Deti nepotrebujú v izbách stovky hračiek! Vsaďte na minimalizmus a vaše deti budú šikovnejšie a spokojnejšie

Zbavte sa hračiek - minimalizmus v detskej izbe stojí za to.
Zbavte sa hračiek - minimalizmus v detskej izbe stojí za to. / Foto: Shutterstock

Skúste minimalizmus uplatniť aj pri nákupe hračiek pre deti. Menej hračiek podporuje u detí kreativitu, kognitívne schopnosti i motoriku.

 

Hračky sú akoby vedľajším produktom rodičovstva. Už pri narodení bábätka, ktoré ešte ani poriadne nezaostrí zrak, prichádzajú členovia rodiny a priatelia, aby mu venovali hračku. Látkové zvieratko, hrkálku, plyšového macka. Pri prvých narodeninách je už hračkami zvyčajne preplnená skrinka, pri druhých dve skrine a pri tretích zrejme celá detská izba. Jedna hračka sa vyhodí alebo daruje, tri do domácnosti prídu. Izba sa zapĺňa a začína byť problém upratať ju, pretože pre množstvo hračiek sa jednoducho nedá nájsť miesto. Východiskom sa zdá byť presťahovanie sa do väčšieho bytu s rozľahlejšou detskou izbou a časom zaplniť aj tú. Toto riešenie však nie je vždy reálne, preto sa ponúka ešte iné, zmysluplnejšie. Odstrániť hračky, ktoré sú nadbytočné. Navyše, toto riešenie prináša so sebou množstvo benefitov, ktoré sú prospešné pre všetkých, deti i dospelých.

Počuli ste už o minimalizme? Je to životný štýl, ktorý z nás robí slobodnejších a spokojnejších ľudí. Minimalizmus môžete uplatniť aj v hračkách. Vedome ich odstrániť zo skrinky, izby alebo domácnosti, za účelom venovať ich niekomu inému, niekomu, kto z nich bude mať radosť alebo úžitok a ponechať si len tie, ktoré majú pre vaše dieťa stále nejakú hodnotu.

 

Šesť dobrých dôvodov, prečo je minimalizmus v hračkách správnym riešením

1 | Kreativita a inovácie

Keď má dieťa doma oblek Spidermana, Batmana alebo Supermana, jednoducho si ho oblečie a okamžite je hrdinom, ktorý ide zachrániť svet. Keď doma oblek nemá, postačí mu plachta z postieľky. Uviaže si ju okolo krku a predstiera, že je jednou alebo druhou postavou s výnimočnými schopnosťami. Dohrá sa a plachta je opäť len kúskom látky, ktorú položí na postieľku. Zajtra si ju opäť vezme a vytvorí pomocou nej divadielko alebo bunker.

Menej hračiek totiž znamená viac detskej kreativity a inovácií. A to sú presne tie zručnosti, ktoré chceme podporiť pri výchove svojich detí.

 

2 | Tréning požičiavania

Zdieľanie je prvok sociálneho správania, ktoré sa medzi ľuďmi vyvinulo ako spôsob zachovania prímeria. Neprichádza prirodzene, takže sa musí natrénovať. Ak žijete s malým množstvom hračiek, ste nútení častejšie praktizovať túto zručnosť.

 

3 | Nezávislá hra

Menej hračiek rovná sa nezávislosť v hraní sa. Čím menej dôkladne vybraných hračiek, tým ľahšie nájdete tú, s ktorou sa chcete hrať. Pre deti to znamená, že si ju poľahky vytiahnu z poličky alebo skrinky a tiež ju po skončení zábavy uložia naspäť. Nebudú tvrdiť, že sa nudia alebo riešiť, s čím by sa mohli zahrať. Málo možností ich motivuje k tomu, aby premýšľali o nových spôsoboch ako zapojiť do hry obmedzené hračky, ktoré majú k dispozícii.

 

4 | Menej stresu

Neporiadok vyvoláva stres. Keď my nedokážeme udržať hračky čisté a upratané, ako to majú zvládnuť malé deti? Preto príkaz: “Choď si upratať svoje hračky!” nie je až tak ľahko vykonateľný. Kam odložiť tú hromadu hračiek? Na druhej strane, pri zopár hračkách zostáva detská izba prehľadná, čistá a vyvoláva príjemný pocit v jej obyvateľoch.

 

5 | Konzum pod kontrolou

Deti by sa mali nad kúpou novej hračky zamyslieť podobne, ako to robíme my, keď zvažujeme, že si kúpime niečo nové. Položiť si pár základných otázok, napríklad: „Ako dlho to budem používať, akú to má kvalitu, ako dlho chcem, aby mi to vydržalo a pod“. Hračky by nemali byť nákupom riadeným našimi momentálnymi impulzmi. Mali by mať svoju vysokú hodnotu a v dome i v živote detí zastávať dôležité miesto.

 

6 | Šťastná mama

Menej hračiek vedie k menej otravovaniu, väčšej ochote podeliť sa, nezávislej hre a kreativite, čo je základ na to, aby z detí vyrástli znalí konzumenti. A to je práve to, čo chce asi každý rodič. Spokojný a šťastný rodič pozitívne ovplyvňuje dieťa, takže pohoda dospelého je v konečnom dôsledku pohodou celej rodiny.

 

Foto: Bigstock

 

Aké hračky ponechať?

