Keď sa puberta posunie do detského veku

Zdá sa, akoby sa detstvo stále viac scvrkávalo a čas autíčok a bábik sa postupne skracoval. Je to len zdanie dospelých, ktorí žijú pod tlakom rýchlej doby, alebo puberta prichádza skutočne čoraz skôr?
Zdá sa, akoby sa detstvo stále viac scvrkávalo a čas autíčok a bábik sa postupne skracoval. Je to len zdanie dospelých, ktorí žijú pod tlakom rýchlej doby, alebo puberta prichádza skutočne čoraz skôr? / Foto: Shutterstock

Rodičia každej generácie z času na čas zalomia rukami, ako rýchlo rastú a dospievajú ich deti. Zdá sa, akoby sa detstvo stále viac scvrkávalo a čas autíčok a bábik sa postupne skracoval. Je to len zdanie dospelých, ktorí žijú pod tlakom rýchlej doby, alebo puberta prichádza skutočne čoraz skôr?


„Má deväť rokov a správa sa ako puberťáčka,“ skonštatoval Emin otec, keď sa dozvedel, že dcéra má frajera, rovnako ako všetky jej spolužiačky v triede. Ak by ho vraj nemala, bola by outsider a nikto by sa s ňou nebavil. „Nezačína tá puberta dnes príliš skoro?,“ čudoval sa a dodal, že keď mal on deväť rokov, hrával sa ešte stále s autíčkami.

Nuž, faktom je, že puberta dnes už nepatrí medzi výsadu tzv. násť-ročných. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou je jej prvé znaky dnes vidieť oveľa skôr. Vedci tvrdia, že fyzické zmeny a sexuálna vyspelosť začína u dievčat už okolo ôsmeho roku a u chlapcov o rok neskôr. V niektorých prípadoch, keď sa puberta začína dokonca u šesť, či sedem ročných, ide o tzv. predčasnú pubertu. Výskum, ktorý publikoval časopis Pediatrics v roku 2010 medzi 1200 americkými dievčatami preukázal, že 23 % africko-amerických, 15 % latino a 10 % bielych dievčatiek začne pubertu vo veku sedem rokov. Peter Hindmarsh, detský endokrinológ v Londýne tvrdí, že medzi rokmi 1958 až 2005, sa vývoj prsníkov, ako znaku toho, že u dievčat začína puberta, posunul vpred o takmer deväť mesiacov. Takýto skok však lekári nepozorovali u nástupu prvej menštruácie, tá sa posunula z 13. roku na 12,8 roku.

Aj u chlapcov je podobná situácia. Chlapčenské zbory napríklad ťažko udržiavajú svoj štandard, pretože výborní sólisti kvôli zmenám hlasu odchádzajú už ako 12 -13-roční, no pred časom to bolo až u 15 či 16-ročných. Predčasná puberta sa vyskytuje približne u jedného dieťaťa z 5 000.

 

Čo je príčinou?

