Najjednoduchší spôsob, ako sa otec stáva hrdinom svojich detí

„To najlepšie, čo môžete urobiť pre svoje deti, je ukázať im, ako milujete ich matku,“ môže byť heslom, ktoré si pri výchove vezmú otcovia za svoje.
„To najlepšie, čo môžete urobiť pre svoje deti, je ukázať im, ako milujete ich matku,“ môže byť heslom, ktoré si pri výchove vezmú otcovia za svoje. / Zdroj: Shutterstock

„To najlepšie, čo môžete urobiť pre svoje deti, je ukázať im, ako milujete ich matku,“ povedal svojho času populárny herec Matthew McConaughey. Láska k matke vedie cez množstvo činov, ktoré sa denne odohrávajú pred očami detí. Sú to odkazy v mobiloch, objatia, úsmevy, žmurknutia. Je to prijatie vlastnej chyby, ospravedlnenie. Lebo nejde o víťaza a porazeného, ide o odkaz rešpektu a úcty, ktorý vnímajú deti každý jeden deň. A to i v prípade, ak s matkou detí nežijete.

 

V ideálnom svete je otec, ktorý miluje matku a tá mu lásku opätuje. Deti to cítia a je to ten najkrajší dar, ktorý im môže otec dať. Deti sa cítia bezpečne, sebaisto a poznajú svoju hodnotu. To, ako sa otec správa k matke svojich detí, sa v deťoch odráža. Všimnite si, ako spozornejú, keď si doma vymeníte pár nepríjemných viet, alebo ako sa spokojne chichocú, keď vás vidia objať sa a pobozkať. Keď je otec milý, príjemný a nežný k matke, deti si to prenášajú na seba. Cítia, že všetky tie krásne veci, ktoré o mame hovorí, akoby vravel o nich. Rovnako tak, pokiaľ by hovoril negatívne, deti by si privlastňovali aj tieto pocity.

 

Najdôležitejší zo všetkého je preto pocit, že otec matku svojich detí miluje. Je jedno, či skutočne, dôležité je, aby deti cítili, že vzájomný rešpekt, úcta a porozumenie sa nevytratili, hoci iné, nevyhnutné city pre intímny vzťah možno áno. Napriek tomu, že veci medzi rodičmi môžu mať od ideálu ďaleko, dôležité je, aby sa o svojom partnerovi vždy vyjadrovali pekne. Hoci je to príliš málo na to, aby ich to opätovne spojilo, je to dosť na to, aby sa dieťa cítilo dobre.

 

Ak sa otec, možno aj napriek nezhodám, snaží pristupovať k matke ako ku skutočnej princeznej, malé dievčatká vyrastajú v rodine presvedčené, že takto isto ich bude raz tiež niekto ľúbiť a zbožňovať. Pretože ony si to jednoducho zaslúžia. Nezáleží na tom, že si možno neskôr nebudú so svojím vlastným manželom rozumieť, že nebudú vedieť prekonať rozdiely a možno pôjdu každý inou cestou. Aj malí chlapci vidia v otcovi milujúcom matku vzor hrdinu, ktorý im ukazuje hodnotu vzťahu so ženou, učí ich, ako si ju vážiť a pristupovať k nej s úctou. Keď sa zo syna stane raz mladý muž, dokáže sa na svoju vlastnú ženu dívať ako na dar, ktorý má pre neho nevyčísliteľnú hodnotu. A to tiež aj napriek tomu, že život sa môže zvrtnúť úplne opačným smerom a pár sa môže rozísť.

 

Otec má kľúčový vplyv na budúce vzťahy svojich detí

Otec hrá v životoch detí zásadnú rolu. Nie iba tým, ako sa správa k deťom, ako sa im venuje, ale aj tým, aký vzťah si vytvára s ich matkou. To najjednoduchšie je, ak partneri pri nedorozumeniach skĺznu k tomu, aby sa o tom druhom vyjadrovali dehonestujúco. Najmä v prípadoch, kedy si to naozaj zaslúžia za to, že urobili tomu druhému zo života peklo. Lenže ak dokážu obaja rodičia prekročiť svoj tieň a povzniesť sa nad takéto nutkanie, dokážu oveľa viac. Povznesú so sebou aj malé deti nad celý ten chaos a bolesť z rozchodu. V prípade, že je to absolútne nemožné, rodičia by sa mali snažiť aspoň nehovoriť hrozné veci. Nezáleží na tom, či otcovia skutočne milujú matky svojich detí alebo nie, kľúčový je fakt, že sú to jediné matky, aké ich deti majú a ony ľúbia mamy aj otcov úplne rovnako. Tak to jednoducho je. Milujú rodičov bezpodmienečne takých, akí sú, aj keď si to niekedy možno ani nezaslúžia.

