Ako prežiť návštevu cudzích detí

  Foto: Bigstock

Jedného pekného dňa ako rodičia zistíte, že váš drobec si našiel prvého kamaráta, či kamarátku. Na ihrisku sa vždy bujaro zvítajú a nadšene sa vrhnú do piesku, aby spolu vybudovali úžasný tunel. O desať minút je stavba zničená, krpci hádžu po sebe piesok a svorne sa navzájom obviňujú, kto je za demoláciu zodpovedný. Lenže o ďalších desať minút sa už na seba usmievajú, pečú pieskové koláčiky a pyšne sa ponúkajú jahodami. Pohľady dospelých sa stretnú tiež, s chápavým úsmevom možno prehodíte pár slov. Po nejakom čase si váš potomok zmyslí, že Adamko by mohol ísť s ním aj domov. Pokúsite sa teda zorganizovať stretnutie drobcov u vás. Ako na to, aby aj takáto návšteva prebehla hladko?


Výhodou spoločného trávenia času je, že v deťoch podporujete rozvoj sociálnych zručností, majú novú zábavu a vy si oddýchnete, najmä, ak je návšteva u druhých rodičov. Popri tom možno zistíte, že ste našli množstvo spoločných tém a socializácia na materskej prospeje aj vám. Pri organizovaní však musíte myslieť na pár pravidiel.

 

Prvé rande

Úplne malí drobci, vo veku do troch rokov, ak nemajú súrodencov alebo nechodia do škôlky,  sa ťažko zahrajú spolu, skôr sa budú hrať vedľa seba. Aj to je v poriadku, no ak chcete podporiť ich interakciu, ponúknite im hračky, ktoré si nemusia vyslovene požičiavať. Takto malé deti (a v mnohých prípadoch aj väčšie) majú problém s požičiavaním a vy sa vyhnete dramatickým scénam s hurónskym krikom a obrovskými slzami gúľajúcimi sa po líčkach. Ideálne sú napríklad kocky, lego, autíčka, kuchynka s náradím, lopty. Ak má Tamarka doma rovnakú bábiku ako vaša Ninka, nech si ju prinesie. Aspoň sa u vás nestrhne bitka. V prípade, že dôjde k stretu záujmu o plyšového macka, môžete použiť trik. Vysvetlite deťom, že im pustíte stopky a každé z nich sa bude hrať s mackom rovnaký čas. Keď zapískate, macka si odovzdajú.

Nemusíte sa ani obmedzovať na deti v rovnakom veku ako je vaša dvojročná Emka. Pokojne pozvite aj staršie dieťa, troj, či štvorročné. To sa bude cítiť veľké a dôležité a môže určiť typ a štýl hry podľa seba. Vaša dcérka sa možno rada prispôsobí. Navyše, prvé stretnutia netrvajú dlho, hodinka, maximálne dve sú viac ako dosť. Dlhší čas by mohol deti vyčerpať a unavení drobci sú pre dospelých záťažou navyše.

 

Zábava v plnom prúde

Zvážte program pre deti vopred. Poraďte sa so svojím drobcom, čo by sa mu páčilo, spolu vyberte hračky, s ktorými sa bude spolu s kamarátom hrať. Odložte najobľúbenejšie kusy, ktoré by ťažko požičal, aby ste sa vyhli prípadnému kriku a plaču. Elektronika, telefóny, počítače, televízory, tablety, videohry sú síce veľkým lákadlom už aj pre vekovú kategóriu 0 až 3 roky, ale radšej ju do programu nezahŕňajte. Ak sa vaše dieťa s takýmito „hračkami“ bežne zabáva, to ešte neznamená, že sa to bude páčiť aj mame malého Filipka. Môžete sa spýtať aj jej, s čím sa Filipko rád hrá, aby ste vedeli program prispôsobiť aj jemu. Zároveň sa s ňou dohodnite ohľadom jedenia. U druhých detí obvykle chutí lepšie a deti dokážu zjesť aj melón, ktorý doma vytrvalo odmietajú. Je to však aj priestor pre informácie o prípadných alergiách, či iných diétnych obmedzeniach. V prípade, že Filipko nejedáva sladkosti, bolo by neférové, ak by ste im na desiatu, či olovrant ponúkli keksíky, koláčiky, tyčinky. Nešliapnete vedľa sezónnym ovocím, či na paličky nakrájanou chrumkavou zeleninou.

 

Rodičia iných detí

Nemusíte sa hneď stať najlepšími kamarátmi s Lukášovou mamou či Samkovým otcom. Stačí, ak si navzájom dohodnete pravidlá, ktoré budete rešpektovať, pretože stretnutia doma sa môžu časom zintenzívniť a raz budú u vás, inokedy u nich. Na úvod sa pokúste dodržať stanovený čas. Každé dieťa spinká v inom čase a aj pol hodinové oneskorenie mu môže rozhodiť denný režim. Ak ste sa spoločne dohodli na občerstvení, nedávajte svojmu drobcovi ešte desiatu či olovrant so sebou. Deti chcú jesť rovnaké, takže dôverujte druhej strane, že svoj sľub dodrží. V prípade, že máte staršie dieťa, ktoré necháte na návšteve samé, pri vyzdvihnutí sa spýtajte, ako sa správalo a naopak, pokiaľ bol Riško extrémne neposedný, tvrdohlavý a zlomyseľný, dajte to vedieť druhej strane.

 

Základné pravidlá pre návštevu detí:

  • Žiadne násilie. Hoci cieľom spoločne stráveného času malých kamarátov je nechať ich hrať sa samých podľa vlastného uváženia, sú situácie, kedy musí zasiahnuť rodič. Vysvetlite deťom, že buchnát do chrbta, či hádzanie hračiek do hlavy je neakceptovateľné a znamená koniec zábavy a návštevy.
  • Súrodenci a domáci miláčikovia. Nepatria do súboru hier pripravených pre drobcov. Deti by mali vedieť, že ťahať mačku za chvost a psa za uši na návšteve sa nesmie. Vaši drobci by nemali ubližovať zvieratkám, ani obliekať mladšiu sestričku do šatočiek pre princeznú, pretože sa jej to nemusí páčiť.
  • Majetok druhých ľudí. Upozornite potomkov, že nesmú na návšteve skákať po posteli, lebo by ju mohli zlomiť a vy ju budete musieť zaplatiť. Povedzte im, že sa nesmú bez dohľadu dospelých maľovať so šminkami druhej mamy, obliekať si jej veci (a potom ich pokvapkať ríbezľovým džúsom) a nosiť jej topánky (a zlomiť podpätok).
  • Poriadok musí byť. Dohodnite sa s deťmi, aby sa hrali s tým, čo im dajú domáci k dispozícii. Nemusia prelašovať celý byt a povyberať všetky zásuvky, skrinky a skrine, vytiahnuť riady, plyšákov, autíčka, kocky, lego, plastelínu, vodové farby. Ak sa s niečím dohrajú, nech to odložia na svoje miesto pred tým, než sa presunú k ďalšej zábavke.
  • Koniec znamená koniec. Žiadne vyjednávanie typu: „Mamí, ešte chvíľku. Ešte päť minút, desať, pätnásť.“ Ani naliehanie: „Neskončili sme, nejdem nikam, zostanem u Samka.“ Dajte si záležať, aby ste prišli po dieťa v presne určenú hodinu, nie je nič horšie ako meškať a nechať úbohých rodičov s vašim drobcom o 20 minút dlhšie, než bola dohoda. Ako by ste sa cítili v ich koži vy?

 

Zdieľať na facebooku