Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: DIEŤA VÁHY (23.9. - 22.10.)

Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: DIEŤA VÁHY (23.9. - 22.10.)
Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: DIEŤA VÁHY (23.9. - 22.10.) / Foto: Bigstock

Jeseň prináša zo sebou znamenie Váh. Aké tieto deti sú a čo od rodičov potrebujú radí vo svojej knihe aj Linda Goodman vo svojej knihe Sluneční znamení.


DIEŤA VÁHY (23.9. - 22.10.)

„Aké krásne dieťa!“ Túto vetu budete pravdepodobne počúvať veľmi často. Tieto jesenné deti skutočne vyzerajú ako bacuľatí anjelici, ktorí akoby vyskočili z rozprávkových knižiek. Rozkošným úsmevom a príjemnými pravidelnými črtami tváre si získajú každého. Keď sa zasmejú, rozžiaria celú miestnosť. Lenže pozor, anjelik v tvári, čertík v duši.

 

Tipy na výchovu

Ráno posadíte svoju malú Váhu do vysokej stoličky a ponúknete jej raňajky – vodu, čaj, mlieko, chlebík, jogurt a kašu. Bábo sedí a pozerá. Neje nič. Zmocňuje sa vás zlý pocit. Nechutí mu? Je choré? Bolí ho bruško? Nuž, odpoveď je jednoduchšia. Nevie sa rozhodnúť, čo by malo jesť ako prvé. Dnes na raňajky radšej zabudnite. Zajtra skúste od znova a dajte mu na stôl len jednu vec. Najprv vodu. Keď ju vypije, ponúknite mu kašu. Až keď doje posledný hlt, môžete mu dať jogurt. A vaše poučenie? Nikdy mu nedávajte na výber. Rozhodovanie je preň celoživotne jedna z najťažších vecí.

Ak existuje niečo, čo neznáša ešte viac ako samotné rozhodovanie, je to rozhodovanie pod časovým tlakom. Pravdepodobne vás tento fakt vytočí, najmä ak ste nervózny typ. Ako teda postupovať? Dajte mu návod a oznámte ho miernym tónom. „Obleč si najprv túto ponožku na túto nohu.“ Nekričte zbytočne na vašu Váhu. Ak môžete, tieto postupy mu vyskúšajte zaspievať. Bude sa mu to páčiť a vy odstránite dve prekážky jednou ranou. Pomôžete mu rozhodnúť sa a zároveň vytvoríte príjemnú atmosféru. Za päť minút bude oblečený. Ak ho budete od malička trénovať, aby sa dokázal rozhodnúť bez kriku, donútenia a pod tlakom času, uľahčíte mu budúcnosť.

Deti, ktorým rodičia narušili citlivú rovnováhu tým, že na nich neustále naliehali, aby sa rýchlo rozhodovali, často vyrastú s neurózou týkajúcou sa nutnosti výberu. Opakovane im jemne navrhujte riešenia. Nakoniec sa to naučia aj sami a takto ste im pomohli prekonať jednu z najväčších ťažkostí v živote Váh. Ukážte im, ako sa to robí. To je všetko. Môžu sa zdať niekedy trocha tvrdohlavé, ale to je len typická reakcia Váh na porušenie ich harmónie a na emocionálnu traumu vyplývajúcu z toho, že niekto tlačí na ich rozhodnutie.

Chlapci a dievčatá Váhy sa narodia s mysľou, ktorá hľadá pravdu. Sú dobrosrdeční a chcú byť spravodliví. Desí ich predstava, že by spravili chybu alebo sa nesprávne rozhodli. Neradi zraňujú vaše city, ale povaha ich núti, aby našli vyváženú odpoveď skôr, než sa bezhlavo vrhnú do čohokoľvek, vrátane ponožiek. Táto opatrnosť upevňuje charakter a bude sa hodiť pri vyhýbaní sa problémom akéhokoľvek druhu, teraz i v budúcnosti. Berte to optimisticky. Vaše dieťa sa môže tak dlho rozhodovať, či nakreslí v obývačke na stenu modrého alebo zeleného jaštera, že mu v tom dokážete zabrániť skôr, ako to skutočne spraví.