 

Iste, je veľmi náročné byť milý k niekomu, kto vám ublížil, ku komu už možno necítite ani nenávisť, len ľahostajnosť. Nemá však význam zhadzovať druhého rodiča pred deťmi. Vtedy akoby rodič navádzal dieťa na to, aby neľúbilo toho druhého. Lenže to deti prirodzene nedokážu, je to pre nich nemožné. Budú milovať toho druhého stále rovnako, len to budú pred tým prvým skrývať.

 

Foto: Bigstock

 

Dcéra aj mama si zaslúžia uznanie

Otcovia milujú svoje deti a k dcéram sa správajú často ako k princeznám. No niekedy je ťažšie správať sa podobne k matkám detí. Lebo ich možno neľúbia. Možno ich dokonca ani nemajú radi. No ak deti vidia, že napriek tomu dokáže otec zaobchádzať s mamou s rešpektom, milo a prívetivo, vidia ozajstného hrdinu. Dcéry sa totiž cítia ako menšie verzie svojich mám. Hoci si mama možno ani nezaslúži, aby s ňou zaobchádzal otec ako s princeznou, zaslúži si to každé malé dievča a v jej živote už nikdy viac nebude muž, ktorý by jej tento pocit mohol vynahradiť. Do života dcéry raz prídu muži, ktorí ju budú milovať, ale to, čo dostane doma od otca, s ňou už zostane navždy. Otec môže urobiť všetko preto, aby sa jeho posolstvá zakorenili v srdci dcéry tak, aby jedného dňa nemusela bojovať s hľadaním samej seba.

 

Syn zase na otcovom príklade vidí, ako sa raz stať správnym mužom a otcom. Ak však otec nemiluje matku a správa sa k nej hrubo, chladne, nepríjemne, jeho malý syn raz bude veľkým a bude sa celý život pokúšať nájsť odpoveď otázku, ako byť dobrým mužom a možno sa mu to vôbec kvôli tomuto vzoru nepodarí a bude sa cítiť stratený.

 

Foto: Bigstock

 

Otcovia by mali vedieť, že všetko, čo robia preto, aby milovali matku svojich dcér, neskôr pomôže dievčatám naučiť sa, ako lásku prijímať, dávať a ovplyvní spôsob, ako samy budú očakávať, že ich bude partner ľúbiť. Rovnako tak synovia pôjdu do vzťahu s partnerkou podobným spôsobom, ako to videli, počuli a cítili u otca. Deti si odnesú z raného obdobia svojho života základ do budúcnosti, na ktorom budú ďalej stavať vlastné sny, túžby a predstavy. Ak je otec milý a pozorný k matke, pomáha deťom definovať spôsob, ako by sa k nim mal správať vonkajší svet, určuje, ako si ženy zaslúžia, aby sa k nim muži správali a stanovuje mužovi spôsob, ako to dosiahnuť. Vo vedomí dcéry sa posunie jej uvažovanie z roviny „Jasné, že to vravíš, lebo si môj otec“, do roviny „Všetky ženy si zaslúžia takéto zaobchádzanie, aj keď je to niekedy náročné.“ Synovi zase otec pomôže nastaviť rebríček hodnôt, lebo vidí, že otec sa správa prívetivo, hoci sa nemusí. Že dokáže milovať svoju ženu takú, aká je.

 

Ľúbte matku svojich detí!

  • Ukážte deťom, čo znamená láska

Keď deti vidia, že otec miluje mamu, vidia, ako láska vyzerá. Syn sa naučí, ako sa správať k žene a dcéra, ako by sa s ňou mal muž rozprávať.

 

  • Láska sa prenáša na deti

Ak žena cíti, je ju muž miluje, môže slobodne dýchať a voľne prenášať svoju lásku na deti. Vie, že je podporovaná, sebaistá a deti to cítia rovnako.

 

  • Vytvorte domácu pohodu

V domácnosti, kde muž miluje ženu, vládne pokoj, mier a harmónia. Keď niekoho milujete, chcete, aby bol spokojný a šťastný. A tak, keď sa dospelí starajú o to, aby boli ich túžby uspokojené, prirodzene z toho ťažia aj deti a sú šťastné aj ony.

 

  • Buďte jeden tím

Ako povesť o Svätoplukových prútoch hovorí, ak držíte spolu, nič vás nezlomí. Deti cítia spojenie rodičov a tímového ducha, vedia, že ich po neúspechu nebude hladkať po chrbátiku iba jeden rodič, ale má za sebou dvoch silných spojencov, ktorí mu vždy pomôžu dostať sa späť do hry.

Čítajte viac o téme: Oteckovia
Zdieľať na facebooku