Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: DIEŤA RAK (21.6.– 21.7.)

Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: DIEŤA RAK (21.6.– 21.7.)
Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: DIEŤA RAK (21.6.– 21.7.) / Foto: Bigstock

Horúce leto prináša zo sebou znamenie Raka. Aké tieto letné deti sú a čo od rodičov potrebujú radí vo svojej knihe aj Linda Goodman vo svojej knihe Sluneční znamení.

 

DIEŤA RAK (21.6.– 21.7.)

Dieťa Rak bude meniť náladu tak rýchlo, ako mu budete vymieňať plienky. Pred očami sa vám budú mihať jeho malé grimasy od zamračenia sa, neutíchajúci plač, cez zvedavé pohľady, až po očarujúci úsmev a zvonivý smiech. Pri ňom vždy budete presne vedieť, na čom ste.

Toto dieťa si zapamätá každý detail, ktorý vidí, počuje, cíti. Všetko, čo zažije, už s ním zostane navždy. Až zostarne, bude si presne pamätať každý pocit. Má obrovskú potrebu citu, azda najväčšiu spomedzi všetkých znamení. Najsilnejším vplyvom je pre nich domáce prostredie. Od narodenia až do dospelosti sú tieto detičky závislé na reakciách svojich rodičov a súrodencov. Možno sú príliš ostýchavé, aby vyjadrili svoje vnútorné priania, ale tajne túžia po tom, aby ich blízki zbožňovali, objímali. Ak im rodina, neskôr priatelia, nebudú venovať dostatočnú pozornosť, môže ich to úplne zlomiť.

Malý Rak sa vydrží hrať sám celé hodiny. Jeho emócie sú bohaté, farebné, rozmanité, no napriek tomu sa môže cítiť osamelo. Často si vytvorí imaginárneho kamaráta, ktorý ho nechá vždy vyhrať a bez reptania ho rešpektuje. Rak je slnečným znamením vodcovstva. Napriek svojej citlivosti a jemnému správaniu, nenasleduje iných, ale vedie. Je individualista a má značnú dávku nezávislého myslenia.

 

Tipy na výchovu

Ak sa chcete dobre starať o tak citlivé dieťatko, ako je Rak, budete sa s ním musieť smiať i plakať, tíšiť jeho obavy. A tých má požehnane. Bude sa báť spinkať v tme, naľaká ho rýchle auto, vydesí hlasný zvuk. Môže mať strach z cudzích ľudí, veľkých zvierat, hromov, bleskov. Počas dažďa prepadne depresii. Ak sa vám nepodarí potlačiť jeho strach už v rannom detstve, môže sa neskôr zmeniť v nelogické predsudky a nenávisť. Z citovo obmedzených Rakov vyrastú niekedy podozrievaví a hnevliví, pomstychtiví jedinci, dokonca so sebevražednými úmyslami.

Najdôležitejšia otázka pri tomto dieťati je, či byť na neho prísny a duševne ho pokriviť alebo mu všetko dovoliť a pokaziť ho. Nájsť zlatú strednú cestu určite nebude ľahké. Neberte vašu rolu rodiča príliš vážne, láska si vždy nájde spôsob.

Dieťa Rak potrebuje veľkú dávku citov, aby sa mohla rozvinúť jeho schopnosť milovať a tvoriť. Pomôžete mu tak vyrásť v trpezlivú, veľkorysú, sebavedomú a vnímavú osobnosť. Ak ho však budete ignorovať, alebo s ním tvrdo zaobchádzať, vaše dieťa bude príliš uplakané. Koľko sĺz dokáže vyplakať malý Rak. Niekedy si budete pripadať, ako by ste nechali otvorené vodovodné kohútiky. Preto mu doprajte súcit a pochopenie. Inak sa ich prirodzená citlivosť a súcit zdeformujú v sebaľútosť a trpké, tiché sebaspytovanie.

Rak je v detstve najzraniteľnejší, ak jeho srdiečko nepocíti lásku a náklonnosť práve v tomto období, bude mať pravdepodobne smutný a jednotvárny život. Alebo sa úplne ponorí do budovania finančného impéria, či rozvíjania skrytého nadania.

 

Tipy do školy

Chlapci aj dievčatá budú vynikať v dejepise. Vďaka svojej obrazotvornosti dokážu uveriť, že sa sami zúčastnili historických udalostí, o ktorých sa dozvedajú z učebníc. Rozprávajú o nich tak farbisto, akoby sa im bitky či povstania odohrávali priamo pred očami. Preto je logické, že mnohé z týchto senzibilných detí skončia na javiskách, stanú sa umeleckými fotografmi alebo si vybudujú úspešnú kariéru v hudbe či výtvarnom umení.

Rak vás pobaví vtipmi a nákazlivým smiechom. Bude si robiť starosti, ak niekto v rodine ochorie alebo budete mať finančné ťažkosti. Od detstva sa bude snažiť zarobiť peniaze sám, či už roznášaním letákov, hrabaním lístia alebo strážením detí.

 

Na slovíčko, rodičia

Duchaplne zábavný Rak s obrovskou fantáziou sa jedného dňa zbalí a odíde založiť si vlastnú rodinu. Vy už nebudete počuť ani jeho srdcervúci plač, ani nezbedný smiech. No môžete si byť istí, že ak ste ho vychovali s citom a láskou na prvom mieste, nikdy na domov nezabudne. Vracať sa bude neustále, aby sa stretol so spomienkami a pripomenul si minulosť. Nezáleží na tom, kde a ako ďaleko žije, cestu domov vždy nájde. Nezabudnite mu pripraviť niečo lahodné pod zub.

 

(pokračovanie nabudúce)

 


Zdroj: Linda Goodman, Sluneční znamení
Čítajte viac o téme: Znamenia zverokruhu a deti
Zdieľať na facebooku