Ako vyjsť s problémovými ľuďmi okolo nás?

Problémy vo vzťahoch a komunikácii môžete zlepšiť aj podľa odporúčaní vedcov.
Problémy vo vzťahoch a komunikácii môžete zlepšiť aj podľa odporúčaní vedcov. / Foto: Pexels

Každý z nás prišiel do styku s niekým, s kým to škrípe. Je to vyčerpávajúce a frustrujúce, preto vedci zhromaždili niekoľko odporúčaní, ktoré nám v takýchto situáciách môžu pomôcť.

 

Denne je okolo nás množstvo ľudí, ktorí nás stresujú. Všetci zvládame stres iným spôsobom a často nie veľmi produktívne. Preto je dôležité poznať sám seba a vedieť, ako reagujeme na ľudí s ktorými je ťažko vychádzať, ale aj aké taktiky použiť, aby sme udržali produktivitu a vyšli zo vzájomnej interakcie ako víťazi.

 

Výskum nemeckých vedcov dokázal, že v styku s niečím alebo niekým, kto v nás vyvoláva negatívne emócie, náš mozog reaguje podobne, ako pod vplyvom silného stresu. Preto je najideálnejšie vyhýbať sa ľuďom, s ktorými je ťažko vychádzať, lenže nie vždy sa to dá. Schopnosť ovládať svoje emócie a zostať v pokoji aj pod tlakom priamo ovplyvňuje náš výkon. Preto je vhodné vedieť, ako neutralizovať negatívnych ľudí, s ktorými prichádzame chtiac – nechtiac do styku. Na to, aby sme to dokázali, potrebujeme si v prvom rade uvedomiť, čo dokážeme riadiť sami a vylúčiť to, čo ovplyvniť nedokážeme.

 

Vy ste na prvom mieste

Berte ohľad v prvom rade na seba. Je to dôležité preto, aby ste si dokázali udržať v tele rovnováhu a ono vo vás nespúšťalo proces „útoč alebo uteč“. Spomeňte si na inštrukcie, ktoré počujete v lietadle tesne pred tým, než vzlietne. „Nasaďte si masku pred tým, než pomôžete nasadiť masku svojmu dieťaťu.“ Znamená to, že ak nepomôžete najprv sebe, nebudete mať silu a energiu pomôcť inému. Preto je dôležité vedieť, ako sa v stresových situáciách upokojiť. Niekomu napríklad funguje dýchanie zhlboka, inému stíšenie sa a meditácia, ďalšiemu opustenie priestoru. Vedci tvrdia, že ak sa sústredíme na vlastnú myseľ, zníži sa nám hladina úzkosti, sme pokojnejší a zvýši sa naša produktivita.

Je ťažšie ovládať sa a kontrolovať svoje emócie keď ste unavení, takže napríklad, keď ste v spoločnosti niekoho, kto vám nesedí a cítite sa už na pokraji síl, radšej sa ospravedlňte a odíďte ešte pred tým, než sa necháte vtiahnuť do konfrontácie. Možno to bude pôsobiť nezdvorilo, ale je vhodnejšie spoločnosť opustiť, než vyvolať scénu.

 

Podobne, keď cítite, že potrebujte pauzu a nadýchať sa čerstvého vzduchu, spravte to. Napriek tomu, že druhá osoba potrebuje s vami prebrať niečo dôležité práve v tejto chvíli. Ak dokážeme zostať v pohode a pokojní, skôr sa nám v mozgu aktivizujú časti zodpovedné za riešenie problémov.

 

Nebuďte hladní

Výskum tiež preukázal, že by ste sa mali snažiť udržiavať si stabilnú hladinu cukru. Jednoduchý, často prehliadaný faktor, hlad, totiž dokáže zohrať kľúčovú rolu v manželských hádkach a konfrontáciách, dokonca môže vyústiť do domáceho násilia. Podľa autorov štúdie mnohí z nás síce pripúšťajú negatívne naladenie pod vplyvom hladu, no teraz sa ukázalo, že hlad má skutočne zásadný dopad na medziľudské vzťahy, vrátane tých najintímnejších.

 

Vedci sa vo svojom výskume zamerali na manželské páry a sledovali ich 21 dní. Zistili, že nízka hladina cukru spôsobuje agresívnejší postoj a zvyšuje riziko hádok. Hladinu cukru merali účastníkom vždy večer a podľa jej výšky dokázali vopred určiť, ako pozitívne, resp. negatívne bude prebiehať ich interakcia s partnerom.

