Popôrodné depresie sa týkajú aj otcov

Aj u otcov sledujú lekári symptómy popôrodnej depresie. Diagnostikujú ju u nich však omnoho ťažšie.
Aj u otcov sledujú lekári symptómy popôrodnej depresie. Diagnostikujú ju u nich však omnoho ťažšie. / Foto: Bigstock

Matky ohrozuje depresia počas tehotenstva a po pôrode, mnohé z jej symptómov môžu pretrvávať aj dlhodobejšie. Ako sú však na tom otcovia, ktorých telo neprejde tak výraznými biologickými zmenami? Sú aj oni ohrození týmto ochorením?


Popôrodné depresie matiek nie sú nijakou novinkou, popôrodným blues trpia, podľa odborníkov takmer dve rodičky z troch a depresiu zažije až 10 – 20 percent rodičiek v priebehu prvého roka po pôrode. Aj svetové celebrity o nej hovoria otvorene, známe sú napríklad vyjadrenia Drew Barrymore, Celin Dion, či Courteney Cox. Ako je to však s depresiami u otcov? Ovplyvňuje privítanie nového človiečika v rodine aj ich? Ak áno, do akej miery?

 

Štúdia spred niekoľkých rokov preukázala, že v priemere 10 percent otcov trpí depresiou v období medzi prvým trimestrom tehotných žien a prvými narodeninami svojho dieťaťa. Vedci analyzovali celkovo 43 štúdií s vyše 28 tisíc otcami. Najdepresívnejší boli otcovia medzi tromi až šiestimi mesiacmi novorodenca, príznaky tohto ochorenia zistili u každého štvrtého muža. James F. Paulson, profesor psychológie na Old Dominion University v Norfolku, vo Virgínii a spoluautor štúdie vysvetľuje, že je to až dvojnásobné číslo v porovnaní s bežným javom u mužov. Podľa neho je popôrodná depresia, v porovnaní s baby blues, u matiek i otcov dlhodobejšia a tiež spôsobuje v rodinách značné problémy. Navyše vplýva aj na dieťa.

Najohrozenejší sú podľa Willa Courtenaya, psychoterapeuta a odborníka na mužské zdravie z Oaklandu v Kalifornii, tí muži, ktorých partnerka trpí depresiou. Až polovica z nich zažije depresiu na vlastnej koži. Tvrdí, že depresia u oboch rodičov má devastačné účinky na ich vzťah a predovšetkým na deti. U mužov však hrá rolu aj spoločnosť, ktorá im predpisuje byť pokojní a mať veci pod kontrolou, preto o pomoc žiadajú len zriedkavo. „Nerozumejú tomu, že sú plní obáv, cítia sa prázdni, nedokážu všetko riadiť. Na rozdiel od žien, ktoré majú okolo seba širšiu sociálnu sieť, rozprávajú si príbehy a dostávajú rôzne návody, ako sa vyrovnať so situáciami počas tehotenstva a po ňom, ich manželia si myslia, že sú osamotení v tom, že sú smutní a vystrašení ako otcovia“.

Extrémne prípady otcovskej depresie vedú až k samovraždám alebo k zraneniam či odmietaniu bábätiek. No aj jej miernejšie formy majú dlhotrvajúce negatívne dopady na deti.

Mnohé štúdie dokazujú, že počas tehotenstva a po pôrode, sa menia aj hormóny u otcov, hoci dôvody nie sú úplne objasnené. Mužom klesá hladina testosterónu a zvyšuje sa hladina estrogénu, prolaktínu a kortizolu. Niektorí dokonca zažívajú nevoľnosť a priberajú na váhe. Biológovia zaoberajúci sa evolúciou tento jav vysvetľujú tak, že príroda sa snaží zariadiť, aby otec zostal doma a nadviazal s bábätkom vzťah.

 

Odborníci majú ťažkosti stanoviť správnu diagnózu

Diagnostikovať muža s popôrodnou depresiou je náročné. Dotazníky sa často zameriavajú na zistenie smútku a jemu podobných pocitov, ktoré si muži zvyčajne vôbec neuvedomujú. Navyše v spoločnosti panuje mýtus, že muži depresiou netrpia, preto ak ňou aj trpia, nepripúšťajú si to a pokúšajú sa to schovať.

Faktom je, že čerství rodičia zažívajú množstvo symptómov spojených s depresiou ako napríklad zmeny v apetíte, únavu a malátnosť, obavy. Nemajú čas zdravo a pravidelne jesť, spia menej ako osem hodín denne, navyše často prerušovane. Preto sa depresia diagnostikuje veľmi zložito. Odborníci hľadajú príznaky, ktoré sú nad bežnými rodičovskými problémami, ako napríklad trvalý pocit odlúčenia od rodiny, pocit beznádeje a bezcennosti či myšlienky na smrť. Navyše ťažkosti do novej rodinnej situácie prinášajú aj problémy spojené s chorobou novorodeniatok, či s partnerským vzťahom alebo finančnou záťažou. Okrem toho stále narastá tlak spoločnosti na angažovanosť otcov, takže mnohí z nich sú na konci dňa aj na konci so silami, cítia sa preťažení, a tým viac ohrození úzkostnými a depresívnymi stavmi. Zaujímavosťou je, že ďalšie rizikové faktory sú neplánované tehotenstvo a nespokojnosť s pohlavím budúceho potomka.

Problémom pri diagnostikovaní je aj to, že lekári väčšinou vidia a komunikujú s matkami, ktoré prinášajú drobcov do ambulancií počas prvého roka života, takže netušia, ako sa cítia otcovia.

 

Depresia otcov negatívne mení správanie detí

Nielen depresia matiek, ale aj depresia otcov má na deti negatívny vplyv, ktorý môže pretrvávať mnoho rokov.

Depresívni otcovia, podľa vedcov, až trikrát častejšie bijú svoje ročné deti, v porovnaní s tými, ktorí depresiami netrpia. Tiež im menej čítajú. Vedci sa tiež zhodujú v tom, že deti otcov s depresiami počas ich ranného detstva, majú výrazné problémy v správaní, týka sa to najmä synov. Aj štúdia vyše 10 tisíc detí vo Veľkej Británii preukázala, že depresia otcov po pôrode súvisí s negatívnym správaním detí vo veku 3,5 roka.

 

Znaky depresie u otcov:

Kým u žien sa depresia prejavuje plačom a smútkom, u mužov je to skôr hnev a podráždenosť. Ďalšie symptómy sú:

  • zmeny spánku;
  • negatívna nálada a neustály pocit smútku;
  • zmeny v chuti na jedlo;
  • strata záujmu o aktivity a koníčky;
  • nedostatok motivácie;
  • pocit bezcennosti a toho, že rodine či bábätku by bolo lepšie bez otca;
  • nadmerné požívanie alkoholu a drog;
  • odstup od priateľov a rodiny;
  • fyzická bolesť bez zjavnej príčiny;
  • myšlienky na seba poškodzovanie alebo samovraždu.
Čítajte viac o téme: Výskum
Zdieľať na facebooku