Keď sa deti spýtajú, čo je to láska

Ak budeme na lásku myslieť ako na niečo, čo robíme, nie iba cítime, obe strany, deti i dospelí, získame mnoho mentálnych i fyzických výhod.
Ak budeme na lásku myslieť ako na niečo, čo robíme, nie iba cítime, obe strany, deti i dospelí, získame mnoho mentálnych i fyzických výhod. / Foto: Bigstock

Ako rodičia intuitívne cítime, že svoje deti ľúbime nadovšetko. Hovoríme, že sú pre nás najdôležitejšie v živote a všetko, čo robíme, robíme pre nich. Ľúbime svoje deti viac ako svoj život. Je to pravdepodobne tá najčistejšia forma lásky. Lenže naše činy sa od slov a pocitov môžu často líšiť. To, čo robíme v mene lásky k našim deťom, drobci tak nemusia vôbec vnímať. Pritom práve chápanie z ich strany je kľúčovým momentom, rovnako dôležitým, ako zabezpečovanie adekvátnej starostlivosti. Ak budeme na lásku myslieť ako na niečo, čo robíme, nie iba cítime, obe strany, deti i dospelí, získame mnoho mentálnych i fyzických výhod.


Prečo je dôležité ukázať deťom lásku? Prvú vec, ktorú novorodenec spraví, keď príde na svet, je plač. Práve ním volá rodičovskú pozornosť. A čo rodič? Príde, vezme ho do náručia, prihovorí sa, upokojí ho, ľúbi ho. Vďaka tomu bábätká spoznávajú, že sú v bezpečí, učia sa dôverovať iným a v dospelosti dokážu nadviazať kvalitné intímne vzťahy. Neustále dokazovanie lásky činmi, ktoré začne v detstve, presviedča drobcov, že sa niet čoho obávať a oni majú neobmedzenú možnosť rozvíjať sa. Ak dostávajú počas vývoja bezpodmienečnú lásku, teda nie len keď sú dobrí, poslúchajú a na sto percent robia to, čo od nich dospelí vyžadujú, poznajú vlastnú hodnotu, čo je základom zdravého sebavedomia. Deti, ktoré vedia, že ich rodičia milujú aj v zložitejších chvíľach, môžu si dovoliť prehrať a napriek tomu budú vždy cítiť rodičovskú lásku. Dokážu podstúpiť aj riziko a odvážia sa ísť do neznámeho.

 

Láska sa prejavuje činmi

Láska je najsilnejšia emócia na svete a pre každého môže predstavovať niečo iné. Naučiť deti, čo to je, nie je jednoduché. Jej podoby sú rôzne, rovnako ako aj intenzita. Pre deti môže byť náročné vyrovnať sa so svojimi pocitmi a ako si s nimi poradiť, keď ich nemajú s kým prebrať alebo niečo také pred tým ešte nezažili. Navyše sami dospelí pojmy „láska“, „ľúbim“, „milujem“, strieľajú do vzduchu bez toho, aby im prisudzovali nejaký zvláštny význam. Môžu milovať chuť kávy, ľúbiť čokoládovú zmrzlinu alebo láska povedať do telefónu zakaždým, keď mame zavolá nejaká kamarátka. Deti by však mali vedieť skutočný význam tohto slova, rovnako ako poznať jeho silný náboj. Naučiť deti láske je najlepšie činmi a komunikáciou. Ako takmer vždy, aj tu platí, že rodič je najideálnejším príkladom sám. Dieťa sa naučí, čo znamená láska a byť milované, keď ho rodičia objímajú, venujú mu svoj čas, hovoria mu: „Ľúbim ťa“. Ak ukazujete a dokazujete lásku deťom, dosť často ju dostanete späť v rovnakej podobe, v gestách, bozkoch, objatiach, či nakreslených obrázkoch. V domácnosti sú však deti svedkami nielen láskavého správania sa rodičov, ale aj tej odvrátenej stránky vzťahov, neporozumení a hádok. Odborníci sa zhodujú, že je lepšie svoje konflikty riešiť bez detských svedkov, no nie vždy sa tomu dokážeme vyhnúť. Iste, je lepšie najmä tie vyhrotené, s množstvom negatívnych emócií naozaj presunúť na dobu, keď deti nie sú prítomné. No bežnú výmenu názorov, nesúhlas, či rôzny pohľad na vec, si môžete vymeniť aj v ich prítomnosti. Deti tak získajú možnosť naučiť sa, ako s rešpektom vyriešiť spor dvoch strán. Vidia partnerský nesúhlas, bez obviňovania, zastrašovania, vyhrážania, nadávok, vydierania, manipulácie. Raz tak budú vedieť, ako viesť spor, ako sa majú správať a čo už nie je akceptovateľné. Preto je dôležité tiež spor pred nimi ukončiť. Niekedy sa totiž stane, že rodičia sa pohnevajú, deti to vidia a dospelí sa rozhodnú, že budú v hádke pokračovať neskôr, aby nezasiahli deti. Hoci to znie ako dobrý nápad, faktom je, že deti prídu o skúsenosť vyriešenia konfliktu a uspokojenia oboch strán. Nebudú ani tušiť, že sa rodičia nejako dohodli k obojstrannej spokojnosti. Stres z toho, že netušia, ako celá situácia dopadla, v nich môže pretrvávať. Preto je dobré aj vo vyhrotených chvíľach povedať, že niečo ľutujeme, že partnera ľúbime, že sa pokúsime nájsť riešenie. Je ľahké prejavovať si náklonnosť vo svetlých chvíľkach, no dôležité je nezabúdať na ňu aj v tých tmavších.

