Nezabúdajte sa s deťmi smiať, vtipné deti majú ľahší život

Zmysel pre humor patrí medzi jednu z najžiadanejších vlastností a vtipné deti sú šikovnejšie, zdravšie, lepšie reagujú na výzvy. Podstatné je, že zmysel pre humor nie je vrodený a dá sa naučiť.
Zmysel pre humor patrí medzi jednu z najžiadanejších vlastností a vtipné deti sú šikovnejšie, zdravšie, lepšie reagujú na výzvy. Podstatné je, že zmysel pre humor nie je vrodený a dá sa naučiť. / Foto: Bigstock

Zmysel pre humor patrí medzi jednu z najžiadanejších vlastností a vtipné deti sú šikovnejšie, zdravšie, lepšie reagujú na výzvy. Zmysel pre humor nie je vrodený, dá sa naučiť. Začnite preto drobcom ponúkať tzv. vtipnú kašu od malička, v dospelosti sa im určite zíde.

Hoci sa môže zdať, že zmysel pre humor máme daný, opak je pravdou. Byť za zábavného sa dá jednoducho naučiť a začať môžeme už od útleho detstva. Definícia humoru je, že humor je jedna z foriem komična, ktorých doménou je úsmevné a chápajúce hodnotenie smiešnej situácie alebo objektu, oproti adresnej a výsmešnej satire. Zmysel pre humor je schopnosť humor spoznať. Ten, kto má zmysel pre humor, dokáže v rámci rozhovoru alebo situácie zachytiť zábavnú príležitosť a pobaviť iných. To, že sa dieťa smeje, znamená, že je múdrejšie a chápe svet navôkol. Vie, ako majú veci byť a keď je zrazu niečo inak, napríklad si oblečiete jeho tričko, pobaví ho to.

 

So smiechom je život krajší

Deti so zmyslom pre humor majú zábavnejší život, sú šťastnejšie, sebavedomejšie, dokážu sa pozrieť na svet z viacerých uhlov pohľadu. Navyše sú obľúbené v kolektíve a ľahšie zvládajú aj záťaž, napríklad novú školu, či necitlivé zaobchádzanie rovesníkov. Nemecký terapeut a liečiteľ Kurt Tepperwein tvrdí, že smiech je zdravý, a preto sa ľudia už nechodia baviť do barov, ale organizujú množstvo komediálnych projektov, aby sa spolu zasmiali. Smiech dokonca lieči, známe sú dopady na choré deti, ktoré sa tešia návštevám klaunov s červenými nosmi. Tí, čo sa smejú, menej trpia depresiami, ľahšie odolávajú chorobám a stresu.

Podľa psychológa Louisa Franziniho, zmysel pre humor zohráva dôležitú úlohu pri vývoji sebavedomia, pri učení sa ako riešiť problémy a podporuje rozvoj sociálnych zručností. Deti, aj dospelí sa najčastejšie smejú v rámci interakcie s inými ľuďmi. Preto aj to, ako veľmi sa váš drobec smeje, závisí od času, ktorý trávi v spoločnosti. Prirodzene sa extroverti smejú viac ako introverti. Podľa výskumov sa napríklad dvojročné batoľatá pri hre s matkami, smejú v priemere 18 krát za hodinu. Päť roční škôlkari však už len približne osemkrát.

Zároveň je zmysel pre humor jedným z najžiadanejších znakov v medzi charakterovými vlastnosťami. „Deti so zmyslom pre humor sú populárnejšie medzi rovesníkmi, ľahšie nadväzujú priateľstvá a vo všeobecnosti sa cítia spokojnejšie sami so sebou,“ dopĺňa psychológ Paul E. McGhee. Dieťa, ktoré dokáže rozosmiať priateľa v ťažkej chvíli, rozumie, čo je empatia a pochopenie. Ak sa dokáže zasmiať samé na sebe, ľahšie prijme nedokonalosti iných a rýchlejšie sa pustí do opätovného riešenia problému.

