Ako vytrvať v zdravom stravovaní? Vedci priniesli zaujímavé riešenie

Zdravé stravovanie mnohým z nás nevydrží dlho.
Zdravé stravovanie mnohým z nás nevydrží dlho. / Foto: Unsplash

Predsavzatie zdravo sa stravovať akosi často nevychádza. Čo by mohlo pomôcť? Vedci prinášajú zaujímavé riešenie, stačí si spomenúť, za čo ste vďační a vaše stravovacie návyky sa prestanú vymykať spod kontroly.

 

Väčšina diét týkajúcich sa zdravého stravovania sa sústreďuje na správanie tak, že nám diktuje čo a kedy máme jesť, čo a kedy máme robiť, udržiavať v sebe motiváciu. Lenže ak sa namiesto na seba sústredíme na iných a s vďačnosťou pristupujeme k životu, máme v rukách efektívny nástroj zdravého stravovania.

 

Vďačnosť je kľúčom k správnym rozhodnutiam

Začiatok februára je už tradične obdobím, keď sa ukazuje, či naše novoročné predsavzatia pretrvali. Posilňovne, ktoré sa naplnili v januári, sú prázdnejšie, zvyčajne poľavíme aj úmysle chodiť včaššie spať alebo sa zdravšie stravovať. Práve toto posledné rozhodnutie sa dodržuje najťažšie.

 

Veda však prichádza na pomoc aj tu a nie je to posledný diétny hit. Zdá sa, že to, čo nám pomôže vytrvať v úmysle zdravého stravovania, je emócia. Vďačnosť. Vo svojej štúdii rozdelili vyše tisíc študentov vo veku 14 rokov do štyroch skupín. Každá skupina strávila päť minút týždenne počas jedného mesiaca tým, že písala list na jednu zo štyroch tém, pričom mali rovnakú tému každý týždeň.

 

Prvá téma bola vďačnosť niekomu, kto im pomohol so zdravím, druhá vďačnosť niekomu, kto im pomohol v akademickej rovine, tretia sa týkala vďačnosti niekomu za niečo milé a posledná bol len zoznam ich denných aktivít. Okrem toho sa mali účastníci venovať aspoň pol hodinu týždenne tomu, aby sa zlepšili v oblasti, o ktorej písali, či už to bolo zdravie, škola, milý prístup alebo organizačná činnosť.

 

Na začiatku experimentu, na konci mesiaca a o tri mesiace neskôr študenti informovali vedcov o svojom stravovaní. Konkrétne uvádzali, napríklad koľko ovocia, zeleniny, fast foodovej stravy a sladkostí zjedli. Na konci každého týždňa tiež sledovali svoje pocity, vrátane intenzity pozitívnych alebo negatívnych emócií, ako napríklad radosti či obáv.

 

Výsledok priniesol zaujímavé zistenie. Tí účastníci štúdie, ktorí písali listy vďačnosti, sa na konci mesiaca stravovali zdravšie, v porovnaní s tými, ktorí len opisovali svoje každodenné aktivity. Navyše, ich lepšie stravovacie návyky pretrvávali dokonca tri mesiace po ukončení štúdie. Najdôležitejšie však je, že to platilo pre všetky tri skupiny, ktoré venovali pozornosť vďake, nielen pre tých, ktorí sa zamerali osobitne na zdravie.

 

Vďačnosť zásadne ovplyvňuje negatívne emócie

Prečo práve vďačnosť zlepšuje u ľudí voľbu potravín? Štúdia ďalej konštatovala, že praktizovanie vďačnosti viedlo k zníženiu negatívnych emócií, ktoré následne viedli k lepšiemu stravovaniu. Ako si mnohí z nás uvedomujú, sú to práve negatívne emócie ako stres, nuda, smútok, ktoré nás môžu priviesť priamo k čokoláde a nezdravému jedlu.

 

Prečo práve vďačnosť má za následok zdravšie stravovanie? Zdá sa, že nejde o priamy vplyv, naopak, efekt je vďaka tomu, ako takýto prístup vplýva na negatívne emócie. Negatívne emocionálne rozpoloženie sťažuje ľuďom schopnosť efektívne riadiť svoje stravovacie návyky. To, že sa cítime vďační však znižuje nepríjemné pocity. Preto, ak cielene praktizujeme vďačnosť, práve napríklad písaním listov, dokáže nám to pomôcť pri prijímaní zdraviu prospešných zvykov, ako je napríklad zdravé stravovanie tým, že sa znižuje negatívny dopad iných vplyvov, vychádzajúcich z nervozity, strachu, hnevu, viny, smútku a pod.

 

Ak sa cítime zle, napríklad po hádke, skôr skĺzneme k emocionálnemu prejedaniu sa, často nezdravým jedlám, ako je sladké, mastné, nezdravé jedlo. Podobne, ak nám zle dopadne nádejné rande, cítime sa odmietnutí, bezcenní a zahanbení, osamotení. Keď si ale v takejto situácii spomenieme na to, ako pozitívne a milo sa k nám niekto správal, či už to bol kolega v práci, príbuzný doma, priateľ na večeri, pomôže nám to cítiť sa lepšie a otupiť bolesť z neúspešného stretnutia. Keď nám je trochu lepšie, nemáme až tak silnú potrebu hľadať instantné zlepšenia v podobe správania, ktoré by negatívne ovplyvnilo naše správanie voči vlastnému zdraviu.

 

Vďačnosť je ideálnym riešením z dlhodobého hľadiska

Aj keď vďačnosť sama pravdepodobne nebude tým najdôležitejším faktorom, ktorý zásadne ovplyvní naše stravovacie návyky, z dlhodobého hľadiska môže hrať dôležitú rolu. Práve možno prehliadaný vplyv vďačnosti na zdravé stravovanie sa stáva zásadným vtedy, keď vezme do úvahy fakt, že takýto prístup v mladosti pretrvá aj do dospelosti a zrelosti jednotlivca. Inými slovami, ak zvládneme zapojiť drobnosti týkajúce sa vďačnosti do nášho každodenného života, pomaly začnú prichádzať pozitívne a drobné zmeny, prínos ktorých pocítime v nasledujúcich desaťročiach.

 

Vďačnosť však nie je čarovný prútik, vďaka ktorému zrazu začne všetko fungovať. Je to však dôležitý faktor, ktorý zlepšuje stav tela i mysle, pretože posilňuje imunitný systém, znižuje tlak a zlepšuje spánok. Neočakávajme však, že krátke cvičenia vďačnosti dokážu vyliečiť depresiu, úzkosť alebo nás za pár dní zmenia tak, že sa k nezdravým jedlám už viac nevrátime. Ak si ale pravidelne pripomenieme vďačnosť za láskavosť, ktorá nám bola dopriata, časom to povedie k zmene k lepšiemu.

Čítajte viac o téme: Zdravé stravovanie
Zdieľať na facebooku