Školou by vaše vzdelávanie skončiť nemalo. Učte sa celý život

Vzdelávať sa celý život by mal každý človek aj po ukončení školy.
Vzdelávať sa celý život by mal každý človek aj po ukončení školy. / Foto: Pexels

Človek sa učí vždy iba sám pre seba, avšak nie každý študent to počas svojho štúdia chápe. Na strednej a vysokej škole sa mnohí snažia získať potrebné známky alebo dostatočný počet kreditov, aby prešli do ďalšieho ročníka. V inom prípade sa snažia mať lepšie známky kvôli rodičom. Málokedy myslia na seba. Po dokončení školy si však mnohí dospelí uvedomia, koľko času počas školy premrhali a koľko toho ešte potrebujú vedieť. Iní zas túžia iba prelomiť rutinu a túžia sa naučiť nové veci kvôli potešeniu. Tu je niekoľko kreatívnych typov, vďaka ktorým môžete zostať študentom navždy aj vy.

 

1. Ak chcete zostať vždy so svojím vzdelaním atraktívny pre zamestnávateľov, učte sa nové cudzie jazyky. Vedieť hovoriť napríklad po portugalsky alebo španielsky vám pomôže odlíšiť sa od vašej konkurencie a vy si tým môžete zaručiť lepšie šance v stúpaní po profesionálnom rebríčku. Jazyky sa dnes zamestnávateľmi v spojení s odbornosťou veľmi cenia.

 

2. Ak viete zaujímavo písať a chcete si  zarobiť nejaké peniaze navyše, neváhajte a začnite. Založte si vlastný blog na internete alebo oslovte nejaké online médiá, že by ste radi prispievali svojou tvorbou k ich obsahu. Verejné písanie na témy, ktoré vás bavia, ale aj tie profesionálne z oblasti, kde pracujete, iste zamestnávateľa zaujmú. Možno vám ponúkne i písanie firemného blogu za ďalšie príplatky. Každá zručnosť navyše má svoje výhody a navyše trávite svoj voľný čas zmysluplne.

 

3. Ak radi čítate knihy, tento zvyk si uchovajte. Pokúste sa zostať motivovaný v čítaní napríklad tým, že sa pridáte ku skupine ľudí v čitateľskom klube. Budete vidieť vášeň čítať a vzdelávať sa aj u statných, budeme mať možnosť prehodnotiť vaše dojmy z knihy, dostanete dobré a overené typy na nové knihy a preskúmate niekoľko doteraz neobjavených autorov, čo rozšíri váš obzor.

Čítajte tiež blogy autorov, ktorý vás môžu obohatiť o nové vedomosti v oblasti, kde pracujete. Dnes je už veľmi jednoduché nájsť zaujímavé čítanie aj na internete a budete mať najaktuálnejšie informácie, ku ktorým by ste sa v knihách možno len tak ľahko nedostali.

 

4. Ak ste a ocitli v živote v bode, že ste zmätený zo života a sami si neviete dpovedať na veľa otázok, pripojte sa ku skupinovej terapii alebo vyhľadajte motivačného kouča na individuálne stretnutia. Naučte sa rozprávať o svojich nedostatkoch a počúvať druhých. Ste unavený z toho, že vášmu okoliu sa darí viac ako vám? Že neviete kam kráčate? Takýto druh terapie vám ponúkne nástroje na spracovanie svojich pocitov a opäť objavíte pevnú pôdu pod nohami. Otvorte ústa a môžete byť prekvapený ako sa vám uľaví.

 

5. Ak sa chcete o niekoho starať, ale nie ste vyštudovaný v odbore, nevadí. Môžete sa stať napríklad dobrovoľníkom v opatrovateľskom dome alebo v nemocnici. Dokonca aj keď ste preskočili zdravotnícku školu, stále sa môžete naučiť ako sa starať o chorých. Naučte sa jednoduché úkony ako meranie teploty alebo obväzovanie poranení aj prostredníctvom niekoľkých hodín strávených s v domove dôchodcov alebo na klinike.

 

6. Ak sa chcete naučiť hovoriť bez väčších problémov, trénujte si improvizáciu. Tá vás naučí ako otvoriť svoju myseľ. Tvorivosť a brainstorming budú nesporne benefitmi vo vašom každodennom živote. Dobrá improvizácia vás pripraví na pracovné akcie, ktoré bývajú úzko späté s rozprávaním na verejnosti. Tiež lepšie spracujete nervozitu a trému aj pri iných situáciách.

 

7. Ak sa chcete stále vzdelávať o svete, cestujte po Európe. Ak vám na to nezostávajú peniaze, môže to byť napríklad aj prostredníctvom návštevy múzea alebo galérie s výstavou fotografií. Spomeňte si na svoje školské roky na základnej škole, kedy ste sa celý deň s učiteľkou túlali po rôznych pamiatkach. Či už sa chcete dozvedieť viac o svojom rodnom meste alebo o iných kultúrach, mnoho informácií je ukrytých práve v historických exponátoch a umení.

 

8. Ak sa chcete naučiť, ako hospodáriť so svojimi peniazmi, prihláste sa na kurz finančného plánovania. Finanční poradcovia vám prezradia základné typy a triky, ako usporiť nejaké peniaze pomocou plánovania, naučia vás plánovať nákup z vášho domova, alebo vám poradia ako obchodovať. Pomocou týchto lekcií vám možno pomôžu, aby ste sa stále nemuseli strachovať o nedostatok financií do ďalšej výplaty.

Zdieľať na facebooku