Nikdy nie je príliš skoro na to, aby ste podporovali u svojho potomka zmysel pre humor. Často sa intuitívne už od malička pokúšame vykúzliť na perách bábätka úsmev, či už tým, že sa na nich sami škeríme, robíme grimasy, niekedy ich šteklíme. Nesmieme však na zábavu zabúdať ani keď rastú a my sme zahltení mnohými povinnosťami. Ak sami budeme veselí a radostní, pomôžeme deťom rozvinúť zábavný prístup k životu. Jedným z najlepších spôsobov je prijímať denne čo najviac vtipných podnety od drobcov, aby sme sa mohli usmievať či nahlas sa smiať. Ideálne je  byť spontánny, dobre naladený a vedieť, čo je zábavné pre najmenších v danom veku.

 

Zábava ušitá drobcom na mieru

V každom veku sú pre deti vtipné iné veci a zabavia ich rôznym spôsobom. Maličké niekoľkomesačné bábätká ešte nechápu, že je niečo smiešne, ale na druhej strane dokážu ľahko spozorovať, že sa vy usmievate. Keď robíte na nich grimasy a následne sa sami rozosmejete, vycítia vašu dobrú náladu a pokúsia sa vás napodobniť. Tiež ich môže rozosmiať, keď im na bruško robíte „prasiatka“. Okolo roka ich potešia neočakávané veci. Napríklad si rodič oblečie tričko naopak, alebo si ponožky natiahne na uši, nie na nohy. Batoľatám sa páčia rýmy, ktoré končia zábavným spôsobom, ako varila myšička kašičku. Chichocú sa už na začiatku, lebo vedia, čo ich čaká na konci. Trojroční drobci sa s oduševnením pokúšajú sami rozosmiať rodičov. Ak sa ich spýtate, ako sa volajú, povedia úplne iné meno alebo si obujú len jednu topánku a krívajú po byte, len aby vyvolali vo vás srdečný smiech. Škôlkarov najčastejšie pobaví niečo, čo sa nehodí do klasickej situácie, napríklad obrázok prasiatka v slnečných okuliaroch, ktoré sa opaľuje na pláži. Samotné vtipy zatiaľ stále zostávajú na vedľajšej koľaji. Samostatnou kapitolou sú v tomto veku záležitosti týkajúce sa vyprázdňovania tela. Tými sa dokážu zabaviť nielen doma, ale aj na verejnosti, čo situácii vždy pridá na hodnote. Školáci sa radi hrajú so slovíčkami, zveličujú a preháňajú, zbožňujú fackanie vo filmoch. Objavujú čaro krátkych vtipov a rozprávajú ich na počkanie všade, všetkým a neustále. Starší žiaci lepšie chápu význam slov (aj viaceré významy) a dokážu s nimi výborne narábať, majú radi slovné hračky, hádanky, otázky s nezmyselnými odpoveďami. Hitom sú nechutné vtipy spojené s telesnými funkciami. Rozvíja sa u nich aj jemný humor, vedia už rozlíšiť sarkazmus, či odľahčiť situáciu vďaka vtipnej poznámke.

 

Ako môžete v deťoch podporiť zmysel pre humor

  • Buďte dobrým príkladom. Skúste sami využívať zmysel pre humor. Hovorte vtipy, podeľte sa o zábavné historky, neváhajte používať suchý či čierny humor. Smejte sa radi a často. Ukážte deťom, že sa často zabávate, že byť zábavný je bežná súčasť každodenného života. Mávnite rukou nad drobnými nehodami, usmejte sa nad rozliatym mliekom.
  • Podporujte pokusy o vtip. Reagujte hlasným, úprimným smiechom, ak sa váš drobec pokúša byť vtipný, nakreslí smiešnu postavu mamy, odpovie vám s potmehúdskym úškrnom.
  • Vytvorte pozitívne prostredie. Doprajte deťom zábavné knihy, so smiešnymi obrázkami a textami, starších zaujme televízna zábava, komédie, rôzne internetové stránky vhodné pre ich vekovú kategóriu.
Zdieľať na facebooku