Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: Dieťa STRELEC (22.11. - 20.12.)

Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: Dieťa STRELEC (22.11. - 20.12.)
Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: Dieťa STRELEC (22.11. - 20.12.) / Foto: Bigstock

Ak už máte doma malého Strelca, asi už viete, že ide o zábavnú kopu, ktorá nikdy nedospeje. Ak niekedy neviete, ako na neho, možno vás nasmerujú aj odporúčania Lindy Goodman z jej knihy Sluneční znamení.


DIEŤA STRELEC (22.11. - 20.12.)

Tieto deti nikdy nedospejú. Sú to šťastní, hraví a miniatúrni šašovia, ktorí sa smejú so slzami v očiach, ak zažijú sklamanie alebo odmietnutie. Už od batoliaceho veku prejavujú svoju slnečnú povahu a túžbu po kamarátstve. Keď necháte vaše bábätko samé, bude plakať, no len čo premiestnite jeho kolísku do miestnosti, kde sa zabávajú a smejú dospelí, pri hrejivom zvuku ľudského hlasu spokojne zaspinká. Jeho sny budú o to sladšie, že je obklopené útulnou známou atmosférou milujúcich a šťastných ľudí. Neskôr sa pravdepodobne odpúta od rodinného kozuba, ale v detstve potrebuje bezpečie ľudských zvukov, pohľadov a vôní. Ak takýto tesný telesný kontakt malému Strelcovi odopriete, stiahne sa do seba a môže sa stať sarkastickým.

 

Tipy na výchovu

Strelci sú v detstve neformálni a nikdy z toho nevyrastú. Dievča sa možno nebude správať „ako dáma“ a chlapec ako „gentleman“, pretože majú o význame týchto slov úplne inú, vlastnú predstavu. Začína to úprimnosťou. Holou, neprikrášlenou, krutou úprimnosťou. Vybrúsili ju do dokonalosti a to isté očakávajú od vás. Odmietajú byť malí poslušní otroci, ktorí vyhovejú každému rodičovskému rozmaru.

Vaša autorita sa môže stať pre toto úprimné, zvedavé dieťa terčom výsmechu. Pokiaľ je presvedčené, že váš príkaz má logický podklad, poslúchne bez problémov. Príkazy rodičov však prejdú procesom skúmania a keď dostanete zlú známku, máte smolu. Budete pred dieťaťom mávať svojou autoritou a ono zase svojou úprimnosťou a vzdorom. Ak ste spravodliví a skúsite byť rovnako čestní ako dieťa, naučí sa rešpektovať vaše pravidlá. Pokiaľ viete, že máte pravdu, musíte byť neústupní, ale poskytnite mu dôveryhodné vysvetlenie. Ak sa pomýlite, budete musieť priznať svoju chybu aj hlúposť. Priznajme si však, rodičia často trvajú na pravidlách, ktoré si vymysleli, pretože sa im hodia, nie preto, lebo sú prospešné pre deti. Radšej vášmu dieťatku pokojne vysvetlite všetky príkazy, alebo sa pripravte na tvrdohlavosť, ktorú neobmäkčí ani hroziaci trest.

Strelcova zvedavosť je nekonečná. Deň začína s otázkou na perách a zaspáva opäť s otáznikom. Keď sú tieto detičky ešte malé, skúmajú náš svet a neustále sa pýtajú: „Prečo to páli, keď sa chytím horúceho hrnca? Prečo musím písať Ježiškovi, keď má takú zázračnú moc? Prečo na teba tato žmurkal, keď hovoril o druhej svadobnej ceste a čo je to svadobná cesta?“ Deti pália otázky celý deň a väčšina z nich sa snaží odhaliť pokrytectvo a povýšenosť dospelých alebo ich klamstvo. Určite vám nepomôže, ak sa začnete hnevať a kričať, aby sa vás už viac nepýtalo – prečo. Odpoveď vám vyrazí dych – „A prečo nie?“

Toto dieťa je nešikovné, trošku neohrabané. Majte vždy po ruke fľašku s dezinfekciou rán a obväzy. Bude vám stúpať na nohy, na handru, s ktorou utierate podlahu, na vysávač a všetky dobré úmysly.

Silná túžba po voľnosti zahŕňa i nespútanosť v rodinných zväzkoch. Tieto deti sa skoro osamostatňujú a niekedy sa neozvú dlhé obdobie. Najlepším liekom na boľavé srdce rodičov je naučiť svojho potomka už v rannom veku, aby si vás vážil vďaka vášmu zmyslu pre česť a toleranciu. Ak ste úzkoprsí a máte predsudky, uvidíte ho len počas dovolenky, ak vôbec. Pokiaľ si však dávate pozor na to, aby ste nesúdili jeho priateľov podľa inej mierky ako je ich skutočná hodnota, príde domov, aby obnovil svoju lásku a uspokojí vaše srdce tým, že vám zakopne o nohy. Inak zostane niekde ďaleko so svojou dekou, alebo medvedíkom vo forme nových priateľov, ktorí ho prijímajú takého, ako je a veria v neho.

Milostné city sa u týchto detí prebúdzajú zavčasu. Dievčatá to neberú príliš vážne, len testujú svoju ženskosť. Chlapcov by ste mali vopred o všetkom poučiť, aby ste neskôr neľutovali.

Naučte malých Strelcov hospodárnosti. Peniaze budú míňať tak, akoby to boli len kúsky papiera, čo vlastne sú. Musia sa naučiť, že ak minú vreckové, ďalšie peniaze navyše nedostanú.

 

Tipy do školy

Vaše dieťa bude chodiť do školy rado. Vďaka všestrannej inteligencii a nekonečnej zvedavosti bude pre neho učenie fascinujúcou hrou za predpokladu, že jeho záujem nezadusí príliš veľa nudnej rutiny, striktných pravidiel a zastaraných študijných metód. Čím bude vzdelávací proces pokrokovejší, tým sa stane lepším a spokojnejším študentom.

Dôverovať mladému Strelcovi sa oplatí. Pokiaľ v neho veríte, nikdy nebude podvádzať.

 

Na slovíčko, rodičia

Strelec, ktorý nemá dôvod za niečo bojovať, je ako pes bez kosti. Boj za ideály rozvíja jeho silu. Bez hodnotného cieľa môže mladý Strelec podľahnúť rôznym myšlienkam s takým odhodlaním a fanatizmom, že nenapraviteľne roztrhá na kúsky svoju budúcnosť.

Malý Strelec je nezávislý, úprimný. Oči má s dôverou uprené k hviezdam a pri namáhavej ceste občas spadne, lebo si nevšimne kamene na ceste. Poskytnite mu veľa priestoru na strieľanie z luku. Potrebuje cítiť trávu pod bosými nôžkami, kvapky dažďa na tvári a musí namáčať svoje sny v slnečnom kúpeli, kým nie sú pripravené.

Čítajte viac o téme: Znamenia zverokruhu a deti
Zdieľať na facebooku