlastne EQ a aké rozdiely sú medzi ľuďmi, ktorí sú emocionálne inteligentní a medzi tými, ktorí nie sú ? Ak ste aj vy zvedaví, či ste emocionálne inteligentní, odborníci spísali niekoľko najčastejších vlastností tejto skupiny ľudí.


Ak ste nemali možnosť prečítať si iné články alebo štúdie o EQ, je to schopnosť, ktorá nám pomáha identifikovať svoje vlastné pocity a riadiť vlastné emócie, ako aj emócie druhých ľudí. Na základe tejto schopnosti môžu emočne inteligentní ľudia rozpoznať emócie a aplikovať ich na svoje úlohy, myslenie a riešenie problémov, čo mnohí pokladajú za potrebné pri dosahovaní úspechu.

 

Zvyky a vlastnosti typické pre emocionálne inteligentných ľudí

 

SEBAPOZNANIE

Hoci to nevyzerá ako zvyk, sebapoznávanie si vyžaduje viac praxe, než si človek myslí. Človek by sa mal každý deň aspoň na moment zastaviť a premýšľať o tom, čo robí, aký vplyv to má na ostatných a ako to ovplyvňuje jeho osobnosť. Je dôležité naučiť sa spôsoby, ako zlepšovať naše vnímanie a myslene, aby sme brali vzťahy, prácu a každodenný život viac pozitívne ako negatívne. Emočne inteligentní to vedia a veľa času strávia uvažovaním a hľadaním správnych riešení.

 

EMPATIA

Byť empatický je pre EQ ľudí kľúčovou vlastnosťou, aby chápali emócie druhých, ale aj seba. Keď sme v spoločnosti s ľuďmi, mnohokrát s nimi zdieľame naše bežné emócie ako láska, hnev, sklamanie či smútok. Treba si uvedomiť, že schopnosť čítať emócie druhých je pre nás dôležité najmä v okamihoch, kedy musíte na emócie ostatných reagovať a nechcete situáciu ešte zhoršiť.

 

TOLERANCIA

Trochu perfekcionizmu nikdy nie je na škodu, keďže nás to motivuje k vytvoreniu kvalitnej práce, ale veľká snaha byť dokonalý vo všetkom môže znamenať váš pád. Treba si pripustiť, že veci nemôžu ísť vždy podľa našich predstáv. Ak sa vyskytnú komplikácie, emočne inteligentní ľudia rozmýšľajú s chladnou hlavou a berú v úvahu všetky možnosti. Pustia sa do práce napriek kolíziám, pretože veria sebe a svojej voľbe. Sú tolerantní voči chybám druhých, ak sú správne odôvodnené.

ZVEDAVOSŤ

Veľa tvrdej práce a žiadne výsledky môžu byť naozaj vyčerpávajúce, avšak jedným z najlepších spôsobov, ako uspieť, je jednoducho sa nevzdávať, aj napriek tomu, že všetci ostatní sa vzdali. Tento aspekt húževnatosti sa zvedavosti týka vo veľkej miere. Zvedaví ľudia sa neustále o niečo zaujímajú a učia sa mnohým veciam. Tým ich emocionálna inteligencia rastie.

 

ROVNOVÁHA

Emocionálneinteligentní ľudia dokážu nájsť skvelú rovnováhu medzi profesijným a osobným životom, teda vedia, kedy musia emócie ignorovať, a kedy môžu emócie využívať vo svoj prospech v akomkoľvek prostredí.

Čítajte viac o téme: Emocionálna inteligencia
Zdieľať na facebooku