Najbežnejším typom je tzv. pravá predčasná puberta, ktorá môže byť nazývaná aj ako gonadotropindependentná (t. j. od gonadotropínov závislá) centrálna predčasná puberta. Vo väčšine prípadov (najmä u dievčat) ide o takzvanú idiopatickú centrálnu predčasnú pubertu, čo znamená predčasné dospievanie z neznámej príčiny. Nikto nevie presne pomenovať dôvody vedúce k predčasnej puberte, hoci medzi ľuďmi môžu kolovať rôzne chýry, že ju spôsobuje kuracie mäso prepchaté antibiotikami, či včasné a intenzívne vystavovanie televíznym programom pre dospelých. Faktom však je, že dnešná generácia má v porovnaní s tými predchádzajúcimi lepšiu a kvalitnejšiu stravu, jedáva viac proteínu a je obéznejšia. Nemecká štúdia z univerzity Die Hochschule Fulda naznačuje, že vyšší príjem živočíšneho proteínu a proteínu celkovo, sa dá spojiť so skorým nástupom puberty. Ďalšie faktory, ktoré môžu zohrávať svoju rolu, sú matky trpiace obezitou, nadváha a slabá aktivita u dievčat, ktorá vedie tiež k obezite. Tiež existujú štúdie, ktoré poukazujú na použitie chemikálií, napr. ftalátov, nachádzajúcich sa v baliacich materiáloch, hračkách, plastoch, alebo obmedzený prístup k slnečnému svetlu. Štúdia z roku 2010 z Kalifornskej univerzity v Berkeley poukázala na to, že v bohatších rodinách zohráva rolu aj to, ak s dcérou nežije jej biologický otec v spoločnej domácnosti. Biológovia zaoberajúci sa evolúciou označili viacero dôvodov, od feromónov cudzích mužov (nie rodiny), vystavovaniu umelého žiarenia z obrazoviek počítačov, až po slabé väzby na matku, ktorá pracuje často a dlho mimo domova. Iná teória zas tvrdí, že nejde o predčasnú pubertu, ale návrat k tradičnej puberte, ktorú zažívali dievčatá v staroveku okolo roku 10 000 pred n.l. Lekári vravia, že len vo výnimočných prípadoch identifikujú ako príčinu cystu alebo iný výrastok na vaječníkoch, či v mozgu, ktorý by mohli ovplyvniť vylučovanie pohlavných hormónov.

 

Čo prináša predčasná puberta?

Okrem typických telesných zmien spojených s pubertou, pri predčasnej puberte začnú skoro rásť kosti, čo spôsobuje v konečnom dôsledku nízky vzrast. Pediater Carlo Reyes z Kalifornie hovorí, že tieto deti sa síce môžu spočiatku zdať vysoké medzi svojimi rovesníkmi, ale skôr aj prestávajú rásť, takže ako dospelí sú nižší a nevyužijú potenciál svojho rastu.

Fyzické dôsledky predčasnej puberty sú zrejmé, menej viditeľné sú tie sociálne a psychologické, ktoré však majú rovnako významný dopad. Špecialisti upozorňujú najmä na úzkostné stavy, depresie, poruchy príjmu potravy, skorú sexuálnu aktivitu a riziká spojené s požívaním alkoholu, drog a pod. Pediatrička Danelle Fisher, uvádza tiež emocionálne riziká, od interakcie z rovesníkmi, ktorí nie sú na rovnakej úrovni po hormonálnej, emocionálnej a fyzickej stránke, až po stratu pocitu detstva, keď telo dospieva príliš rýchlo.

U detí, ktoré prešli predčasnou pubertou je tiež v dospelosti zvýšené riziko rakoviny prsníka a iných reprodukčných orgánov, astmy, obezity, diabetu druhého typu, vysokej hladiny LDL cholesterolu. U chlapcov môže skorý nástup puberty a s ním spojený najvýraznejší znak, rast semenníkov, signalizovať aj nádorové ochorenie, preto je návšteva lekára nevyhnutná.

Ak sa ukáže, že skorá puberta môže ohroziť zdravie dieťaťa, lekári môžu začať relevantnú liečbu, hormonálnymi prípravkami.

 

Rodičia nemajú dôvod na zbytočnú paniku

Iste, príliš rýchle dospievanie sladkej princeznej či hravého kovboja môže vyvolávať v rodičoch oprávnené obavy. Je na mieste, sledovať pozorne všetky znaky nástupu predčasnej puberty a v prípade pochybností navštíviť pediatra a endokrinológa. No skorá puberta nepatrí medzi tragické diagnózy. Niektoré symptómy, ktoré zdanlivo určujú túto diagnózu, s ňou vôbec nemusia súvisieť a vyriešia sa inak. Ak však naozaj ide o predčasnú pubertu, správa liečba je zvyčajne vysoko efektívna. Navyše väčšina detí, u ktorej sa prejavia znaky predčasnej puberty, sa s tým vyrovná bez väčších ťažkostí, po zdravotnej, psychologickej i sociálnej stránke.

Čítajte viac o téme: Puberta
Zdieľať na facebooku