Hračky, ktoré pri vypratávaní detskej izby ponechajte, by mali spĺňať niekoľko znakov:

  • Jednoduchý dizajn a základné ľahko uchopiteľné tvary, ktoré zaujmú vyvíjajúcu sa predstavivosť dieťaťa
  • Viac účelové hračky, ako napríklad hrkálka, ktorá môže slúžiť aj ako hryzadlo pri prerezávaní zúbkov
  • Hračky, ktoré rastú spolu s dieťaťom, napríklad kocky
  • Prírodné materiály, ktoré zohľadňujú environmentálne požiadavky a sú kvalitne spracované s dlhou životnosťou

 

Príklady hračiek vhodných pre batoľa

Pevný drevený vozík

Podporuje vývoj hrubej motoriky, predstavivosť a deťom vydrží od batoľaťa až do predškolského veku. Deti v ňom môžu prevážať svoje hračky, vziať bábiky na prechádzku alebo si poradiť s premiestnením ťažších predmetov.

 

Bábika

Už okolo jedného roka si deti začínajú precvičovať sociálne zručnosti s bábikami alebo zvieratkami, kŕmia ich a berú na prechádzky. Starším deťom sa páči obliekanie a vyzliekanie, prípadne stavanie domčekov pre bábiky. Plyšové hračky a látkové bábiky sú dobrými spoločníkmi pri večernom uspávaní.

 

Kocky

Kocky sú najlepším riešením pri podpore predstavivosti a kognitívneho vývoja. Môže z nich vzniknúť loď, hrad, sídlisko alebo celý svet. Deťom pomáhajú pri hľadaní riešenia problémov a zoznamovaní sa s 3D dizajnom. Úžasné je aj to, že sa môžu stavať a rúcať dookola. Vyberte kocky, ktoré sú rôzne, ale majú základný tvar, aby z nich dieťa mohlo postaviť čokoľvek. Ideálne sú jednoduché farebné štvorce. Staršie deti ocenia aj stĺpy a oblúky.

 

Odrážadlo

Batoľatá sa radi preháňajú na dvoch či štyroch kolesách, precvičujú si hrubú motoriku a ani netušia, že si trénujú rovnováhu a koordináciu, ktorú budú neskôr potrebovať pri športe, tancovaní alebo iných fyzických aktivitách.

 

Leporelá

Odborníci na detský vývin sa zhodujú v tom, že knihy sú základ a ich prínos je nezanedbateľný. Tvrdé leporelá s krásnymi obrázkami deti prirodzene upútajú a pomôžu vybudovať neskorší pozitívny vzťah ku knihám. Vyberte také knihy, ktoré sa hrajú s jazykom a rytmom reči, napríklad rečňovanky či básničky, také, ktoré majú rôzne otváracie okienka či materiály na uchopenie.

 

Tučné ceruzky

Väčšina úspešných ľudí sa zhodne na tom, že tvorivé myslenie bude najdôležitejším súborom zručností potrebných pre budúcich pracovníkov. Dnes je umenie výborný spôsob, ako dieťa uviesť do jeho vlastného sveta predstavivosti. Okrem podpory kreativity pomáhajú pastelky rozvíjať jemnú motoriku.

 

Lietadlá, vláčiky, autíčka

Ideálne pre mestské deti je pozorovať to množstvo dopravných prostriedkov navôkol. Od fascinujúcich požiarnických, cez žeriavy, bagre až po helikoptéry, lietadlá, rakety. Spomeňte si na to, s akým údivom sa deti dívajú na smetiarske alebo stavbárske autá. Batoľatá ocenia všetko, čo má kolieska a hýbe sa, ideálny je napríklad vláčik, v ktorom dokážu zapojiť vagóny za sebou, pretože takto si trénujú jemnú motoriku.

 

Napodobeniny zvierat, ľudí

Zvieratá a príroda deti prirodzene priťahuje, ak ich vezmete napríklad do ZOO, po návrate domov sa budú chcieť so zvieratkami hrať. Keď im k tomu pridáte malých drevených ľudí, podporíte ich predstavivosť a budú si môcť precvičovať sociálne zručnosti. Navyše sa ľahko prenášajú, takže sú vhodnými spoločníkmi aj na cestách. Okrem toho deťom vydržia až do školského veku.

 

Predmety na triedenie

Poháriky, ktoré sa dajú na seba poskladať alebo predmety, ktoré sa dajú triediť podľa tvaru a vkladať do škatule, podporujú kognitívny rozvoj a schopnosť riešiť problémy. Malé deti fascinuje pohľad na to, ako jednotlivé tvary miznú v útrobách škatúľ a ako ich môžu odtiaľ vytiahnuť. Zároveň sa učia spoznávať základné tvary a farby.

 

Puzzle

Puzzle sú zábavné a pomáhajú deťom s jemnou motorikou i rozvojom kognitívnych zručností. Pre batoľatá vyberte také, ktoré ľahko uchopia do ručičky.

 

Kýblik a lopatka

Je to základná výbava na ihrisko do pieskoviska, k vode, do vane. Deti si vďaka týmto hračkám môžu trénovať základy vedeckého skúmania a skúšať ako v praxi funguje narábanie s vodou či pieskom.

 

Doplnková výbava

Za zmienku tiež stojí gumená lopta strednej veľkosti, aby ju dieťa dokázalo chytiť a kopať, rôznofarebné šatky, vďaka ktorým sa môže premeniť na vílu alebo superhrdinu a nakoniec aj rôzne hudobné nástroje. Nemusíte ich však kupovať, batoľatám na tvorenie hudby poslúžia aj hrnce, panvice, pokrievky.

Čítajte viac o téme: Minimalizmus, Hračky
Zdieľať na facebooku