 

Vysvetlite deťom ten jedinečný pocit

Ak sa vás dieťa opýta na lásku, pokúste sa im ju vysvetliť. Použite príklady, ktoré sú im blízke. Spýtajte sa, ako sa cítia s mamou, otcom, s ich obľúbeným plyšovým mackom či zbožňovaným domácim miláčikom. Zistite, čo by chceli urobiť, keď ich uvidia. Väčšina detí pravdepodobne povie, že sú šťastné a chceli by psíka, macka, tata či mamu objať. Povedzte, že práve toto sú pocity, ktoré vyvoláva láska. Povedzte im, že lásku môžu prejavovať mnohými spôsobmi, od fyzického kontaktu, po umelecké vyjadrenie. Môžu dať svoje myšlienky na papier, písať, maľovať, môžu niekoho slovne oceniť, ukázať milé gesto. Čím viac sa deti naučia o láske kým sú maličké, tým lepšie ju budú poznať ako dospelí. Pochopia, že láska je veľmi cenná a v živote ju venujeme ľuďom, na ktorých nám najviac záleží.

Ukážte deťom, ako dávate najavo lásku k ľuďom vo svojom okolí. Pobozkajte a objímte partnera pred svojimi drobcami. Hovorte s nimi o tom, ako ľúbite a ceníte si ich babky, dedkov, tety, ujov, bratrancov a sesternice. Myslite na to, aby ste každý deň pripomenuli svojmu drobcovi, ako veľmi ho ľúbite. Môžete využiť rôzne spôsoby, napíšte mu lístok, ktorý ukryjete do peračníka, pošlite mu sms, nakreslite srdiečko na zrkadlo, do ktorého sa bude ráno dívať, len tak ho objímte. Čím viac mu budete hovoriť o tom, ako veľmi ho milujete, tým viac to budete počúvať od neho. Keď dokážu deti dať najavo lásku k nám, podarilo sa nám predať im pravdepodobne tú najväčšiu životnú hodnotu.

 

Čo znamená láska?

Náklonnosť

Objímajte svojich najbližších tak často ako sa dá. Obyčajné objatie pomôže uvoľniť napätie, zlepšiť náladu a ukáže vašu účasť.

„Ľúbim ťa“

Povedzte to deťom i partnerovi vždy, keď to cítite. Nečakajte na ideálnu príležitosť. Povedzte im to večer pred spaním, alebo keď ráno idú do škôlky či do práce.

 

Rešpekt

Neprerušujte deti, keď rozprávajú, nezľahčujte ich starosti, nesmejte sa z ich trápenia. Ich názory sú hodné rešpektu, aj keď nie sú tak prelomové, ako vaše Pre ne sú stredobodom ich sveta.

Podpora

Stojte za svojimi najbližšími aj vo chvíľach, kedy by ste si najradšej zaťukali na čelo. Ak nesúhlasíte, povedzte svoj názor, ale pridajte, že dieťa sa na vás môže vždy spoľahnúť.

 

Láskavosť

Byť láskavým nestojí nič. Je to úsmev na cudzinca v autobuse, podržanie dverí babičke alebo darček pre najbližších len tak, pre potešenie.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Rodina
Zdieľať na facebooku