Ženy priberajú po svadbe, muži po rozvode

Ženy aj muži podľa vedcov priberajú výraznejšie v iných životných obdobiach. Rozhodujúca je však v oboch prípadoch svadba.
Ženy aj muži podľa vedcov priberajú výraznejšie v iných životných obdobiach. Rozhodujúca je však v oboch prípadoch svadba. / Foto: Shutterstock

Vďaka manželstvu i rozvodu ľudia zvyčajne priberú pár kíl navyše. Týka sa to najmä vekovej skupiny nad 30 rokov. Pokiaľ však ide o enormný váhový nárast, medzi ženami a mužmi je rozdiel. Ženy veľa priberajú po svadbe a muži po rozvode.

 

Zo záverov štúdie Dmitry Tumina a Zhenchao Qiana zo Štátnej univerzity v Ohiu vyplýva, že rodinný stav – manželstvo či rozvod – ovplyvňuje prírastok na váhe u jednotlivých pohlaví rozdielne. Rozvod pre muža a do určitej miery aj svadba pre ženu podporuje až taký nárast váhy, ktorý môže znamenať zdravotné riziko. Pravdepodobnosť značného váhového prírastku po zmene stavu manželstva sa týka najmä ľudí po tridsiatke.

 

Pre niekoho, kto má okolo dvadsať rokov, je prírastok, či úbytok váhy po svadbe alebo rozvode zanedbateľný, v porovnaní s rovesníkmi, ktorí zostali slobodní. Neskôr v živote je to už ale úplne inak.

Doposiaľ bolo realizovaných viacero štúdií zaoberajúcich sa nárastom váhy po svadbe, či rozvode, no väčšina z nich sa zameriavala na priemerné zmeny váhy. Takto zaznamenali len minimálne váhové prírastky po svadbe a úbytky po rozvode. Podľa autorov štúdie však takéto výsledky môžu skresľovať fakt, že niektorí ľudia schudnú, iní zostanú rovnakí a niekoľkí priberú obrovské množstvo. Preto sa tento krát zamerali na váhové výkyvy v rôznych kategóriách. Ako uviedli autori štúdie, brali do úvahy, že nie každý, kto mení svoj partnerský stav, má rovnakú skúsenosť so zmenami svojej váhy.

 

Dáta v tejto konkrétnej štúdii nehovoria o príčinách, prečo muži priberajú po rozvode a ženy majú, naopak, väčšiu šancu pribrať po svadbe. Napriek tomu dokazujú, spolu s inými výskumami, ako manželstvo ovplyvňuje obe pohlavia. Vydaté ženy, podľa autorov štúdie, nesú na pleciach často väčšiu zodpovednosť za beh domácnosti, na rozdiel od mužov. Majú tak menej času na cvičenie a starostlivosť o seba, v porovnaní so slobodnými rovesníčkami. Na druhej strane, viaceré výskumy dokazujú, že ženatí muži získajú manželstvom množstvo zdravotných výhod. O tie však rozvodom prichádzajú, čo vedie k nárastu váhy.

 

Vedľajšie účinky zmeny rodinného stavu

Vedci použili dáta z národnej štúdie mládeže z roku 1979, určili reprezentatívnu vzorku mužov a žien vo veku od 14 do 22 rokov. Účastníci boli následne sledovaní každý rok až do roku 1994, po ňom každé dva roky. Celkovo sa zamerali na výsledky vyše 10 tisíc ľudí, z rokov od 1986 po 2008. Váhové prírastky, resp. úbytky sledovali prostredníctvom BMI (body mass index) dva roky po svadbe alebo rozvode.

 

Vedci rozdelili účastníkov do štyroch skupín. Tých, u ktorých sa BMI znížilo o najmenej 1 kg/m2 (približne 3 kg pre osobu vysokú 177 cm) za obdobie 2 rokov od svadby či rozvodu. Potom takých, u ktorých zistili nízky nárast BMI (od 3 do 9 kg, pri výške 177 cm), vysoký nárast BMI (vyše 9 kg), alebo nezmenenú váhu (zmena do 3 kg).

Vedci tiež vzali do úvahy rôzne ďalšie faktory, ktoré mohli hrať pri priberaní či chudnutí závažnú rolu, ako napríklad tehotenstvo, chudobu, sociálny status, vzdelanie.

Pre obe pohlavia platí, že v porovnaní s rovesníkmi, ktorí nikdy neboli v manželskom zväzku, počas dvoch rokov po zmene svojho rodinného stavu mierne pribrali. Podľa výskumníkov je však tento váhový prírastok relatívne nízky, takže ho nemožno považovať za ohrozenie zdravia.

 

Iné štúdie, ktoré dokazujú, že vedľajším účinkom rozvodu, najmä v prvých rokoch, je chudnutie, podľa Turmina, opäť nešpecifikovali, ktorých skupín obyvateľov sa toto týka a použili len priemerné zmeny vo váhe.

Pravdepodobnosť priberania sa týka najmä vekovej skupiny vyše tridsať ročných. Navyše platí, že čím starší boli účastníci výskumu, tým väčší váhový prírastok vedci zaznamenali. „Týka sa to najmä tých vo veku od 30 do 50 rokov,“ uviedol Qian. Vedci predpokladajú, že dôvodom môže byť, že ľudia sa časom dostanú do rutiny stravovania i fyzických aktivít. „Čím je potom človek starší, tým viac jeho telo vníma zmenu rodinného stavu a na manželstvo alebo rozvod reaguje ako na šok. Keby boli mladší, tak sa naopak, s takouto zmenou vyrovnajú poľahky,“ zdôvodnil Tumin.

Autori štúdie zdôraznili, že oni sa zameriavali na obdobie po dvoch rokoch zmeny rodinného stavu, výsledky sa môžu neskôr v časovej závislosti meniť. Chceli len poukázať na šok takejto životnej zmeny a jeho vplyv na váhu.

 

Ako po svadbe nepribrať:

  • Nespájajte si štíhlu postavu len s tým, aby ste sa zmestili do svadobných šiat. Zamyslite sa nad priberaním v súvislosti so zdravotnými problémami, ako sú ochorenia srdcovo - cievneho systému, cukrovka, infarkt.
  • Ak si plánujete založiť rodinu, budete pre deti vzorom. Neodkladajte preto zdravý životný štýl na neskôr, lebo potom už možno budete musieť riešiť detskú obezitu.
  • Keď navaríte pre svojho manžela, naložte si menej, než servírujete jemu. Doplňte svoj tanier väčším množstvom zeleniny.
  • Pokiaľ idete na večeru do reštaurácie, objednajte si niečo zdravé a ľahké a jedzte len zo svojho taniera. Máte po večeri chuť na víno? Neobjednávajte si celú fľašu, obmedzte sa na jeden pohárik.
  • Nevynechávajte cvičenie. Ak sa váš manžel rozvaľuje na gauči, choďte si zabehať a potom sa k nemu môžete pridať.
Čítajte viac o téme: Výskum, Manželstvo, Rozvod, Zdravé stravovanie
Zdieľať na facebooku