 

Pokus prebiehal veľmi zaujímavým spôsobom. Všetci účastníci dostali voodoo bábiku, ktorá predstavovala ich partnerov a 51 špendlíkov. Každý deň po dobu 21 dní mali do nej pichať špendlíky podľa toho, ako veľmi boli na svojho manžela či manželku nahnevaní. Hladinu glukózy si merali ráno pred raňajkami a večer pred tým, než išli spať. Výsledky boli jednoznačné, čím nižšia hladina cukru, tým viac špendlíkov zabodli do bábiky predstavujúcej partnera. Platilo to aj v prípade, že so svojim vzťahom boli spokojní.

 

Po 21 dňoch pozvali páry do laboratórnych podmienok a povedali im, že budú súťažiť so svojim partnerom, kto rýchlejšie stlačí gombík. Výherca mohol pustiť partnerovi do slúchadiel hlasný zvuk. V skutočnosti ale hrali proti počítaču, ktorý ich nechal vyhrať približne polovicu súťaže. Výsledky preukázali, že tí, ktorých hladina glukózy bola nižšia než priemer, zvolili hlasnejší a dlhšie trvajúci zvuk, bez ohľadu na spokojnosť vo vzťahu a bez rozdielov medzi mužmi a ženami. Ďalšia analýza výsledkov tiež ukázala, že tí, ktorí pichli viac špendlíkov do voodoo bábiky púšťali partnerom silnejšie zvuky dlhšiu dobu.

 

Glukóza je palivom pre mozog. Sebakontrola, nevyhnutná v situáciách, ktoré nás hnevajú, spotrebováva energiu a túto dostávame práve vďaka glukóze. Napriek tomu, že mozog predstavuje len 2 % váhy nášho tela, spotrebuje približne 20 % kalórií. Pokiaľ ide o energiu, potrebuje jej naozaj veľa. Odporúčanie vedcov je preto jednoznačné, pred tým, než sa pustíte do konfrontácie s partnerom, najedzte sa.

 

Ako na problémovú svokru?

Dajte človeku, ktorý vám nesedí na starosť nejakú činnosť a nechajte na ňom, aby ju spravil podľa seba. Mnoho ľudí vyvolá konfliktnú situáciu z toho, že nemá uspokojenú potrebu užitočnosti a túžby byť súčasťou niečoho väčšieho, než sú sami. Dajte preto osobe, s ktorou nemáte najružovejšie vzťahy podnet, aby sa zamerala na niečo mimo samej seba. Napríklad keď od niekoho niečo potrebujete, dajte mu racionálne zdôvodnenie svojej potreby. Vedci totiž dokázali, že slovíčko „pretože” má tendenciu podnecovať k vyhoveniu požiadavky. Napríklad povedzte: „Bolo by super, keby si očistil mrkvu, zemiaky a petržlen, lebo potrebujeme dať očistenú zeleninu do polievky“. Hoci sa to zdá smiešne, partner zareaguje pozitívne, ako keby ste ho len požiadali: „Očistíš zeleninu?“ Robert Cialdini, profesor psychológie na Arizonskej štátnej univerzite napríklad tvrdí, že slovo „pretože“ pôsobí na ľudí pozitívne aj v prípade, že nedáva zmysel alebo nesúvisí priamo s požiadavkou. Ľudia jednoducho radi poznajú dôvod, prečo od nich niečo žiadame.

 

Nesnažte sa toho človeka zmeniť, berte ho takého ako je, prijmite aj to, že vám vytvára v živote situácie, ktoré nie sú príjemné. Akceptácia je o tom, že opustíte vlastnú predstavu a očakávania, ktoré sa vám s týmto človekom spájajú. Napríklad si môžete predstavovať, že budete mať so svokrou pozitívny vzťah, budete si blízki, takže vždy, keď spraví niečo, k čomu máte výhrady, cítite sklamanie a hnev. Neplní vaše očakávania a vo vás to vyvoláva negatívne pocity. Ona cíti sklamanie na vašej strane a tiež vníma vaše hodnotenie. Vie, že sa ju pokúšate zmeniť alebo “napraviť” a toto ju môže ešte viac hnevať, čím sa vaša vzájomná interakcia naďalej zhoršuje.

 

Ďalším riešením môže byť empatia. Namiesto toho, aby ste hodnotili, čo vaša svokra robí alebo hovorí, snažte sa ju skôr počúvať a pochopiť z čoho vychádza. Neznamená to, že s ňou musíte súhlasiť, skôr jej ukazujte, že napriek odlišným názorom ju dokážete rešpektovať ako človeka. Výskumy dokazujú, že ak k ľuďom pristupujme takto, teda dávame im najavo, že vnímame ich postoj bez toho, aby sme ho hodnotili, vplýva to na nich pozitívne a cítia sa pochopení. Vo výsledku sa tak znižuje napätie medzi oboma stranami a zlepšuje sa ich celková komunikácia.

Čítajte viac o téme: Komunikácia
Zdieľať na facebooku