V jeho izbe sa vyhnite oslnivým, krikľavým tónom, narušujú citlivú rovnováhu Váhy. Naopak, všetky odtiene modrej a pastelových farieb ho upokoja. Zahrajte mu hudbu – ale tlmene, aby sa najedlo, oblieklo alebo upratalo hračky. Keď je takéto dieťa obklopené jemnými zvukmi a farbami, rovnaké budú aj jeho činy. Ak je však donútené byť svedkom akéhokoľvek násilia, môže to zničiť jeho vnútornú krehkosť. Malá Váha potrebuje pokoj, ticho a odpočinok vo veľkých dávkach. To vás môže viesť k domnienkam, že je lenivá. V skutočnosti to tak nie je. Dlho sa usilovne hrá a potom musí odpočívať. Neleňoší. Len naberá silu. Jej povaha si vyžaduje striedanie období aktivity s nečinnosťou. Je to jediný spôsob, aby zostala zdravá, duševne i fyzicky. Keď si všimnete, že nič nerobí, neprepadajte panike. Za chvíľu sa jej vnútorné váhy vyrovnajú a bude hneď pripravená do akcie. Iba dopĺňa energiu. Nemôže za to, planéty ju tak stvorili. Nevie to zmeniť.

 

Tipy do školy

Tieto deti sú odborníci na zmäkčenie stvrdnutých sŕdc. Majú tak roztomilé správanie a dostanú sa vám pod kožu takým príjemným spôsobom, veď kto by odolal ich úsmevu? Jemné, distingvované spôsoby Váh vás premenia na kúzelníkov, ktorí splnia dieťaťu každé želanie. Preto keď príde do školy prváčik, býva často rozmaznaný. Nedá sa zaobchádzať s Váhami ako s kráľovskými výsosťami a potom očakávať, že budú poslušne plniť príkazy. Toto znamenie nepotrebuje disciplínu, skôr menej rozmaznávania.

Priemerné dieťa v tomto znamení je šikovné, má logické myslenie, rado diskutuje a je veľmi zvedavé. Je z neho dobrý žiak, až kým sa nezačne dozvedať fakty o učebných látkach. Potom bude viesť konfliktné diskusie so svojimi učiteľmi.

Vyvarujte sa nekompromisných vyhlásení. Vždy ich zoznámte s oboma stranami jednej mince, inak si budú myslieť, že ste nespravodliví. Ak sa prikloníte k jednému názoru, vaše dieťa bude urputne hájiť ten opačný, kým vás nedonúti byť féroví. Ak ste tvrdohlavo pre, ono bude proti. Bude sa hádať, kým nedosiahne vnútorný pocit, že sa s danou vecou vyrovnalo a váhy spravodlivosti sú v harmonickej rovnováhe. Októbrové deti vybrúsia dôvtip rodičov i učiteľov, pretože udržať s nimi krok vyžaduje zapojiť logické myslenie. Budú s vami rozoberať všetko, od novinových titulkov, až po rodinné spory. Dôvera je pre nich posvätná a nemajú radi unáhlené závery týkajúce sa charakterov. Neradi počúvajú ohováranie.

 

Na slovíčko, rodičia

Nikdy svojmu dieťaťu nerušte súkromie. Ani ono sa nebude vŕtať v tom vašom.

Váhy majú často umelecké sklony. Môžete vychovať nádejného hudobného skladateľa alebo maliara. Dbajte na to, aby ste odhalili jeho talent a pomohli mu rozvíjať ho. Ak majú chuť písať, umožnite im to.

Čítajte viac o téme: Znamenia zverokruhu a deti
Zdieľať na facebooku